Sök
Nokia E90

Nokia E90

Fet kommunikator med extra allt

2007-09-17

E90 är Nokias fetaste smartphone hittills och kommer med tangentbord, turbo-3g, wlan och gps. En telefon för de som vill kunna jobba mobilt och alltid vara uppkopplade mot Internet.
Testkälla Betyg Kommentar
PDA Essentials & GPS Advisor 8/10 "It does impress hugely"
Mobil 88/100 "En bra men dyr kommunikator"
Mobilen 6/6 "En drømmemobil for teknofile med store lommer"
Amobil 6/6 "Den beste smarttelefonen på markedet"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att Nokia E90 är en utmärkt mobil som i första hand riktar sig till människor som behöver en riktigt avancerad smartphone i sitt arbete. I uppfällt läge ser den ut som en minilaptop och fungerar ungefär som en sådan också. Tangentbordet är dock en av de få saker som någon av testarna inte är helt nöjd med. Tangenterna upplevs som för små och anslaget som lite stumt. Att telefonen till stor del är byggd av metall gör annars att den känns stabil även om den samtidigt blir relativt tung. Kamerafunktionen får godkänt liksom musikspelare och radio. Att den är utrustad med både wlan såväl som bluetooth och usb för anslutning till datorer är inte direkt någon nackdel. Priset bedöms genomgående vara lite för högt.

PDA Essentials & GPS Advisor

"It does impress hugely"

Brittiska tidskriften PDA Essentials & GPS Advisor skriver att såväl hårdvara som mjukvara är de allra senaste och fungerar riktigt bra. Datakommunikation med hsdpa och mini-usb uppskattas. När apparaten är hopfälld ser den ut som en vanlig mobiltelefon även om den är ovanligt tung. Alla funktioner går att komma åt med telefonen hopfälld, men det är oftast bättre att öppna den så att man kommer åt den stora bildskärmen och tangentbordet. Tangentbordet anses för övrigt hålla hög kvalitet men är för litet för att skriva med alla fingrarna på. Gränssnittet har fått sig ett ansiktslyft. Mobilens gps är inte särskilt snabb men fungerar i övrigt bra och har röststöd. Det enda man inte är nöjd med är priset.

Källa: PDA Essentials & GPS Advisor issue 63

Mobil

"En bra men dyr kommunikator"

Svenska Mobil inleder med en tillbakablick där man konstaterar att många kommunikatorer från Nokia inte varit helt bra de senaste åren. Nu säger man sig dock vara nöjda. Detta är den minst plastiga kommunikatorn hittills. Processorn är snabb och arbetsminnet tillräckligt för att alla funktioner ska fungera på ett acceptabelt sätt. På tangentbordet sitter sju snabbtangenter som gör det möjligt att med ett klick växla mellan olika funktioner. Tangentbordet har även svenska bokstäver vilket uppskattas men anses annars lite för stumt. Bästa sättet att skriva på är med båda tummarna. Synkroniseringen till datorer fungerar bra och även dokumenthanteringen är tillfredsställande. Kameran fungerar fint för både stillbilder och video men avtryckaren är något odistinkt. Testar påpekar att mobilens gps bara går att använda för navigering om man köper till ett särskilt program.

Källa: Mobil (SE) nr 7 2007

Mobilen

"En drømmemobil for teknofile med store lommer"

Norska Mobilen säger att den största förändringen jämfört med tidigare kommunikatorer från Nokia är övergången till Symbian Series 60. Webbläsaren är en dröm jämfört med hur det varit med tidigare modeller. Den stora skärmen och tangentbordet gör det enklare och smidigare att skriva och läsa på apparaten. Den största nackdelen är dock storleken och apparaten känns faktiskt lite onödigt stor. Tangentbordet bedöms som halvdant då knapparna sitter lite för nära varandra och är inte tillräckligt konkava. Att skärmen kan vinklas efter användarens önskemål är positivt. Man kan börja skriva ett meddelande på den lilla knappsatsen och fortsätta på tangentbordet, men däremot går det inte att göra tvärtom. Radion är bra och kameran tar användbara bilder. Videofunktionen är också förvånansvärt bra.

Källa: mobilen.no (NO)

Amobil

"Den beste smarttelefonen på markedet"

Norska Amobil säger att Nokia E90 ser ut som vilken annan mobil som helst när den är ihopfälld. Knappsatsen kanske inte är den allra bästa men i övrigt är man nöjd med allt. Att telefonen till största del består av metall gör den visserligen tung men också stabil och gedigen. Båda skärmarna är skarpa och ljusstarka. Testaren kunde vara uppkopplad genom 3g i 4 timmar och 21 minuter räknad på aktiv taltid. Wlan är dock strömslukande och det rekommenderas att man stänger av funktionen när den inte behövs. Ljudet vid samtal är bra om man talar som vanligt men med handsfree ger den lite för lågt ljud. Kameran är av medelkvalitet. För övrigt skriver man att det har visat sig vara ett problem att tangentbordet ligger och trycker emot skärmen och att det därför kan bli repor i skärmen. Detta påverkar egentligen inte användandet men Nokia jobbar ändå på att lösa problemet.

Källa: www.amobil.no (NO)

Cirkapris: 7600 kronor

Produktfakta: Nokia E90 är smartphone med 3g (hsdpa) och quadband gsm. Den är utrustad med dubbla skärmar där den inre har en upplösning på 800x600 pixlar, 16 miljoner färger. Telefonen kör Symbian 9.2 med S60 3.1 och har ett litet qwerty-tangentbord. Utrustad med bland annat gps, mediaspelare, fm-radio och kamera på 3,2 megapixel. Kommer med 128 megabyte ledigt minne och har stöd för microsd-minneskort upp till två gigabyte. Anslutningar som finns är wlan, usb 2.0, bluetooth 2.0, ir och 2,5 mm a/v kontakt med eci. Batteritiden för gsm uppges till 5 timmar taltid och 14 dagars passningstid för gsm. Måtten är 132x57x20 mm i hopfällt läge och vikten 210 gram.

Tillverkare: Nokia