Sök
Nokia 6510

Nokia 6510

Affärstelefon utan bluetooth

2002-04-23

Efterföljaren till 8310 och 6310 har en kompakt och diskret form och funktioner som utvecklad kalenderfunktion, FM-radio, elektronisk plånbok och GPRS som ska locka främst affärsfolk.
Testkälla Betyg Kommentar
GSM Box 3/5 "A well made phone"
Xonio 5/5 "Legitimer Nachfolger"
Mobil 63/100 "Nedtonad tvilling"
Cnet Asia 8/10 "For business users"
Justphones 93/100 "Stylish, not flashy"

Vad tycker testarna?

Samtliga konstaterar att Nokia 6510 har mycket gemensamt med 8310. Alla testare stör sig på att dubbla öronsnäckor till radion inte medföljer, att Bluetooth saknas och därmed att priset är för högt. Kalendern, den elektroniska plånboken, GPRS samt det välkända gränssnittet och designen är däremot något som alla trummar för. Telefonen håller god standard även om vissa noterar att ljudet är lite lågt. Samtalstiden imponerar på en testare medan en annan tycker att den är medioker. Dataöverföringen med klass 4 GPRS och höghastighetsmodem får goda betyg.

GSM Box

"A well made phone"

GSM Box tycker att Nokia 6510 är en välgjord telefon, kompakt utan att vara obekväm. Ljudet är bra men inte perfekt och för övrigt ganska lågt i volym. Batteriet tillåter ungefär 100 stand-by timmar och 3 timmar taltid, vilket är OK. Däremot är testaren besviken på att telefonhuset är detsamma som Nokia 8310 med de oräkneliga buggfelen hos denna modell. Mjukvaran är dock mycket bättre än i 8310. Det höga priset ligger en bit över Motorola V66 och Ericsson T39m och Nokia 6510 saknar Bluetooth, vilket däremot Nokia 6310 har. Dessutom är utbudet i övrigt smalt med batteri, laddare och CD Rom med mjukvara, dock inte något headset för FM-radion.

Källa:

Till GSMBox hemsida
Till Xonios hemsida
Mobil, Nr 3 2002
Till Cnets hemsida
Till Justphones hemsida

Xonio

"Legitimer Nachfolger"

Tyska Xonio tycker att där Nokia 8310 vacklar lite så känns 6510 mer genomarbetad. Den har samma funktioner som 8310;an och kvalificerar sig därmed till en utmärkt affärstelefon med funktioner som bl.a. kalender, T9, profiler och röststyrning tycker Xonio. Däremot är det ett mysterium att det inte medföljer några hörlurar till den inbyggda FM-radion. Om man bortser från att Bluetooth saknas så finns annars det mesta i teknikväg i telefonen.

Mobil

"Nedtonad tvilling"

Svenska Mobil tycker att 6510 ser ut som en nertonad 8310, men 8310 vänder sig mot ungdomar och 6510 mot affärsfolket. Trots målgruppen saknas Bluetooth vilket Mobil tycker är konstigt. Telefonen passar däremot bra i handen och i jackfickan men tangenterna är alldeles för små för de flesta. I övrigt lyfter man fram röststyrningen som fungerar bättre än väntat, den förbättrade kalendern, diktafonen med tre minuters inspelningstid, FM-radion samt den elektroniska plånboken. På minussidan nämns den bitvis dåliga mottagningen i radion, avsaknad av headset/hörlurar, Mp3, taltiden på tre och en halv timme samt det relativt höga priset.

Cnet Asia

"For business users"

Cnet Asia tycker att Nokia 6510 är en bra telefon för affärsfolk och de som alltid är i farten. Det första intrycket är den högupplösta displayen som är perfekt för att visa kinesiska skrivtecken. Telefonen noteras för att ha i stort sett samma funktioner som bästsäljaren 8310, bland annat den utmärkta datakoppling med klass 4 GPRS och HSCSD upp till 43,2 kbps, snabbare än det de flesta operatörer i Singapore erbjuder. För arbetsnarkomaner är kalenderfunktionen med dess överföringsmöjligheter till PDA och andra mobiltelefoner bra. För underhållning svarar de fyra spelen och den inbyggda FM-radion med intuitivt gränssnitt. Mottagningen i telefonen är bra men högtalarvolymen lite svag i jämförelse med andra Nokia-modeller. 6510 upplevs som lite för dyr.

Justphones

"Stylish, not flashy"

Justphones tycker telefonen är elegant utan att vara för flashig och man gillar den högupplösta displayen och de ergonomiska tryckknapparna som gör telefonen enkel och snabb att använda. Testaren är också nöjd med funktionen som möjliggör röststyrd uppringning av 25 utvalda nummer. Funktionen ”wallet” sparar kreditkortsinformationen lösenordsskyddat och sedan är det bara att handla utan att behöva knappa in alla uppgifter på nytt. Smidigt, tycker testaren som delar ut mycket höga betyg för Nokias senaste affärstelefon.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Nokia 6510 är en kompakt mobiltelefon för businessbruk med dualband och FM-radio. Taltiden är upp till 4 timmar och 50 minuter, standbytiden är 100–350 timmar. Wap 1.2.1 via GPRS, inbyggt stoppur, nedräknare, kalender, vibrator, belyst fullgrafikdisplay samt 4 spel. Det saknas dock Bluetooth. Hastigheten för GPRS är 40,3/13,4 kbit/s, HSCSD 43,2/14,4 kbit/s. Vidare finns IrDa port. Nokia 6510 är utrustad med elektronisk plånbok som förvarar din kreditkortsinformation för bekväm mobil shopping. Telefonboken rymmer 500 namn med tre nummer och text. 35 fasta ringsignaler och fem egna. Snabbuppringning och röststyrd uppringning för tio namn. Måtten är 97x43x20 mm och den väger 84 gram. 

Modell: Nokia 6510