Sök
Nokia 6260

Nokia 6260

Yrkesmobil med nöjesfunktioner

2005-01-28

Trippelbandstelefon som av tillverkaren marknadsförs som yrkestelefon men testarna tycker att den även kvalificerar sig som nöjesmobil med sin inbyggda radio och Mp3-spelare.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 67/100 ”Oproffsig proffsmobil”
M3 6/10 ”För Power Point-frälsta kostymnissar”
Cnet ”Its features are superior”
Infosync World 62/100 ”Gimmicky form factor”

Vad tycker testarna?

Nokia 6260 marknadsförs som yrkestelefon, och har enligt testarna god kapacitet som sådan tack vare bland annat bra program för att läsa bifogade filer i mail och inbyggd vpn-klient. En testare anser dock att telefonen mer är en nöjesmobil med dess digitalkamera, Mp3-spelare och radio. Telefonens ergonomi kunde ha varit bättre, knapparna är placerade på ett sätt så att det krävs tvåhandsfattning för att manövrera telefonens alla funktioner. Batteritiden får dåligt betyg, men den vridbara skärmen anses hålla hög kvalitet.

Mobil

”Oproffsig proffsmobil”

Nokia-6260_sidan
Tidningen Mobil imponeras inte av Nokia 6260 som yrkesmobil och tycker att den är mer kompetent som nöjesmobil. Testaren förundras över att telefonen saknar extern display och att luckan måste öppnas för att svara eller trycka bort inkommande samtal. Knappsatsen är till skillnad från tidigare Nokia-telefoner bra utformad. Dock är kameran placerad på ett märkligt sätt, vilket testaren tycker gör användningen omständlig. Bilderna håller bra kvalitet även om de inte kan mäta sig med bilder från en megapixelkamera. Mottagning och ljud i radion är mycket bra, och mediaspelaren likaså. Kalender, e-postfunktion och webbläsare får bra betyg, men 6260 anses ändå inte vara en telefon för yrkesanvändare utan en nöjesmobil.

Källa: Mobil, nr 11 2004
M3, nr 10 2004
Till Cnet Asias hemsida
Till Infosync worlds hemsida

M3

”För Power Point-frälsta kostymnissar”

Nokia-6260_open
M3 tycker till skillnad från föregående testare att Nokia 6260 är en uttalad ”businesstelefon” med alla funktioner som kan tänkas behövas för yrkesanvändning, t.ex. inbyggd vpn-klient, program för att visa Word- och Power Point-dokument. Man påpekar dock att det inte är möjligt att läsa Excel-filer. Det inbyggda minnet är på tok för litet, och det medföljande multimediakortet är ett måste. Testaren irriterar sig på att telefonen är långsam på grund av operativsystemet Symbian OS.

Cnet

”Its features are superior”

Cnet skriver att Nokia 6260 har en klassisk design och ser ut som en typisk telefon för yrkesanvändande. Placeringen av knapparna på båda sidor om skärmen, vilket omöjliggör enhandsmanövrering, ogillas. Telefonen känns också billig och plastig. På den positiva sidan nämner Cnet telefonens mångsidighet tack vare t.ex. möjlighet att läsa bifogade filer i e-post, Mp3-spelare och radio, samt ”push to talk-funktion”.

Infosync World

”Gimmicky form factor”

Infosync World anser att skärmen på Nokia 6260 är mycket bra, men batteritiden är ingen höjdare. Designmässigt tycker testaren att telefonen är onödigt stor, och inte någon ergonomisk vinnare. Den inbyggda kameran ersätter knappast en ”riktig” digitalkamera i fråga om kvalitet, men den vridbara skärmen gör det enkelt att ta självporträtt. Medföljande programvara är en av telefonens starka punkter, men trots det rekommenderar testaren andra modeller från Nokia.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Nokia 6260 är en trippelbandstelefon med inbyggd digital VGA-kamera och dataöverföring via GPRS klass 6. Displayen är en aktiv TFT-färgskärm med 176x208 pixlars upplösning. Skärmen kan roteras i flera lägen – öppen, stängd, vänd inåt och utåt. Navigering sker med femvägsknapp. Den inbyggda VGA-kameran har 4x digital zoom och möjlighet till upptagning och uppspelning av rörliga bilder. Mobil e-postklient, MMS, SMS och intelligent ordbok med stöd för flera europeiska och utomeuropeiska språk. Telefonen har 6 MB inbyggt minne och ett 32 MB multimediakort ingår. 3,5 MB internt delat minne för kontakter, textmeddelanden, multimediameddelanden, ringsignaler, bilder, videoklipp, kalenderanteckningar, att-göra-listor och program. Medföljande program är Quickword och Quickpoint, operativsystem Symbian OS 7. Fler funktioner är HTML-läsare, elektronisk plånbok, FM-radio, polyfona ringsignaler och Mp3-spelare. De anslutningsalternativ som finns är Bluetooth, infrarött, Pop-Port-kontakt, USB. Taltid 2-4 timmar, passningstid 4-6 dagar. Laddningstid 1 timme och 30 minuter. Telefonen mäter 102x49x23 mm och väger 130 gram.

Modell: Nokia 6260

Tillverkare: Nokia