Sök
Nokia E65

Nokia E65

Funktionell businesslur

2007-05-10

En liten och smidig telefon som passar folk i affärsvärlden. Dess många funktioner och fina skärm gör att den går bra att använda till att läsa dokument.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 82/100 "Vänder sig till företagsanvändare"
M3 7/10 "Businesslur och designtelefon"
PDA Essentials & Gps Advisor 8/10 "The software suite has plenty of goodness"
Amobil 5/6 "E65 er en arbeidsstelefon"
Mobilen 5/6 "Mange funksjoner og gunstig pris"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att telefonen har många bra funktioner och att ljudet i telefonen är bra. Flera menar också att det främst är en telefon som riktar sig mot businessfolket. Knapparna nämns som något positivt eftersom den är lätt att skriva sms med. En testare menar dock att telefonen är lite väl kompakt men mobilen ligger i alla fall fint i handen. En testare fick problem när de skulle använda voip-funktionen och det visade sig att telefonen hade ett svagare inbyggt trådlöst nätverk än vad andra telefoner i samma klass har. Designen får bra omdömen från två håll medan en testare menar att den känns "småsömnig". Kameran saknar blixt och anses ganska dålig. Webbläsaren fungerar dock väldigt bra och telefonen är ett bra komplement när man ska surfa på sin laptop. Många användbara program finns också på telefonen som rekommenderas till företagsanvändare.

Mobil

"Vänder sig till företagsanvändare"

Mobil säger att E65 är ett rent nöje att använda eftersom knapparna är stora och lätta att komma åt. Detta beror på att E65 jämfört med andra skjutbara mobiler är ganska stor. Trots detta anses den vara smidig att ha i fickan. Den passar också bra i kavajfickan på fler områden än storleksmässigt. Funktionsmässigt är detta främst en telefon som vänder sig till företagsanvändare. Det finns möjlighet att ladda ner och köra en lång rad program med smarta funktioner. Det finns också en hel del förinstallerade program, bland annat quickoffice där man kan öppna och titta på innehållet i word, excel och powerpointfiler. Webbläsaren säger man är bra och resultatet blir oftast lika bra som när man surfar med vanlig dator. Kameran blir man dock inte speciellt glad av. Det är en 2-megapixelkamera, men bildkvaliteten är medelmåttig och dessutom saknar den både kameralampa och blixt.

Källa: Mobil (SE) nr 4 2007

M3

"Businesslur och designtelefon"

M3 säger att designen på E65 känns som en blandning av business- och designtelefon. På det stora hela är den ganska så snygg. På insidan finns Series 60. Vad som är nytt är ett kartprogram som bara behöver en extern gps-mottagare för att telefonen ska bli en fulländad gps-enhet. Mobilen har stöd för VoIP men här stöter M3 på problem. Det inbyggda trådlösa nätverket har en sämre räckvidd jämfört med andra telefoner. Telefonprogrammen fungerar dock utan problem och de redan förinstallerade applikationerna borde vara mer än tillräckligt för de flesta användare. Att kameran bara är på 2 megapixlar tycker man är lite dåligt. Dessutom känns designen lite vissen och den vågar inte gå åt något håll fullt ut, vilket gör att den blir lite småtråkig. Sammantaget är det en bra telefon som pallar det mesta och har bra ljud. Problemet är att den inte gör något på ett direkt underhållande sätt.

Källa: M3 (SE) nr 3 2007

PDA Essentials & Gps Advisor

"The software suite has plenty of goodness"

PDA Essentials säger att telefonen ser ganska svag ut vid en första anblick, men att det i själva verket är en smartphone som både passar affärsmänniskor och vanliga användare. Tangentbordet fungerar bra för att skriva sms. Skärmen anses ganska stor med en skarp och klar bild. Navigationsknapparna hade man vissa problem att använda ibland eftersom de är ganska små. Kameran är inte något vidare och den har inte alls samma funktioner som hos andra Nokia-telefoner. En liten större nackdel är att det inte finns någon kamera på fronten som visar videosamtal. Detta gör det svårare att visa sig själv när man ringer. Mjukvaran i telefonen är det som gör denna modell bra. Mediaspelaren säger man också kommer att tilltala dem som gillar musik. Telefonen ger inte ett sken av vara en smartphone, men när man väl börjar använda den inser man att de faktiskt är riktigt användbar.

Källa: PDA Essentials & Gps Advisor (GB) nr 60

Amobil

"E65 er en arbeidsstelefon"

Amobil säger att tangentbordet för vissa kan framstå som lite kompakt och säger därför att man ska testa telefonen ett par minuter innan man bestämmer sig. Skärmen anses utmärkt och har en skarp och klar bild. Operativsystemet är kraftfullt men man behöver inte vara någon proffsanvändare för att förstå sig på det. Amobil har heller inget att klaga på vad det gäller ljudkvaliteten vid tal. Taltiden på 3g-nätet mätte man till två timmar och 45 minuter. Man säger att det främst är en arbetstelefon och att den inte sviker på detta område eftersom alla funktioner är på plats. Kameran anses dock inte vara något vidare. Den saknar blixt och bildkvaliteten är överlag dålig. Kameran duger för att skicka mms till andra mobiltelefoner men att visa dem på något annat än mobilskärmen är en dum idé.

Källa: www.amobil.no (NO)

Mobilen

"Mange funksjoner og gunstig pris"

Mobilen tror att detta kan bli storsäljaren för Nokia under 2007. Anledningen till detta är en bra design tillsammans med många funktioner och ett attraktivt pris. Första intrycket imponerar eftersom man inte är van vid att de mest avancerade telefonerna på marknaden också är de snyggaste. Mobilen ligger även bra i handen. Alla de vanliga mobilfunktionerna finns och dessutom har den quickoffice som kan öppna office-dokument. Den är också ett trådlöst vidunder då den har det mesta inom trådlös teknologi. Den fungerar dessutom bra att använda ihop med sin PC. Synkronisering av data är enkelt och med all trådlös teknologi så är det en perfekt partner när man ska surfa. Även mediaspelaren och batteritiden får bra betyg. Kameran får som hos övriga tester inget vidare omdöme. Mobilen säger att detta är en av de bättre telefonerna man testat på senare tid med mycket funktioner och en läcker förpackning.

Källa: http://mobilen.no (NO)

Cirkapris: 4100 kronor

Produktfakta: Nokia E65 är en telefon med quadband egsm och har dessutom stöd för IP-telefoni via wlan. 3g och protokollet WCDMA 2100 stöds också. Den har en färgskärm med 320x240 pixlar och 16 miljoner färger. Kameran är på 2 megapixlar och har stöd för videoklipp och stillbilder. Operativsystemet är Symbian och har funktioner som mediaspelare, java och visningsprogram för dokument, kalkylblad och presentationer. Internminnet är på 50 megabyte och minneskort Micro SD stöds. Anslutningar är popportkontakt, bluetooth 1.2 och IR. Måtten 105x49x16 mm och vikt 155 gram.

Tillverkare: Nokia