Sök

Här kommer Herr Gurka

2002-01-16

Panasonic GD95 har stor display men låg vikt och polyfoniska ringsignaler. Den får ganska höga betyg i testerna även om några testare anmärker på avsaknaden av GPRS m.m.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 ”Väl genomtänkt”
Mobil 70/100 ”Stor telefon, stor display”
Cnet 7/10 ”Huge screen”
GSM Box ”Solid and robust feel”

Vad tycker testarna?

En stor telefon med stor display men som är förvånansvärt smidig med låg vikt och väl genomtänkt design, om än tämligen japansk sådan. Det råder lite delade meningar om dess funktioner, då framför allt svenska testare hade väntat sig mer inom datakommunikation. Ett par trevliga finesser är valbar bakgrundsfärg och olika bilder till displayen, joystick samt spelen. Åtminstone en testare menar att det kan vara värt att vänta på GPRS-varianten GD96.

M3

”Väl genomtänkt”

M3 är positiva till GD95 som visserligen är lite plastig, men lätt att hantera och väl genomtänkt. Ganska smidig i formatet trots stor display som rymmer ett helt SMS. M3 gillar de polyfoniska, nerladdningsbara ringsignalerna och högtalaren på baksidan och delar ut högt betyg till GD95. joysticken är en annan smart detalj som underlättar navigeringen och telefonen har enligt M3 förutsättningar att bli en storsäljare.

Källa:

M3 nr 5 2001
Mobil nr 11 2001
Till Cnet Asias hemsida
Till GSM Box hemsida

Mobil

”Stor telefon, stor display”

Mobil tycker att detta är en ganska stor telefon som ser tämligen japansk ut i designen, men som är lätt och överlag väl utformad. Det finns 30 bakgrundsbilder att välja bland och de tre färgerna på displayen är en kul finess. I likhet med flera andra modeller finns joystick men det går inte att gå vidare i menyerna vid navigering utan att trycka på select-knappen först. Spelen är trevlig förströelse men det är ingen telefon för datakommunikation då det saknas IR, GPRS och höghastighetsmodem. En ganska egensinnig telefon som i alla fall lär locka Panasonic-trogna köpare, tror Mobil.

Cnet

”Huge screen”

Cnet liknar GD95 vid en fjärrkontroll till TV:n med sitt kantiga, avlånga utseende och den stora displayen. Grafiska ikoner är trevligt men man kunde gott ökat på storleken på typsnittet till den stora skärmen, och det blir därför en del ”wasted space”. Oaktat detta så gillar testaren utseendet hos GD95. Joysticken är enkel att hantera men knapparna är hårda och plastiga som sig bör. Det är generöst med 23 ringsignaler varav några är nerladdningsbara och några inspelningsbara. Det kan dock vara lite bökigt att addera en SMS:ad ringsignal till telefonen. Övriga funktioner är OK men inte mer, batterikapaciteten sämre än förväntat och sammantaget är telefonen lite dyr.

GSM Box

”Solid and robust feel”

GSM Box menar inte helt oväntat att displayen är telefonens styrka. Och visst är GD95 stor, men inte lika stor som man kan tro av utseendet. Vikten är låg men testaren vill inte kalla detta för en snygg telefon då displayen är alldeles för iögonfallande. De i och för sig hårda knapparna svarar bra på kommandon men i likhet med Mobil så klagas det lite på att joysticken måste ta hjälp av knapparna vid sidan av när man navigerar. Det finns gott om funktioner och kvaliteten på ljudet är helt godtagbar. I motsats till övriga så hävdar testaren att telefonen ska klara Bluetooth, men det har man inte testat här. En allmänt sett välgjord telefon men det kan vara värt att vänta på GPRS-varianten GD96, avslutar GSM Box.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta:

GD95
GD95

GD95 är Panasonics senaste GSM utan GPRS men med Wap 1.2.1 och en stor display som rymmer 160 tecken. Den har en joystick som underlättar navigering och användning av spel. Vidare tre bakgrundsfärger i form av vit, grön och orange. En trevlig funktion är högtalaren på baksidan där de polyfoniska ringsignalerna också ljuder (flera olika stämmor som bildar melodier). Upp till 150 timmar standby och drygt 6 timmars taltid. Det finns dessutom röstmemo och pop3-funktion för e-mail med inbyggt modem. Vikten är 84 gram och måtten är 126x46x14 mm. Det finns en kommande systermodell för GPRS med namnet GD96.

Modell: Panasonic GD95