Sök
Nokia 6100

Nokia 6100

Minsta värstingen

2003-04-10

Nokias minsta genom tiderna har ändå plats för färgskärm, GPRS, HSCSD och annat godis.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 67/100 "Bra knappsats"
GSM Box "Gut gemachtes Handy"
Xonio 4/5 "Gute Verarbeitung"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att Nokia lyckats få till knappsatsen riktigt bra på 6100. Telefonen ligger dessutom bra i handen och menyerna är bra och lättbegripliga på vanligt Nokiamanér. Flera av testarna kommenterar också att skalet känns stabilt och gediget, inga glapp eller böjliga plastdetaljer som stör. Det flera testare saknar är bluetooth och den något begränsade MMS funktionaliteten upplevs som lite trist. En annan detalj som resulterar i minuspoäng är att knapparna är svåra att se i mörker. Allt som allt bra betyg för en konkurrenskraftig telefon.

Mobil

"Bra knappsats"

Mobil upptäcker att Nokia har lyckats göra knappsatsen på 6100 klart bättre än på 7210. Den ser fortfarande ny ut, men den här gången är knapparna betydligt smidigare att komma åt. Överhuvudtaget är ergonomin och användarvänligheten hög tycker testaren. Telefonens storlek innebär att den är så liten att personer med stora händer kan få problem med knapparna. Färgskärmen får en del kritik då färgerna anses svaga, vilket ger skärmen dålig skärpa. Menyerna får bra betyg, som vanligt. Något testaren saknar är bluetooth vilket hade varit smidigare och billigare än IR eller sms. I slutändan är 6100 snygg, liten med snabba menyer och bra knappsats. På minussidan nämns otydliga knappar i mörker och att det inte går att skicka egeninspelade ljud med mms.

Källa: Mobil, Nr 2 2003
Till GSM Box hemsida
Till Xonios hemsida

GSM Box

"Gut gemachtes Handy"

GSM Box menar att 6100 känns ovanligt gedigen för att vara så liten. Skalet känns robust och även utseendemässigt anses designen lyckad. Funktionsmässigt saknar även denna testare bluetooth, dessutom hade snabbare GPRS varit uppskattat istället för 3+1 tidluckor. Skärmen är helt OK, färgerna är visserligen svaga men kontrast och upplösning kompenserar i viss mån. Knappsatsen bedöms som en av de mest lyckade detaljerna, sällan har en så liten telefon haft så smidiga tangenter som dessutom svarar utan fördröjning. Allt som allt en bra liten telefon. Med tanke på funktionsmångfalden anses priset vara berättigat om än inte i fyndklass.

Xonio

"Gute Verarbeitung"

Xonio tycker att minnet i telefonen är lite snålt tilltaget. Testaren menar att det snabbt fylls upp om man vill ladda hem någon extra ringsignal eller några spel. Möjligheterna att synkronisera med Outlook och andra program ger istället extrapoäng. Även Internetfunktionerna uppskattas då det går riktigt snabbt via både GPRS och HSCSD. Jämfört med andra nya Nokiamodeller menar testaren att 6100 är den som ligger bäst i handen och känns mest gedigen. Skalet är stabilt och ger intryck av att kunna hålla länge. Trots snålt tilltaget minne och något begränsad MMS funktionalitet menar testaren att 6100 är en bra telefon som övertygar stort.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Nokia 6100 är en trippelbandstelefon som är mindre än de flesta, faktiskt den minsta från Nokia någonsin. Ändå har ingenjörerna lyckats klämma in färgskärm på 128x128 pixlar med 4096 färger samt Java, WAP 1.2.1, GPRS (3+1), HSCSD, MMS, chatt, högtalare, vibrator, kalender m.m. Taltiden är 2-6 timmar och standbytiden 150-320 timmar. Polyfoniska signaler med 4 nivåer och telefonboken rymmer upp till 300 nummer. Måtten är 102x44x13,5 mm, vikt 76 g.

Modell: Nokia 6100