Sök
Nokia 6630

Nokia 6630

Utmärkt kameramobil

2005-01-17

Nokia 6630 bjuder på 3G-telefoni i bästa klass, men några testare tycker att avsaknaden av videotelefoni är underlig.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 70/100 “Varför inget stöd för videotelefoni?”
Mobile Review “The best smartphone without touchscreen”
Svenska Dagbladet ”Bra kameradel”
GSM Arena “The camera is really very good”

Vad tycker testarna?

Testarna är alla imponerade av den utmärkta bildkvaliteten hos den inbyggda kameran. Några testare menar att 6630 som kameramobil hamnar i en klass för sig med sin suveräna bildkvalitet, färgåtergivning och skärpa. Någon uttrycker samtidigt viss besvikelse över videofunktionen och tycker även att telefonens minne är snålt tilltaget. En testare är förvånad över att 6630 är en 3G-telefon utan möjlighet till videosamtal, medan en annan testare anser videosamtalen mindre viktiga och menar att dessa kan åstadkommas genom ett tillbehör som kan köpas till. Någon efterlyser FM-radio funktion, medan en annan lyfter fram stereoljudet i den inbyggda Mp3-spelaren. Så gott som alla testare summerar 6630 som en telefon med hög prestanda med högkvalitativ kamerafunktion.

Mobil

“Varför inget stöd för videotelefoni?”

Nokia-6630-front

Mobil undrar något förvånat hur det kan komma sig att 3G-telefonen 6630 saknar videotelefoni och kallar den “nästan en 3G-telefon”. Testaren gillar dock många av telefonens funktioner och lyfter framför allt fram den inbyggda kameran. Den får beröm för god optik och naturliga färger i bilderna. Telefonens skärm får också ta emot lovord tack vare god skärpa och bra belysning. Det förnyade operativssystemet, Symbian 8.0 går hem hos testaren främst på grund av den högre snabbheten. Kalendern med utmärkt veckoöversikt får också ett plus. Testaren uttrycker större skepsis mot den nya webbläsaren och saknar funktionen som ger plats åt flera öppna webbsidor på samma gång. Å andra sidan är E-postprogrammets sätt att hantera bilagor omtyckt. Man höjer samtidigt på ögonbrynen åt att det inte går att skicka e-post via utgående mejlserver, men rosar samtidigt det inbyggda stödet för VPN som gör det möjligt att komma åt interna mejlservrar. Testaren saknar möjligheten att reglera volymen längs sidan på telefonen.

Källa: Mobil, nr 12 2004
Till Mobile Reviews hemsida
Svenska Dagbladet, december 2004
Till GSM Arenas hemsida

Mobile Review

“The best smartphone without touchscreen”

Nokia-6630-memory

Mobile Review jämför 6630 mot föregångarna 7610 och 6670 som också är kameramobiler. Man kommer fram till att 6630 kan stoltsera med tre väsentliga skillnader: bättre kamera, uppdatering av mjukvaran samt nytt operativsystem. Den nya processorn gör dessutom den mycket snabbare vilket märks på testresultaten. Men när det gäller hanteringen av 2D-bilder är kamerorna i stort sett lika snabba. Testaren tycker telefonens design är något ovanlig, jämfört med andra Nokia-telefoner och imponeras av hur välbyggd den är. Om skärmen anser testaren att det är ett steg framåt med livligare färger, bättre belysning och högre skärpa. Internminnet på 10 MB är för lågt och här borde Nokia ha varit generösare. En god nyhet för dem som vill använda den inbyggda Mp3-spelaren är att telefonen erbjuder stereoljud. Mobile Review summerar 6630 som en mobil med mycket hög prestanda. Man hävdar att den är en av de bästa på marknaden just nu och med den högkvalitativ kameran har den få rivaler. Testaren tycker inte heller att avsaknaden av videotelefoni förtjänar ett minus. Det finns ett särskilt tillbehör för videotelefoni för dem som önskar.

Svenska Dagbladet

”Bra kameradel”

Svenska Dagbladet tycker att 6630 ser bra ut, men ställer sig samtidigt något frågande till den runda formen nedtill. Man saknar videosamtalen som ofta är möjliga hos övriga 3G-telefoner, men understryker telefonens goda prestanda och bildresultatet hos den inbyggda kameran. Det enda negativa som sägs om kameran är att dess lins på telefonens baksida försvårar isättningen av sim-kortet. Testaren berömmer de färgglada menyerna och delar även ut plus åt knappsatsen. Minus ges åt det faktum att FM-radio saknas och man tycker även att telefonen är något stor.

GSM Arena

“The camera is really very good”

Nokia-6630-backa

GSM Arena framhåller den utmärkta kameran hos 6630 och menar att den är riktigt, riktigt bra för att vara inbyggd i en mobiltelefon. Man imponeras av den autentiska färgåtergivningen och av det faktum att bilderna inte förvrängs. Testaren gillar att det finns tre olika bildstorlekar att välja mellan och att den lågupplösta varianten inte nämnvärt förlorar i bildkvalitet jämfört med de högupplösta. Genom detta går det att spara en del på minnet, vilket är väsentligt eftersom minnet är begränsat. Något som man däremot ogillar med kameran är att den saknar ordentliga exponeringsmöjligheter och har en smärre fördröjning mellan avtryckning och exponeringsögonblick. När det gäller videofunktionen hade testaren önskat högre upplösning snarare än den långa upptagningstiden på en timme. Avslutningsvis anser GSM Arena att Nokia 6630 är en av de bästa kameramobilerna på marknaden. Den enda som är snäppet bättre är Sony Ericssons S700, men å andra sidan krävs mer av användaren för att nå fullgott resultat med den mobilens kamerafunktioner.

Cirkapris: 5600 kronor

Produktfakta: Nokia 6630 är en fyrbandstelefon med inbyggd kamera på 1,3 megapixlar som tar bilder i maximala storleken 1280x960 bildpunkter. Kameran har funktioner såsom 6x digital zoom, sekvenstagning och självutlösare och behärskar även videoupptagning. Färgskärmens upplösning är 176x208 pixlar. Den klarar av 65536 färger och har automatisk justering av bakgrundsbelysningen. Telefonen har WAP, EGPRS, Java, XHTML/HTML-läsare, inbyggt modem, Bluetooth samt 3GPP-video. Bland funktionerna märks även inbyggd Mp3-spelare, AAC-spelare och uppspelning av Mp4-video. Det interna minnet är på 10 MB och utökas med ett 64 MB multimediakort. Nokia 6630 har True Tones polyfona signaler. Med originalbatteriet anges passningstiden till 11 dagar och samtalstiden till 3 timmar. Telefonens storlek är 110x60x21 mm och väger 127 gram.

Modell: Nokia 6630

Tillverkare: Nokia