Sök
Sharp 902

Sharp 902

Kameramobil med megapixel x 2

2005-05-20

Sharp 902 är den första kameramobilen med 2 megapixlar. Detta är en ganska stor mobil, men bilderna blir fina och mobilen i sig är rätt acceptabel.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 74/100 "Klumpig"
Total Mobile 86/100 "Best camera on a phone so far"
M3 6/10 "Snuskigt dyr"
T3 4/5 "Superb screen"
Pocket Lint 8/10 "Perfect for web use"

Vad tycker testarna?

Den lilla vikbara kameramobilen får genomgående fin kritik i testerna. Som mobil har den sedvanliga finesser och en fint fungerande uppkoppling. Den har nästan allt som man behöver. Mp3 och videosamtal är några av de finesser som testarna tycker om och som funkar fint. Men det är givetvis kameran som gör modellen intressant. Hela två megapixlar, optisk zoom och autofokus där man kan ställa in skärpa manuellt och välja olika bildinställningar. Kritiken för själva kameran skiljer sig lite från test till test. Några är belåtna med bildkvaliteten, andra är mindre nöjda. Förmodligen är detta dock den mobil med inbyggd kamera som gör allra bäst bilder om man jämför med andra kameramodeller. Bästa bilderna tar man ändå utomhus och med bra ljus, men testarna är överens om att den får svårt att ersätta en digitalkamera helt och hållet. Men för den som behöver ta en snabb bild ibland, kan den ändå kännas som ett bra alternativ. En testare är så pass imponerad att telefonen får en utmärkelse som förträfflig mobil.

Mobil

"Klumpig"

Sharp-902_open
Mobil tycker att 902 har en överlägsen kamera med bra optik som gör att den mer liknar en digitalkamera. Man kan både ställa in skärpa, ljus och fokus. Och det tar bara någon sekund att ta en bild som blir bättre än de bilder man hittills skådat när det gäller kamera-mobiler. 902 är en suverän multimedia-mobil och har bra plats för att lagra Mp3 och bilder. Skärmen är fin och ljus och har klara färger. Med en medföljande kabel kan man om man så vill koppla upp sig mot TV-skärmen. Tyvärr går det inte att få de nedladdade Mp3-låtarna som ringsignaler, men självklart går det att tanka ner musiksignaler från operatörens hemsida. En stor nackdel med mobilen är att den känns klumpig. Trots att detta är en ganska bra mobil, så är den stor och otymplig. Slutligen menar testarna att mobilen är på tok för dyr och därför rekommenderas inte 902 som ett bra köp.

Källa: Mobil nr 2, 2005
Total Mobile nr 129, 2005
M3 nr 4, 2005
T3 maj, 2005
Till Pocket Lints hemsida

Total Mobile

"Best camera on a phone so far"

Sharp-902_fram
Total Mobile ger 902 sitt pris "Award of excellence 2005", ett prestationspris som inte vill säga lite. För det första är detta en mobiltelefon som kan sin sak. Mobilen är snygg i konstruktionen och säkerligen inspirerad av Apples design för sin iPod, men telefonen känns både tung och klunsig. Däremot har den en färgglad och trevlig skärm och både telefon och meny är enkel att använda. Den inbyggda kameran har en mängd bra funktioner som gör att den helt ligger i linje med en digitalkamera. Bilderna blir detaljrika med naturtrogna färger. Bra mycket bättre än man sett hos tidigare kameramobiler, dock med en sämre prestation inomhus trots blixten. Däremot verkar telefonen ha några barnsjukdomar som bör utvecklas. Dels är den superkänslig och reagerar när man kommer åt den och då är det svårt att fånga de där riktigt skarpa bilderna och dels arbetar blixten lite sent. Det känns också lite bakvänt att man måste hålla ner knappen i nästan 2 sekunder för att ta en bild. Men trots dessa småbrister är 902 ändå en föregångare på marknaden och det ska den ha eloge för. En 2-megapixelkamera i kombination med bra telefonfunktioner gör denna mobil ändå väldigt åtråvärd, menar testarna.

