Sök
Siemens ST60

Siemens ST60

Stum filmmobil

2004-04-29

Siemens ST60 är en mobil med både för- och nackdelar.
Testkälla Betyg Kommentar
Din Side 7/10 ”Bedre enn sin forgjenger”
Xonio 4/5 ”Die Stand-by-Zeit ist zu kurz”
Connect 343/500 ”Stromverbrauch extrem hoch”
IT Avisen 2/5 ”En skuffende opplevelse”
Mobil 64/100 ”Behaglig skärm”

Vad tycker testarna?

Siemens ST60 är en utveckling av den tidigare ST55. Några detaljer har förbättrats, men några av de brister som fanns tidigare finns även i den nya modellen. Tangentbordet är ett exempel som får mycket kritik av alla testare. Till förmån för en stor skärm har tangenterna blivit alldeles för små. TFT-skärmen med 65,000 färger anses fin och skarp, men testarna frågar sig också varför tillverkaren valt ett så förlegat och litet typsnitt. Med kameran kan man ta videosnuttar på ca 7 sekunder. Inga långa filmsekvenser direkt och man får ställa in sig på att det blir stumfilm, för något ljud kan inte läggas på filmen. ST60 har sedvanliga funktioner i en ganska bra strukturerad meny, men saknar IR-port och blåtand. Detta är ingen affärstelefon, tycker en testare. Den är alldeles för strömtörstig och använder man dessutom kameran, får man räkna med att ladda den varje kväll.

Din Side

”Bedre enn sin forgjenger”

Norska Din Side tycker att uppgraderade ST60 är rätt lik den tidigare ST55. Och den har samma tangenter som tidigare och det drar ner helhetsintrycket. De är återigen små och svåra att trycka ner om man har större fingrar. Joysticken är heller ingen enkel match. Den är trög när man trycker på sidorna. Förbättringarna i modellen sitter på insidan och främst är det på kameran som tillverkaren har lagt ner arbete. Men testarna imponeras ändå inte. Bilderna duger som mest till att skickas i MMS, det finns inget ljud till videon och man kan endast ta klipp som är 7 sekunder långa. Det som verkligen blir bra är stillbilderna med fin VGA-upplösning. Nu finns också stöd för Java, så man kan ladda ner program och spel. Man har även ökat på minnet till 7 MB men IR och blåtand saknas fortfarande. Man får klara sig med MMS, e-post, GPRS och WAP. Det finns bra funktioner och menysystemet är ikonbaserat och relativt enkelt att ta sig igenom. Men den flotta skärmen och det konkurrenskraftiga priset blir omdömet bättre för ST60 än för sin föregångare, men helt felfri är den inte, menar testarna.

Källa:

Till Din Sides hemsida
Till Xonios hemsida
Connect nr 4, 21004
Till IT Avisens hemsida
Mobil nr 4, 2004

Xonio

”Die Stand-by-Zeit ist zu kurz”

Siemens-ST60_3

Xonio tycker att ST60 har förbättrats en del sedan den tidigare modellen. Bland annat känns mjukvaran mer funktionell och numer finns stöd för Java och mobilen har 600 Kb i minnet för det man vill ladda ner. Möjlighet finns att filma korta videoklipp. Visserligen kan man enbart få ca 10 sekunder kortfilm som ofta visar sig bli för stora filer för att skicka utan problem via e-post. Övriga funktioner är rätt vanliga för de flesta mobiler och inkluderar WAP 2.0 och en stor, fin skärm, men tangenterna är något opraktiska och för små. Tyvärr kan inte funktionerna synkroniseras med Outlook och mobilen drar relativt mycket på batteriet och standbytiden blir för kort för att mobilen ska kännas helt funktionell. Ikonerna i menyn verkar heller inte helt logiska. Telefonen har visserligen ett bra ljud, men ska man enbart använda mobilen som affärstelefon, så vill man inte rekommendera den.

