Sök
Nokia N76

Nokia N76

Opraktisk design

2007-08-01

Nokia N76 är en 3g-mobil med vikbar konstruktion. Mobilen anses bra för surfning och e-post, men har flera missar när det gäller den funktionella designen.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 6,7/10 "General performace is good"
Dingz 4/6 "På rett vei men kommer ikke helt i mål"
Amobil 3/6 "Praktiske løsninger har vært nødt til å vike for designen"
Mobil 72/100 "Knappsatsen är inte bra"

Vad tycker testarna?

Den amerikanska testaren är mest missnöjd med att modellen inte stöder det amerikanska 3g-nätet. De skandinaviska testarna är mest missnöjda med att designen är mer vacker än funktionell. Batteritiden var också något som alla är missnöjda med. Tre av testarna anser att kameran var modellens svagaste länk när det gäller funktionerna. Alla var eniga om att mobilen fungerar bra när det gäller surfning och e-post. Den inre skärmen anses också vara utmärkt. Knappsatsen kritiseras för att vara svåranvänd, och det är alltför lätt att komma åt fel knappar. Gränssnittet är annars bra och telefonen har många användbara funktioner. För priset man betalar hade man dock kunnat förvänta sig lite mera av modellen.

Cnet

"General performace is good"

Cnet börjar med att berömma designen som anses snygg och slimmad. Trots det slimmade utseendet har Nokia lyckats packa in en mängd funktioner. Det är dock många saker som inte är bra. Bland annat fungerar mobilen inte på det amerikanska 3g-nätet och den stöder inte heller a2dp-bluetooth. Att öppna en telefon ska inte vara besvärligt, men det går nästan inte att få upp den här apparaten utan att använda båda händerna. Den inre skärmen på 2,4 tum får dock beröm för sin skärpa och fina detaljåtergivning. Det är en fröjd att läsa webbsidor eller sms. Tangentbordet är nästan en exakt kopia av det som finns på Motorolas Razr modeller. Siffertangenterna fungerar bra men de övriga knapparna är testaren inte helt nöjd med. Att placera uttagen för hörlurar och usb-kabel på ovansidan så att man inte kan fälla upp telefonen helt känns inte heller speciellt genomtänkt. Kameran är bra även om färgerna är lite matta. Testaren uppskattar annars operativsystemet och telefonfunktionerna.

Källa: http://www.cnet.com (US)

Dingz

"På rett vei men kommer ikke helt i mål"

Dingz skriver att Nokia hämtat inspirationen från Motorolas Razr serie när det gäller utseendet. Testaren skriver att hon hade problem med att öppna telefonen och att knappsatsen kräver lite träning. Gränssnittet borde dock inte vara något problem för dem som använt sig av Nokias smartphones tidigare. Testaren råkade ut för at telefonen startade om sig några gånger, men detta rättade till sig med en uppdatering av programvaran. Uppkopplingen mot datorn var enkel och smidig. Att man inte kan öppna telefonen helt när man har hörlurar eller usb-kabel inkopplade är däremot irriterande. E-postprogrammet fungerar bra, och det är heller inga problem att ta emot och öppna bifogade filer. Att Nokia både har 3g och edge anses positivt. Kameran tar bra bilder utomhus, men bilder tagna inomhus blir brusiga och oskarpa. En nackdel är också att telefonen måste laddas i princip varje dag om man använder den normalt. Överlag inte en dålig telefon, men samtidigt hade man förväntat sig mer.

Källa: http://www.dingz.no (NO)

Amobil

"Praktiske løsninger har vært nødt til å vike for designen"

Amobil säger att Nokia N76 må vara liten bland smartphones, men att den jämfört med många andra mobiler fortfarande är stor. Trots att telefonen är gjord av plast rakt igenom ser den ganska exklusiv ut. Den inre knappsatsen ogillas dock eftersom det är alltför lätt att trycka på fel knappar. Testaren skulle också vilja veta vad formgivaren tänkte på som har placerat hörlursuttaget där det sitter. Telefonen går inte att öppna till mer än 120 grader med hörlurar inkopplade. Yttre skärmen går att använda som översikts till ljudspelaren och som sökare till kameran. Huvudskärmen får med beröm godkänt eftersom den är skarp och klar. Batteritiden anses upprörande dålig och att man inte kan ladda telefonen via usb-porten är irriterande. Ljudkvaliteten vid samtal och genom musikspelaren var riktigt bra. Som Internet-telefon får N76 också fullt godkänt. Telefonbok och kalender är båda översiktliga och lättanvända. Kameran är lättanvänd men ger bara halvdanna bilder. Med det höga priset som telefonen har borde man kunna kräva mer, avslutar testaren.

Källa: http://www.amobil.no (NO)

Mobil

"Knappsatsen är inte bra"

Mobil påpekar också likheten med Motorolas Razr modeller. Man ogillar placeringen av hörlursuttaget som gör att man inte kan öppna telefonen helt. Testaren är också missnöjd med att det inte går att använda 3g-radio med telefonen hopfälld. Den inre skärmen får beröm och den lilla skärmen på utsidan fungerar fint när man väl lärt sig var kontrollerna sitter. Musikspelaren fungerar tillfredsställande och ljudet anses bra. Kanske kunde basen ha varit kraftigare. Kameran är en av mobilens svagaste punkter och det är svårt att ta några bra bilder. Testaren är dock nöjd med plattformen som gör det möjligt att köra flera program och funktioner samtidigt. Däremot hände det vid flera tillfällen att telefonen startade om sig. Batteritiden får också underkänt. Vidare ogillas knappsatsen eftersom det är alltför lätt att komma åt fel knapp. Telefonfunktionen är däremot bra liksom kalendern. Webbläsaren och e-post programmet hör också till de allra bästa för mobiltelefoner.

Källa: Mobil (SE) nr 6 2007

Cirkapris: 4700 kronor

Produktfakta: Nokia N76 är en 3g-telefon stöd för wcdma 2100 samt quadband gsm och edge. Inre skärmen är 2,4 tum stor och har upplösningen 320x240 pixlar och 16 miljoner färger. Yttre skärmen är 1,36 tum stor med upplösningen 160x128 och 262 tusen färger. Mediaspelare för video och musik samt fm-radio. Uttag för hörlurar finns. Kamera med 2 megapixels upplösning och blixtlampa. Telefonen använder sig av MicroSD minneskort. Anslutning till dator via usb eller bluetooth 2.0. Taltiden uppges till 2 timmar och passningstiden till 8,5 dagar med 3g-nätet. Måtten är 107(h)x52(b)x14(d) mm och vikten 115 gram.

Tillverkare: Nokia