M3

"Snuskigt dyr"

Priset är löjligt högt, anser M3, om det inte vore för att man kan binda sig till mobiloperatören och på så sätt lägga vantarna på denna dyrgrip till en mer överskådligt kostnad. För det utgångspriset kan man både få en digitalkamera och en mobil. Nyhetens behag är förstås den behändiga kameran som är en liten digitalkamera i sig med en rad kul finesser med både zoom och autofokus. Eftersom kameran är så pass bra, så verkar den faktiskt rätt behändig att ha med sig. Skärmen fungerar utmärkt som sökare men dessvärre blir bilderna mindre bra och inte ens lika fina som bilderna från den enklaste digitalkameran. Bilderna har ganska mycket brus. På lägsta upplösningen rent av dåliga, men på den högsta upplösningen blir det acceptabel kvalitet och kanske blir de faktiskt de bästa bilderna jämfört med andra kameramobiler.

T3

"Superb screen"

Sharp-902_kamera

T3 har hört det ryktas att koreanerna redan är på gång att försöka producera den första 10-megapixelmobiltelefonen, men än så länge får man nöja sig med att testa den 2-megapixlar- och 902-modellen. Och den är faktiskt inte alls så dum, även om den är ovanligt klumpig. Själva kameran har några tuffa finesser såsom blixt och en ganska effektiv optisk zoom. Bilderna blir både detaljerade och färggranna, i alla fall vid utomhus-fotografering. Vid sämre ljus blir det också sämre bilder. Det är helt klart inte dags att kasta ut digitalkameran än, menar testarna. Som mobiltelefon är 902 en mycket skaplig modell och telefonen har en rad trevliga finesser och mycket bra uppkopplingsmöjligheter. Funktionen med videosamtal klaffar fint och det är även en ganska simpel process att ladda ner videosnuttar och se på skärmen. Även om 902 är en bra telefon i sig med en kamera som tar tillräckligt fina bilder, så känns den ändå ganska åbäkig och fumlig eftersom den är så stor.

Pocket Lint

"Perfect for web use"

Pocket Lint är ganska imponerade av 902 och den lilla 2-megapixelkameran. Mobilen har också en ljus och tydlig display med klara färger, vilket är en fördel om man använder kameran. Displayen och tangentbordet ger en god respons. Det märks särskilt när kameran används. Snabbt justerar man till exempel upplösningen på bilden. Kameran har en del finesser som blixt, olika bildinställningar och nivåer på exponering. Faktiskt verkar det vara en riktigt, riktigt bra kamera, skriver testarna och även om det är en del brus på bilderna, så blir bilderna krispiga och upplösningen är ändå ganska hög för att sitta i en mobil. Sedan har mobilen funktionella uppkopplings-möjligheter, enkel meny och sedvanliga mobilfunktioner. Det är otroligt enkelt att skicka bilder över webben. Måhända är mobilen lite väl stor i sig jämfört med GSM-telefonerna. Detta är en suverän mobil om du behöver ta bilder på studs, antingen i jobbet eller privat.

Cirkapris: 6600 kronor

Produktfakta: Sharp 902 är en vikbar trippelbands GSM (900/1800/1900) med en inbyggd 2-megapixelkamera med en 2x optisk zoom och en 2,4 tums färgskärm som visar 256,000 färger och en upplösning på 240x320 pixlar. Kameran har en upplösning på maximalt 1632x1224 pixlar och den är utrustad med autofokus. Bland de mobila funktionerna finns bland annat GPRS, alarm, SMS, ERMS, MMS, Java, polyfona ringsignaler, röststyrning, stereo även i högtalarna vibrator, Mp3-spelare, spel, ordlista T9, WAP 2.0, videosamtal och videospelare. Den trådlösa överföringen sköts antingen via blåtand eller också IrDA. Passningstiden ligger på 140 timmar och samtalstiden är ca 3 timmar. Mobilen väger 149 gram och är 102x50x26 mm stor. Lagring sker på SD/MMC-kort. Sharp 902 ingår i Vodafones 3G-serie och säljs exklusivt med nätoperatörens abonnemang.

Modell: Sharp 902

Tillverkare: Sharp