Sök
Samsung SGH-Z500

Samsung SGH-Z500

Allt från GSM i 3G

2005-11-07

En mobil som har allt som en modern GSM-mobil förväntas ha samtidigt som den är liten i sina dimensioner. Och det är inte en lur för bara GSM, den klarar också 3G.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 78/100 “3G som en extra krydda”
M3 6/10 “En enkel och bra 3G telefon”
Cnet Asia “Undeniably a fine piece of equipment”
Xonio 5/5 “Lässt die Konkurrenz hinter sich”

Vad tycker testarna?

Hade SGH-Z500 varit en vanlig GSM-mobil så hade dess mått och funktioner kanske bara fått folk att rycka på axlarna eftersom man sett allt förut och i många olika varianter. Men att det nu istället rör sig om en 3G-lur gör det hela så mycket mer intressant då SGH-Z500 lyckas erbjuda allt det GSM-mobilerna erbjuder i det nya nätet. Dubbla skarpa skärmar, ett enkelt användande och goda anslutningsmöjligheter bäddar gott för telefonen men det som enligt testarna gör detta till en mobil som går att använda även i det vardagliga livet är att dimensionerna hållits nere och att batteriet faktiskt räcker i kring tre dagar. Tre av fyra testare är väldigt nöjda med produkten, den som inte är nöjd klagar främst på dålig ljudkvalitet vid röstsamtal.

Mobil

“3G som en extra krydda”

sgh-z500_front
Mobil tycker att SGH-Z500 ser ut som vilken vanlig mobiltelefon som helst och att det inte är mycket som avslöjar att det faktiskt är en 3G-lur. Den lyckas dessutom trots krympta mått att hålla 3G-normen med dubbla kameror och skärmar. Båda skärmarna anses hålla hög kvalitet och man gillar att tillverkaren valt att nyttja den yttre skärmen så bra som man gjort. Menysystemet upplevs som logiskt och svarar snabbt. Att använda tjänster som e-post och internet fungerar riktigt bra, testaren upplever att hemsidor laddas kvickt och nedladdningen av e-mail likaså. Den inbyggda mediaspelaren gör ett bra jobb med musikfiler men man ogillar att det inte går att använda standardhörlurar till mobilen. Specialkontakten gör att man enbart kan ansluta de medföljande hörlurarna, som anses hålla en låg kvalitet. Allt summerat så anser testaren att SGH-Z500 har allt som man normalt förväntar sig att en modern GSM-mobil ska ha men att den dessutom klarar 3G gör den bara så mycket bättre och mer användbar.

Källa: Mobil, nr 7, 2005
M3, nr 7, 2005
Till Cnet Asia
Till Xonio

M3

“En enkel och bra 3G telefon”

M3 tror att om SGH-Z500 hade varit en mobil enbart för GSM-nätet så hade det varit en mobil bland alla andra med sina standardfunktioner. Att det istället rör sig om en produkt för 3G-nätet gör den genast mer intressant då konsumenterna får tillgång till alla de funktioner de är vana vid i dimensionerna de är vana vid, plus tillägget av det nya nätet. Mobilen anses ganska enkel i sitt användande och rekommenderas som nybörjartelefon för den som vill ta steget in i 3G. Att den inte går att ansluta till datorn för snabbare surfning gör att den faller bort för den mer avancerade användaren. Rent tekniskt är man främst nöjd med den höga kvaliteten på de två skärmarna men ljudkvaliteten upplevs som ojämn. Telefonen är ljudstark men kvaliteten på ljudet anses inte vara den bästa. För den som inte är ute efter något annat än en brukstelefon, menar M3.

Cnet Asia

“Undeniably a fine piece of equipment”

Cnet Asia skriver att det inte är en massa fiffiga funktioner som saknas i andra 3G-mobiler som gör SGH-Z500 till en trevlig lur.. Det är snarare så att man använt sig av ett koncept som prioriterat ett enkelt användande och pålitlighet. Att mobilen är identisk med den tidigare modellen E700 till sin utformning anses vara det positiva. SGH-Z500 är, likt E700, en mobil där mycket uppmärksamhet gått till detaljer och finish i utformningen. Det anses vara en 3G mobil som lämpar sig mycket bra för dagligt användande också tack vare ett batteri som räcker i två dagar och lite till. Även här så blir testarens intryck att det inte är mycket som skiljer från en vanlig GSM-lur, förutom att nedladdning av onlineinnehålll går så mycket snabbare.

Xonio

“Lässt die Konkurrenz hinter sich”

Xonio skriver att Samsung länge varit ledande när det gäller snygg design på sina mobiltelefoner men att de varit sämre på funktionerna. Detta anser man nu inte längre gäller i och med SGH-Z500. Telefonen har hunnit ikapp sina konkurrenter och multimediafunktioner samt funktioner för surfande anses vara riktigt bra. Men när det gäller datahantering så har man gått ett steg längre och ligger nu nästan i spetsen av mobiltillverkare. Utformningen håller i vanlig anda hög klass och detta gäller inte bara mobilens utsida utan omfattar även knappsatsen och t.o.m. laddaren, skriver testaren. Att dimensionerna dessutom hållits nere och att det är en barnlek att använda mobilen samtidigt som ljudkvaliteten är mycket god gör att Xonio ger SGH-Z500 sitt toppbetyg.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Samsung SGH-Z500 är en 3G-mobil med trippelband, GPRS och UMTS. Den hanterar vidare MMS, WAP 2.0, Java MIDP 2.0, bluetooth och IrDA samt 64-kanalers polyfona ringsignaler. Yttre skärmen är 80x64 pixlar och av OLED-typ, den inre är av TFT-typ, hanterar 262.000 färger och har 176x220 pixlar. Även dubbla kameror med upplösningar på 640x480 och 1096x768 pixlar. Inbyggd mediaspelare som hanterar ljudformaten Mp3, Mp4, AAC samt AAC+ och video i form av 3GP, H.263 och Mpeg4. Media lagras på det inbyggda minnet (50 MB) eller på TransFlash minneskort. Exempel på ytterligare funktioner är vibrator, högtalartelefon, e-postklient (POP3, IMAP4, SMTP, SSL) m.m. Dataanslutning sker förutom med ovan nämnda även med USB (kabel ingår). SGH-Z500 har dimensionerna 45x89x25 mm och väger 103 gram. Batteriet uppges räcka upp till 200-260 timmar i standbyläge och till 2-3,4 timmars samtalstid beroende på om man nyttjar 3G eller GSM.

Modell: Samsung SGH-Z500