Sök
Panasonic X70

Panasonic X70

Kameratelefon med Bluetooth

2004-02-02

Panasonics första mobiltelefon med både IR och Bluetooth som dessutom har kamera och förbättrad färgskärm. Den anses dock dyr i testerna.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild ”Liten men avancerad”
Connect ”Erste Panasonic mit Infrarot und Bluetooth”
Mobil ”Den har ett saftigt pris”
Xonio ”Langsame Infrarot-Verbindung”
GSM Box ”Its dimensions are very compact”

Vad tycker testarna?

Alla är överens om att X70 är en klar förbättring sedan föregångaren GD87 och alla är positiva till att det finns stöd för Bluetooth, men priset anses vara i högsta laget. Formmässigt är telefonen en hit. En testare klagar över långsam synkronisering över IR, andra över att kamerans upplösning är låg. I övrigt anses skärmen vara skarp och funktionaliteten god.

Ljud & Bild

”Liten men avancerad”

x70bLjud & Bild skriver att Panasonic X70 är stor inuti och liten utanpå. Vill man ha en liten men avancerad kameratelefon som klarar det mesta lär man inte bli besviken, annat än med det förhållandevis höga inköpspriset. När telefonen inte används kan den vikas ihop på mitten och blir på så sätt riktigt liten, utan att bli dubbelt så tjock. Kameran har en begränsning vid 0,1 megapixlar, vilket gör den bäst lämpad att visa bilder på andra telefoners bildskärmar.

Källa: Ljud & Bild nr 12 2003
Connect nr 1 2004
Mobil nr 1 2004
Till Xonio's startsida
Till GSM Box' startsida

Connect

”Erste Panasonic mit Infrarot und Bluetooth”

Connect ställer Panasonic X70 mot tre konkurrenter i ett jämförande test. Stödet för Bluetooth uppskattas, likaså förbättringarna över föregångaren GD87. Nu går det att synkronisera adressboken med datorn över IrDA och prata trådlöst tack vare Bluetooth och headset. Men detta gör inte telefonen till någon revolution. Kameran ger endast 0,1 megapixlar i en liten och otillräcklig bild för allt annat än MMS och skärmvisning i telefonen. I testet vinner Nokia 6600 med 395 poäng följd av Sony Ericsson Z600 med 392 och Nokia 3660 med 380 poäng.

Mobil

”Den har ett saftigt pris”

Mobil kan inte låta bli att kritisera priset. Även om Panasonic X70 är en bra telefon kommer den få det svårt i konkurrensen med exempelvis Sony Ericsson Z600 som är billigare, har bättre knappsats och utbytbara skal. Visserligen är den tjockare och tyngre, men en tusenlapp i pris kan gottgöra det. Panasonic X70 är en skön upplevelse till format och vikt, tyvärr med en uppstickande antenn. Skärmen är ljusstarkare än hos GD87och ger en klart skarpare bild. Kameran är också betydligt bättre även om bilderna känns gryniga. Ett plus är att det går att fånga bildserier. Bluetooth är en välkommen nyhet, men dessvärre är ett Bluetooth-headset bökigt att ha då användaren måste ringa ”som vanligt” och sedan trycka på en knapp för att överföra samtalet till headsetet. I andra telefoner finns automatisk överföring.

Xonio

”Langsame Infrarot-Verbindung”

Xonio är glada över den tydliga färgdisplayen, att knappsatsen är enkel att använda och över lättheten med vilken man kan navigera i Panasonic X70:s menysystem. Men den inbyggda kameran får kritik, när de flesta andra kameratillverkare strävar efter VGA (640x480) klarar Panasonic X70 bara av 0,1 megapixlar. Detta ger dålig bild, speciellt om den är tagen under svaga ljusförhållanden. Testaren uppskattar att det går enkelt att synkronisera telefonens innehåll med MS Outlook, men ger skarp kritik över att det tar väldigt lång tid över IrDA. Sammanfattningsvis har Panasonic lyckats kombinera funktionalitet för både affärsmannen och ungdomen, förutsatt att ägaren nöjer sig med att se kamerans bilder på den egna skärmen.

GSM Box

”Its dimensions are very compact”

GSM Box är positiva till Panasonic X70 med dess trippelband, e-postklient, Bluetooth, röstmemo, högtalare och IrDA. Testaren anser att den har det mesta man kan önska sig och att den knappt saknar någonting, förutom Java som ändå är tråkigt. Utseendemässigt tilltalar telefonen också testaren och fungerar bra som kameratelefon, trots telefonens litenhet. Man ska vara medveten om att Sony Ericsson Z600 och Motorola V525 är likvärdiga men billigare.l Samsung SGH-E700 och Sharp GX20 kostar aningen mer, men bjuder på bättre kamera.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Panasonic X70 är en mobiltelefon av utvikbar modell med trippelband. Skärmen är en TFT-skärm med 132x176 pixlar och 65536 färger. Inbyggd kamera med upplösning 352x288 pixlar. Taltiden är 5 timmar och standbytiden upp till 290 timmar. Wap finns i version 2.0 tillsammans med GPRS (4+1 tidsluckor), IR-port och Bluetooth. Ringsignalerna är polyfona i formaten midi, wav, spmidi och imelody. Röstuppringningar stöds. Telefonboken innehåller 500 kontakter. Förutom de inbyggda spelen Space War, Roller Kid, Panko och Crazy Cobra finns MMS, e-postprogram, T9, röstmemo och synkronisering med PC. Tillbehör är handsfree, billaddare, datakabel (USB). Vikten är 95 g och måtten 87x47x24 mm.

Modell: Panasonic X70