Sök
Nokia N-Gage QD

Nokia N-Gage QD

Ett fall framåt

2004-08-25

Nokias speltelefon N-Gage har fått sig en ansiktslyftning. Testarna menar att förändringarna gjort telefonen bättre även om vissa funktioner från föregångaren saknas.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Magazine 2,5/5 "The QD is a decent relaunch"
Mobil 61/100 "En bit kvar till den riktiga toppen"
IT Pro 6/10 "Bättre än sin föregångare"
Tom's Hardware "Hardly anything has changed on the inside"

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar att Nokia har lyssnat på kritiken på föregångaren men de är fortfarande avvaktande i sina bedömningar. Som telefon bedömt erbjuder QD ingenting spektakulärt utan det är som spelmaskin QD kan locka kunder, även om bristen på spel i dagsläget drar ner helhetsintrycket. Förbättrad design ger utökad spelbarhet men testarna saknar FM-radion och MP3-spelaren från föregångaren.

PC Magazine

"The QD is a decent relaunch"

Nokia-N-gage-QD_knapp
PC Magazine anser att Nokia N-Gage QD är en klar förbättring jämfört med föregångaren men att det inte räcker till för att övertyga vare sig som spelmaskin eller som telefon. Den nya modellen har en smartare lösning för MMC-kort vilket innebär att det är enklare att byta spel och dessutom snabbare att starta dem. Den utökade batteritiden uppskattas men det bör noteras att batteriet ändå tar slut ganska snabbt när telefonen används för samtal. Testaren gillar den spelvänliga och ergonomiska designen och telefonen bedöms vara ganska liten i förhållande till andra spelmaskiner. I jämförelse med andra telefoner så imponerar dock inte storleken. Även om enheten är en hyfsad spelplattform så är testaren tveksam, till stor del på grund av det begränsade spelutbudet och framtida maskiner från Nintendo och Sony.

Källa: Till PC Magazines hemsida
Mobil, nr 7 2004
It Pro, nr 6 2004
Till Tom's Hardwares hemsida

Mobil

"En bit kvar till den riktiga toppen"

Mobil uppskattar de flesta ändringarna på nya N-Gage QD men saknar funktionerna FM-radio och MP3-spelare som föregångaren erbjöd. Designen beskrivs som en fullträff, mer anpassad för spel och normal mikrofonplacering vilket gör samtalen diskretare. Som spelmaskin menar testaren att QD övertygar och det är enkelt att glömma bort att man faktiskt spelar på en telefon. Skärmen har lite problem i starkt solljus men bedöms annars vara ganska bra även om testaren hellre hade sett en bredbildsmodell än den nuvarande varianten som är högre än vad den är bred. De tätt sittande knapparna försvårar spel som utnyttjar stora delar av tangentbordet. Telefonmässigt funkar QD bra, men testaren hade gärna sett bättre SMS-funktioner och klagar på att menysystemet är smått ologiskt. Detta till trots gillar testaren modellen och förutspår att bara fler titlar släpps så kan detta bli ganska bra.

IT Pro

"Bättre än sin föregångare"

Nokia-N-gate-QD_sidan
IT Pro konstaterar att Nokia verkar ha lyssnat på den omfattande kritiken mot första N-Gage och förbättrat modellen på en rad punkter. Bland annat uppskattar testaren att man nu kan använda telefonen som just en telefon på ett bättre sett. Ljudkvaliteten på QD bedöms vara godkänd men skärmen får kritik för sin begränsade storlek och låga färgdjup. Testaren anser visserligen att skärmen är okej, men att den inte imponerar för en spelkonsol. Att priset har blivit lägre är positivt, men då saknas också funktionalitet såsom FM-radio och MP3-spelare. Testaren upplyser avslutningsvis om att musikspelare visserligen går att installera men att man då går miste om stereoljudet.

Tom's Hardware

"Hardly anything has changed on the inside"

Tom's Hardware skriver att Nokia har försökt bibehålla de bra sakerna med N-Gage, samtidigt som man förbättrat de sämre. Även om enheten är något tyngre så är den mindre i formatet och testaren uppskattar den nya formgivningen. Den renoverade knappsatsen får tummen upp och testaren gillar även skärmen på N-Gage. Testaren noterar att man har valt att reducera anslutningsmöjligheterna och att man nu endast kan synkronisera enheten via Bluetooth. Att Nokia har plockat bort MP3-spelaren och FM-radion stör inte testaren som i första hand ser detta som en batteribesparande åtgärd. Sammanfattningsvis kan man utläsa att detta är en bättre enhet än föregångaren och det faktum att QD har nätverksmöjligheter ser testaren som en förutsättning för att detta skall kunna bli en framtida succé.

Cirkapris: 2300 kronor

Produktfakta: Efterföljaren till Nokia N-Gage har fått tilläggsnamnet QD. Det är en speltelefon med trippelband som även är utrustad med WAP 2.0, GPRS, HSCSD, Java MIDP 1.0 samt Bluetooth-anslutning för trådlöst spelande. Styrtangenten är åttavägars för spel. Telefonen har MMS, MP3 och XHTML-webbläsare. Operativsystemet är Symbian (OS). Telefonen har röststyrning av 20 kontakter samt polyfoniska ringsignaler i antingen MIDI eller WAV-format. Skärmen har 4096 färger samt upplösningen 176x208 pixlar och storleken 37x42 mm. QD har ett minne på 3,4 MB men kan även använda sig av externa MMC-minneskort upp till 256 MB. Batteritiden uppgår enligt tillverkaren till 4 timmar tal, 200 timmar standby eller 10 timmars spelande. Telefonen väger ca 135 gram och har måtten 70x134x20 mm.

Modell: Nokia N-Gage QD