Sök
Nokia N81 8GB

Nokia N81 8GB

För den spel- och musikintresserade

2008-01-14

Denna mobiltelefon passar bra för den som främst vill använda mobilen för att lyssna på musik och spela spel. Nokias nygamla spelplattform Ngage har dock inte så många spel i dagsläget vilket gör att testarna förhåller sig lite avvaktande.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Grym telefon"
Connect 416/500 "Ein echter Meilenstein"
Mobil 76/100 "Svag kamera"
Amobil 3/6 "Forholdsvis stor og tung"

Vad tycker testarna?

Flera testare är tveksamma till byggkvaliteten hos mobilen, slidefunktionen känns ostadig och mobilen låter en hel del. Det är dessutom alldeles för lätt att av misstag komma åt musikknapparna när man trycker på piltangenten. Ljudkvaliteten är helt ok när det gäller musik, men talkvaliteten kunde ha varit något bättre. Menysystemet är lite ovant till en början, men man vänjer sig snabbt. Den inbyggda kameran imponerar inte eftersom upplösningen är förhållandevis låg i förhållande till konkurrensen. Dessutom saknar testarna både autofokus och blixt. De största fördelarna med mobilen är musikspelaren men även spelmöjligheterna. Dock tycker inte testarna att det finns några riktigt bra spel till Nokias system Ngage än, något som gör att man är lite avvaktande.

M3

"Grym telefon"

M3 anser att mobilen är riktigt snygg och trots att den är fullspäckad av knappar så är den genomtänkt, väldesignad och enkel att använda. Minnet är väl tilltaget, det räcker till en hel del bilder och musik. Testaren tycker att kamerans upplösning är i snålaste laget. Menysystemet är relativt bra och ljudkvaliteten för musik är helt ok. Talkvaliteten kunde dock ha varit bättre. Mobilen har potential att bli en riktigt bra spelmobil, men i dagsläget finns det inte direkt några bra Ngage-spel vilket förtar effekten. Testaren tycker också att slidefunktionen känns lite ranglig, vilket drar ned betyget en aning. En smart funktion är dock en separat knapp på mobilens kortsida som man använder för att låsa tangenterna.

Källa: M3 (SE) nr 10 2007

Connect

"Ein echter Meilenstein"

Connect uppskattar att hårddisken är väl tilltagen, det gör att mobilen rymmer ca 2000 låtar. Den klarar de flesta filformat förutom musik från iTunes eftersom telefonen klarar aac-format. De medföljande hörlurarna uppvisar ett överraskande bra ljud. Testaren tycker att mobilen uppvisar vissa mindre brister, bland annat har knapparna lite olika tryckpunkter. Dock är det inte något man bör hänga upp sig på, i det stora hela känns mobilen relativt välbyggd. I övrigt är mottagningen bra och ljudkvaliteten likaså. Mobilen passar bra för den som har tänkt använda den flitigt, även batteritiden är helt ok. Testaren tycker att mobilen är väl värd att rekommendera.

Källa: Connect (DE) dec 2007

Mobil

"Svag kamera"

Mobil menar att den inbyggda kameran inte imponerar särskilt mycket. Upplösningen är sådär och avsaknaden av autofokus gör att bilderna sällan blir riktigt bra. Menysystemet är snyggt och enkelt att använda. Mobilen är försedd med ett stort antal knappar, men hanteringen är ändå enkel eftersom knapparna lyses upp i takt med att de olika funktionerna används. Testaren uppskattar möjligheterna att spela på mobilen, istället för att använda sig av sifferknapparna kan man trycka på knappar på båda sidor av skärmen när mobilen befinner sig i liggande läge. Möjligheten att spela med mobilen i liggande läge gör också att displayen utnyttjas bättre. Testaren menar att mobilen sticker ut mest inom både spel- och musikområdet och den är väl värd att rekommendera. Mobilen får omdömet "toppbetyg".

Källa: Mobil (SE) dec 2007

Amobil

"Forholdsvis stor og tung"

Amobil tycker inte att mobilens byggkvalitet är särskilt bra. Den är förhållandevis stor och tung och den plastiga ytan drar gärna åt sig smuts och fingeravtryck. Mobilen gnisslar och låter och slidefunktionen känns allt annat är stadig. Knapparna är helt platta vilket känns lite ovant, men man vänjer sig snabbt. Dock sitter musikknapparna runt pilknappen och det är nästan omöjligt att exempelvis skriva ett textmeddelande utan att komma åt dem och då börjar mobilen förstås spela musik. Displayen är stor och ljusstark vilket är bra. Menysystemet kan verka en aning kaotiskt till en början men man vänjer sig snart. Ljudkvaliteten är bra i såväl mikrofon som högtalare. Batterikvaliteten är sådär, i 3g-nätet kan man prata i tre timmar vilket är ok, men i gsm-nätet kan man prata i fyra timmar vilket är ganska medelmåttigt.

Källa: www.amobil.no (NO)

Cirkapris: 5200 kronor

Produktfakta: Nokia N81 8GB är en 3g-telefon med dimensionerna 102x50x17,9 millimeter och en vikt på 140 gram. det interna minnet är 8 gigabyte. Taltiden är upp till 3 timmar och standbytiden är upp till 400 timmar. Displayen är 2,4 tum stor och har en upplösning på 240x320 pixlar med 16,7 miljoner färger. Den inbyggda kameran har upplösning 2 megapixlar och kan spela in videoklipp med en upplösning på 640x480 pixlar. Mobilen är bland annat försedd med wlan, webbläsare och e-posthantering.

Tillverkare: Nokia