Sök
Nokia 7280

Nokia 7280

Opraktisk snygging

2005-04-08

Testarna menar att Nokia 7280 är snygg och verkligen sticker ut, men användarvänligheten är det si och så med.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 70/100 “För dig som vill bli festens medelpunkt”
Mp3 Musik “En häftig hype-mobil”
M3 6/10 “En minst sagt spektakulär telefon”
MacWorld 8/10 “Inbyggd förstklassig telefon”
Mobile Burn “Something totally different”

Vad tycker testarna?

Testarna anser att mobilen verkligen sticker ut med sitt smidiga och något lyxiga utseende. Mobilen är perfekt för den som vill ha med något som märks på festen, men att den knappast är särskilt användarvänlig. Det tar en evighet att skriva telefonnummer för att inte tala om SMS vilket kan upplevas som ganska frustrerande. Displayen är betydligt mindre än vad man är van vid, men å andra sidan är upplösningen hög vilket ändå gör den förvånansvärt tydlig.

Mobil

“För dig som vill bli festens medelpunkt”

7280_closed
Mobil anser att mobilen är snygg och sticker ut, men att det plastiga höljet drar ned betyget. Det här är snarare en mobil som används vid speciella tillfällen än en mobil som används till vardags. Displayen är mycket liten, men tack vare hög upplösning är den ändå tydlig och enkel att använda. Hjulet som ersatt knappsatsen är en aning frustrerande men man vänjer sig efter ett tag, anser testaren. Dock rekommenderas ingen att skriva SMS med denna. Det headset som följer med är riktigt bra. Mobilen är snygg och kul, frågan är om den är värd det relativt höga priset. Mobilen får benämningen ”Toppbetyg”.

Källa: Mobil, nr 1 2005
Mp3 Musik, nr 1 2005
M3, nr 2 2005
MacWorld, nr 2 2005
Till Mobileburns hemsida

Mp3 Musik

“En häftig hype-mobil”

7280_sidan
Mp3 Musik menar att mobilen är uppenbart opraktisk, men att den på samma gång är riktigt häftig. Det finns ingen knappsats utan styrningen sker via ett roterbart hjul och tre små knappar. Höljet är i plast som snabbt blir flottigt och dessutom lätt blir repigt. Testaren hade gärna sett minneskort till telefonen, nu får man istället ladda över musik via IR eller Bluetooth. Mobilen har visserligen en kamera, men bilderna blir inte särskilt spännande. Dessutom är mobilens display så liten att MMS knappast kommer till sin rätt. Avsaknaden av en knappsats gör att det tar evigheter att slå ett telefonnummer och ännu längre tid att skriva ett SMS, något som kan göra användaren halvt vansinnig. Radio och webbläsare är kul funktioner, men den lilla skärmen drar ned betyget. Mobilen är kul och nyskapande men inte något man ersätter sin vardagsmobil med.

M3

“En minst sagt spektakulär telefon”

7280_fram
M3 framhåller också att det här är en mobil för speciella tidpunkter och inte något för den som ringer och SMS:ar mycket. Skall man skriva SMS måste man oupphörligen snurra igenom hela alfabetet med hjälp av hjulet, en historia som kan ta precis hur lång tid som helst. Önskas fotografering måste telefonen dras isär och displayen användas som sökare. Bildskärmen är minimal men upplevs ändå som om den har en riktigt hög upplösning. Att använda telefonen som en extra mobil är en bra tanke som inte fungerar så smidigt i praktiken eftersom man då måste byta simkort hela tiden.

MacWorld

“Inbyggd förstklassig telefon”

MacWorld menar att Nokia 7280 inte liknar någon annan telefon eftersom den saknar knappar. Displayen är mycket liten men har en oerhört hög upplösning som gör den till ett nöje att använda. Vill man skriva SMS går det lika snabbt med hjulet som med en ”vanlig” mobiltelefon, anser denna testare. De bilder som kameran tar duger exempelvis för webben om de behålls i liten storlek och korten bör med fördel tas i bra ljus.

Mobile Burn

“Something totally different”

Mobile Burn tycker att mobilen erbjuder den mest häftiga design som Nokia någonsin framställt. Den ger något totalt annorlunda för den som är intresserad. Mobilen är pennformad och styrs med hjälp av ett hjul, funktioner som verkligen sticker ut. Med lackat fodral och spegel ser mobilen nästan elegant ut och tack vare den smidiga designen så ringer man ett samtal praktiskt taget med en handledsrörelse. Dessutom är kameran väl skyddad, avslutar testaren.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Nokia 7280 är en mobiltelefon med dimensionerna 115x32x19 mm och en vikt på 84 g. Mobilen använder sig av trippelband GSM 900/1800/1900-nät. Displayen stöder 65,536 färger och har en upplösning på 104x208 pixlar. Telefonen stöder SMS och MMS samt AMR-röstklipp. Inbyggd VGA-kamera. Anslutning och dataöverföring sker via HSCSD och EGPRS för höghastighetsanslutning, GPRS, Bluetooth och IR. Synkronisering sker via SyncML samt Nokia Collector. Vidare har mobilen polyfona ringsignaler, inbyggd FM-radio samt ett röstaktiverat användargränssnitt. Den drivs med ett BL-8N Li-ion batteri som ger en taltid på upp till tre timmar samt en passningstid på uppåt 240 timmar.

Modell: Nokia 7280

Tillverkare: Nokia