Connect

”Stromverbrauch extrem hoch”

Connect testar flera mobiltelefoner med kamerafunktion. Bland annat tävlar Sony Ericsson, Alcatel och Panasonic med ST60 vars display får en hel del beröm av testarna. Den har fina färger och bra upplösning, men typsnittet är litet. Inuti mobilen finner man de sedvanliga funktionerna som kalender, kalkylator och adressbok i ett rätt så ordentligt och strukturerat menysystem. Där finns också en praktisk e-mailklient som skickar fotografier, ljudfiler och text. Men telefonen har också en del brister. Tangenterna är på tok för små och det blir ganska hopplöst att skriva SMS. Ett annat problem är standby-tiden. Även i det läget drar mobilen alldeles för mycket ström. Fem dagars standby-tid är maximalt på den här modellen, när det finns telefoner som har en standby-tid på 12 dagar. Sammantaget ser man ST60 som en medioker telefon. Segrar i testet gör Sony Ericsson T630, som är den bästa allround mobilen men även passar som businesstelefon.

IT Avisen

”En skuffende opplevelse”

Norska IT Avisen har också tittat på ST60. Man förvånas över att det skiljer så lite i designen på den uppgraderade modellen. TFT-skärmen är större och tydligare, men på bekostnad av en del annat, verkar det som. Tangenterna är gjorda för små barnhänder, anser testarna. Joysticken är svår att röra sidledes och menysystemet skrämmande svagt med en hel del begränsningar. Samtidigt saknar man en del funktioner som man vid det här laget vant sig vid att de flesta mobiltelefoner har. Ska man ha kamera med videofunktion borde man åtminstone få ljud till filmen. Zoomfunktionen är enkel att använda sig av och minnet har utökats något. Numer finns också Java-stöd. Detta är en mobiltelefon med kamera för nybörjare. Proffsanvändare kommer att finna begränsningar. Slutligen hoppas testarna på att tillverkaren verkligen lägger ner lite mer krut på nästa uppdaterade telefon.

Mobil

”Behaglig skärm”

Mobil imponeras av skärmen på mobilen eftersom den både är stor och har fina färger. Upplösningen på bilderna är fullt acceptabel för en mobiltelefon och dessutom finns en hel del finesser med kameran. Man nämner förutom nattläge och den digitala zoomen även flera möjligheter för bildinställningar. Detta är en trevlig mobiltelefon med tangentbelysning. Eftersom skärmen är stor, är tangenterna relativt små och lite tröga att skriva SMS med. Telefonboken har tre kategorier och även övriga inställningar i menyn verkar i stort sett mycket enkla och praktiska, även om typsnittet som sådant känns omodernt. Även GPRS är enkelt att ställa in för våra vanligaste operatörer. En brist är också att modellen saknar IR-port och blåtand. Ljudet i luren är bra, men högtalarfunktionen är för låg. ST60 drar en hel del på batteriet, särskilt om man använder kameran. Det är synd på en annars rätt bra mobiltelefon.

Cirkapris: 3200 kronor

Produktfakta: Siemens ST60 är en mobiltelefon med dualband EGSM 900/1800 och inbyggd VGA-kamera med även videoinspelningskapacitet. Modellen har en 1,89 tum stor TFT-skärm med 65,000 färger och en upplösning på 120x160 pixlar. Förutom kamera finns bland annat finesser som högtalarfunktion, inbyggt modem, e-postklient och WAP 2.0. I menyn finns adressbok med 250 poster, röstmemo, SMS, EMS, MMS med ljudinspelning, fem användarprofiler, polyfona ringsignaler (40 stämmor) och melodikomponerare. Nedladdning av spel och program sker via JAVA. Passningstiden är upp till 140 timmar och samtalstiden maximalt 270 minuter. Modellen finns i silvermetallic. Ett Li-Ion 750 mAh är standardbatteri och mobilen mäter 99x49x22 mm och väger 87 gram.

Modell: Siemens ST60