Sök

Java für alle

2002-07-05

Nokia 3410 är Nokias första Java-telefon med sikte mot den yngre målgruppen. Telefonen bygger på Nokias tradition med SMS-funktioner och får något blandade testbetyg.
Testkälla Kommentar
GSM Box "Little Nokia telephones are growing"
IT Avisen "Til topps i startklassen"
Xonio "Kompakt, solide und gut verarbeitet"
Mobil "Ny storsäljare har anlänt"

Vad tycker testarna?

Som första Nokia med Java spås 3410 en lysande framtid. Även andra nya funktioner som WAP push och Bild-editorn lyftes fram av samtliga testare som positivt. De olika SMS funktionerna från 3000 serien återfinns i 3410 vilket samtliga tyckte var bra. Nokia 3410 är väldigt lik systermodellerna 3330 och 3310 med små skillnader i främst i den nya knapp designen och den 20 g lättare vikten. En testare ogillade starkt de nya knapparna av gummi och den nya navigeringsknappen som upplevdes som slö och okonventionell och en annan tyckte att 3410 passade bra i handen men kändes lite billig. Prisnivån upplevdes som bra och helhetsintrycket landade på över medel hos samtliga testare.

GSM Box

"Little Nokia telephones are growing"

GSM Box tycker att Nokia 3410 är ett steg framåt i den framgångsrika 3000-serien. Det första testaren lägger märke till är den minskade vikten. 3410 passar bra i handen och i byxfickan. Formen på knapparna upplevs som originella men inte ergonomiska, valet att överge den centrala navigeringsknappen till förmån för en tvådelad knapp är ett steg mot mindre intuitivitet och snabbhet. En nackdel är att knapparna nu är av gummi med slöare respons. Den funktion som anses mest relevant är möjligheten att ladda ner nya spel, spelnivåer, ljud m.m. via stödet för Java, vilket möjliggör installation av nya program. Minnesutrymmet är 180 kb varav 41 upptas av ett raderbart spel.

Källa: Till GSM Box hemsida
Till IT Avisens hemsida
Till Xonios hemsida
Mobil nr 6, 2002

IT Avisen

"Til topps i startklassen"

Norska IT Avisen skriver att Nokia 3410 ger ägaren möjlighet att själv fylla sin telefon med spel, underhållnings- eller nyttoprogram. I dagsläget finns en rad enklare program att ladda ner och med den öppna standardlösningen skriver testaren att man kan förvänta sig en ström av nya möjligheter när Java-telefonerna blir vanligare. En annan ny funktion är WAP Push som bevakar online material. Telefonen är förbluffande lik 3310 och 3330 och man kan till och med använda samma skal som till de andra två. Utöver Java får spelen och den inarbetade menyn pluspoäng av testaren medan designen kändes lite tråkig.

Xonio

"Kompakt, solide und gut verarbeitet"

Tyska Xonio noterar att det är två saker som skiljer Nokia 3410 mot föregångaren 3330: knappdesignen och Litium-batteriet som gör 3410 20 gram lättare. Detta är en telefon som vänder sig mot ungdomarna som gillar att ha kul med mobilen. Man ska kunna ladda ner spel, ringsignaler och bildmeddelanden från Club Nokia vilket testaren inte lyckades med. 3410 har annars samma SMS-funktioner som 3330. Andra funktioner som nämns är stoppur, nedräkningstimer och animerade bildskärmsläckare. Displayen kunde ha varit större och bakgrundsljuset lite kraftigare tycker testaren, men tycker att telefonen ligger bra i handen även om den känns lite billig. Telefonen ger ett bra intryck och med dess prisnivå kommer 3410 bli svår att överträffa för konkurrenterna, avslutar testaren.

Mobil

"Ny storsäljare har anlänt"

Tidningen Mobil tycker att telefonen har blivit lättare än sina föregångare men ändå är den något tung. Det kompenseras med att den ligger bra i handen och ergonomin gör att man utan problem klarar att skriva SMS med en hand. Knapparna fungerar bra och displayen är tydlig. Man kan ställa in vilken storlek man vill ha på tecknen tack vare att telefonen har högre upplösning än sin föregångare 3330. Testaren saknar dock GPRS. Det hade behövts för att billigare kunna utnyttja telefonens Java-spel som spelas online.

Cirkapris: 2100 kronor

Produktfakta:

Nokia 3410
Nokia 3410
Nokia 3410 har måtten 115x49x22,5 mm och väger 114 gram inklusive batterier. 3410 är en dualband telefon med WAP och stöd för Java. Den har en belyst grafisk display med hög upplösning, skärmsläckare i 3D och dynamisk displaylayout som justeras automatiskt för optimal visning. Plats för 200 namn i telefonboken, fem spel och ett förinstallerat, raderbart Java-spel. Ett flertal SMS-funktioner som sammanlänkande SMS, mallar, smileys, bildmeddelanden och mobilchat finns. Telefonen tillåter även nerladdning av applikationer via Java. Som tillbehör finns Xpress-on skal som gör att man lätt kan byta färg på telefonen.

Modell: Nokia 3410