Sök
Panasonic X100

Panasonic X100

Liten, lätt och billig

2005-07-14

En basal budgetmobil med CIF-kamera som mer eller mindre är fri från tekniska finesser. Erbjuder, enligt testarna, mycket bra skärm och ett enkelt användande i ett snyggt skal.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 66/100 “Prislappen är det stora dragplåstret”
M3 7/10 “Panasonic X100 är en riktig budgetmobil”
Mobile Review “A typical low-end solution”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att det alltid är bra med billiga telefoner, något Panasonic X100 sannerligen är. Mobilen anses vara snygg, enkelt skött och bjuder på en väldigt klar och ljusstark skärm. Två av testarna skriver att just skärmen är en överraskning då den håller en kvalitet långt över produktens prisklass medan den tredje testaren skriver att det finns bättre val av skärm. Men mer än så är det inte. Testarna skriver att mobilen är väldigt sparsam när det kommer till funktioner och att den inbyggda kameran, då det är en kameramobil, kunde ha slopats. Med den låga upplösning och den usla bildkvaliteten kan man kanske på sin höjd skicka iväg en bild i ett MMS, mer än så anses kameran inte duga till. Trots dessa skavanker så anser testarna att X100 kan vara ett bra köp om man nöjer sig med en basal telefon utan tekniskt krimskrams. Detta då man får en väldigt snygg och, med tanke på hur lite man får betala, ganska bra mobil.

Mobil

“Prislappen är det stora dragplåstret”

back-blue

Mobil tycker att tillverkaren tummat lite väl mycket på kvaliteten för att kunna framställa en mobiltelefon med inbyggd kamera till ett minimalt pris. Det man först och främst anmärker på är att samtalskvaliteten är dålig och att ljudet har en metallisk ton. Dessutom så är den ingående kameran av väldigt låg upplösning, vilket i sin tur gör att bildkvaliteten blir lidande. Skärmen är den del där man inte snålat och som verkligen lyckas hålla måttet mer än väl med bra ljusstyrka, skärpa och kontrast. Man blir ändå ganska fäst vid mobilen då den är liten, lätt och enkel att sköta. Funk-tionerna är många, om än enkla, men den egenskap som testaren spår kommer locka flest köpare är priset.

Källa: Mobil, nr 12 2004
M3, februari 2005
Till Mobile reviews hemsida

M3

“Panasonic X100 är en riktig budgetmobil”

view x100

Det kan aldrig bli för mycket av billiga mobiler, skriver M3 som tycker att Panasonic dessutom har varit väldigt generösa med valet av skärm till X100. Utseendet hos mobilen för tankarna till Sony Ericssons T300 men X100 har lite mer retrokänsla i sig. Mobilen är väldigt liten med pyttesmå knappar vilket kan ge problem för den med lite större händer men överlag så är den väldigt enkel att sköta tack vare ett bra gränssnitt och att den är sparsam med funktioner. Man tror dock att Panasonic är fel ute om man riktar sig till ungdomar, vilka anses vara den största konsumentgruppen för budgetmobiler, eftersom de ofta vill ha en ok kamera och Javaspel. Kameran som finns är väldigt dålig, till och med som budgetalternativ, och Java lyser med sin frånvaro vilket är en miss. Detta till trots så anser testaren att det är en billig och bra telefon med fin design som inte gör någon besviken.

Mobile Review

“A typical low-end solution”

crop x100

Mobile Review skriver att Panasonic X100 är identisk med A200 från samma tillverkare med undantaget att den senare inte har en inte-grerad CIF-kamera. Man tycker detta är bra då man, om man vill, kan välja bort kameran. Mobilen är liten och lätt men känns ändå solid och välbyggd. Skärmen är inte den bästa i prisklassen men duger mer än väl och är synlig under direkt solljus. Navigationsspaken är lite sträv och följer inte alltid med i rörelserna, vilket upplevs som stundtals irriterande. Menyerna är däremot desto snabbare och testaren gillar att det varierar mellan ikoner och listvy, det gör dem varierande och roliga att använda skriver man. Funktionerna omfattar det man kan förvänta sig av en mobil idag och telefonen bjuder inte på några direkta överraskningar. Mobilen har väldigt bra nätegenskaper vilket gör den väldigt pålitlig. Det som däremot kan vara lite besvärligt i användandet är att högtalaren är liten och svag och att det därmed är väldigt lätt att missa när det ringer, speciellt om man har stoppat ner mobilen i fickan. Dessutom så är vibratorn väldigt svag och känns oftast inte av. Testaren rekommenderar därför att man bär mobilen i den med-följande remmen runt handen. I prisklassen anser testaren att mobilen har svårt att konkurrera med andra tillverkares modeller, de kanske inte är lika snygga i utförandet men de vinner definitivt när det gäller pris och funktionalitet.

Cirkapris: 1500 kronor

Produktfakta: Panasonic X100 är en trippelbandsmobil med integrerad mobil som tar bilder i CIF-upplösning, motsvarande 352x288. Skärmen är av TFT-typ och klarar att visa 65000 färger i 128x128 pixlar. Mobilen har stöd för bl.a. WAP, GPRS, MMS och polyfona ringsignaler i 32 kanaler. Bland övriga funktioner märks t.ex. vibrator, kalender, kalkylator, spel, T9 inmatning, högtalarläge m.m. Navigeringen sker med en 5-vägsspak. Batteritiden är 200 timmar i standby eller 420 minuters taltid. X100 har dimensionerna 90x43x18 och väger 79 gram.

Modell: Panasonic X100

Tillverkare: Panasonic