Sök
Palm Centro

Palm Centro

Liten smartphone med begränsningar

2008-08-29

Palm Centro är en smartphone med fyrbands gsm, edge, fullt qwerty-tangentbord och tryckkänslig skärm. Testarna menar att operativsystemet är enkelt, responsivt och erbjuder hög funktionalitet, men de saknar wlan och 3g.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 3/5 "Etwas wenig Speicher"
PDA Esssentials & Gps Advisor 8/10 "Specs aren´t particularly inspiring"
Mobil 62/100 "Utmärkt på ett begränsat antal uppgifter"
Trusted reviews 7/10 "No cutting edge features"

Vad tycker testarna?

Testarna menar alla att Palm Centro är en lättanvänd smartphone tack vare Palm OS som har ett välstrukturerat menysystem. Det är också responsivt vilket går väl ihop med den tryckkänsliga skärmen och kommer välladdat med alla de applikationer som kan tänkas vara nyttiga i en arbetsmobil. Men sett till vad moderna smartphones har att erbjuda så upplevs den tekniska specifikationen som alltför bantad. Det är främst avsaknad av wlan och 3g som testarna anmärker på. Dessutom känns kameran gammalmodig med sin låga upplösning och headsetet med enbart en snäcka ger ett snarlikt intryck. Knappsatsen upplevs vara i minsta laget men är bekväm för den som har tillräckligt små fingrar. Skärmen är klar och tydlig och stor i relation till produktens dimensioner.

Connect

"Etwas wenig Speicher"

Palm Centro 1Tyska Connect uppger att Palm Centro är en välbyggd enhet. Knappsatsen har en utmärkt tryckkänsla och navigationen genom menyerna förenklas av femvägsknappen. Att det dessutom är en peksskärm som sitter inmonterad gör att inmatning går att göra på två sätt, vilket är positivt för testaren. Skärmen anses dessutom ha tillräcklig upplösning för operativsystemet. Men utrustningsmässigt kunde mobilen varit bättre. Att både wlan och 3g saknas begränsar anslutningsmöjligheter för surfande, edge som snabbaste uppkoppling anses inte vara tillräckligt. Dessutom är den inbyggda minnesmängden i klenaste laget, speciellt för den som också tänkt lyssna på musik. Som budgetval anses det vara en helt ok kombination av handdator och mobil, men priset har också sina nackdelar, summerar Connect.

Källa: Connect (DE) april 2008

PDA Esssentials & Gps Advisor

"Specs aren´t particularly inspiring"

Palm Centro 2Även om Palm Centro är något enkel när det gäller de tekniska specifikationerna så är det enligt PDA Esssentials & Gps Advisor en mycket bra handdator tack vare den utmärkta mjukvaran. Det som främst beröms är nyttoapplikationerna som omfattar mailklient och dokumentredigeraren. Nöjesbeståndet är tillräckligt med mp3-spelare och inbyggd kamera. Men att produkten använder sig av ett 2,5 mm hörlursjack och att minneskortet sitter under batteriet är små irritationsmoment. Testaren är inte heller vidare förtjust i tangentbordet då knapparna sitter alltför tätt för att det ska vara bekvämt att författa längre texter. Skärmen upplevs dessutom som något liten. Det som i slutändan räddar Centro är mjukvaran, för tack vare den så klassar PDA Esssentials & Gps Advisor enheten som en mellansegmentshanddator med kraftig programvara.

Källa: PDA Esssentials & Gps Advisor (GB) nr 74

Mobil

"Utmärkt på ett begränsat antal uppgifter"

Mobil ogillar att den svenska versionen av Palm Centro olikt den amerikanska saknar 3g och att den inte finns att tillgå som operatörsbunden och därmed rabatterad. Det är en mycket liten smartphone och att mata in text via qwerty-tangentbordet kan bli svårt för den som inte sparat ut naglarna. Att knappar saknas för de svenska bokstäverna å, ä och ö är ett minus. Skärmen är liten jämfört med traditionella handdatorer, men för en så är den av rejäl storlek. Den har dessutom en klar och tydlig bild och reagerar bra på tryck. Operativsystemet går väl ihop med den tryckkänsliga skärmen. Bra respons trots att det enligt testaren inte uppdaterats de senaste tre åren. E-postklienten får beröm då det tillåter personlig konfigurering och testaren gillar också att enheten kan öppna de vanligaste dokumenttyperna. Att det finns många program att installera är positivt men avsaknad av java är en begränsning. Samtidigt som operativsystemet för handdatordelen får beröm märks det att det inte är initialt utvecklat för mobiltelefoner då telefonidelen skiljer sig från övriga menyer i sitt utseende och därför inte känns helt integrerat. Kameran och musikspelaren är medelmåttiga och Centro är därmed svag på nöjessidan.

Källa: Mobil (SE) juni 2008

Trusted reviews

"No cutting edge features"

Palm Centro 4Även testaren hos Trusted reviews har problem med att mata in längre flöden av text med Palm Centro då knappsatsen är i minsta laget. Men att gå mellan de olika menyerna är smidigt oavsett om det görs via navigationsknappen eller genom att trycka direkt på skärmen. Att enheten använder sig av Palm OS uppges göra mycket för användarvänligheten då det är ett operativsystem med välupplagda menyer och hög funktionalitet. Alla applikationer som kan tänkas behövas i en smartphone finns enligt Trusted reviews med från början. Att det dessutom finns gott om tredjepartsapplikationer bör också tas i beaktande för telefonens funktionalitet. Upplösningen hos kameran är ett stort steg bakåt sett till vad övriga mobiltillverkare erbjuder i sina produkter. Testaren anmärker också på headsetet som dels har 2,5 mm jack och dels bara har en öronsnäcka.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Palm Centro är en smartphone baserad på Palm OS med fyrbands gsm, gprs och edge. Den har en tryckkänslig skärm på 2,2 tum med 320x320 pixlar och 65 tusen färger, fullt qwerty-tangentbord, kamera med 1,2 megapixel och bluetooth. Mjukvara omfattar bland annat webbläsare, pop e-postklient, Google Maps, läsare för office-dokument, pdf-läsare och mp3-spelare. Minnet är på 64 megabyte och kan utökas med microsd. Tillbehör som medföljer innefattar monoheadset, synkkabel och laddare. Taltiden är 4 timmar och passningstiden 300 timmar. Palm Centro väger 124 gram och har måtten 107,2x53,5x18,6 mm.

Tillverkare: Palm