Sök
Nokia 3300

Nokia 3300

Telefoni för musikfantaster

2003-09-17

En riktig liten underhållningsmaskin är den nya Nokia 3300. FM-radio, MP3-filer och fräsiga spel utmärker modellen som är ämnad för en yngre målgrupp.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 6,5/10 "Bra ringsignaler"
Amobil 4/6 "Mest brukervennlige MP3-telefonen"
Infosync 6,2/10 "A breath of fresh air"
Xonio 4/5 "Ein gelungenes Spasshandy"

Vad tycker testarna?

Det verkar som om Nokia har förbättrat en hel del sedan den något klumpiga 5510. Den nya 3300 är enkel att sköta och har dessutom en extra funktionstangent som sköter all musik. Genom en USB-kabel kan man lätt ladda ner musikfiler till telefonen. Ytterligare poäng kammar 3300 hem för sina spel och ringsignaler. Testarna tycker att det finns bättre alternativ och konstaterar att modellen saknar infraröd port, blåtand och e-postklient. Man kommenterar även den något tröga WAP-uppkopplingen. I det stora hela är testarna nöjda med 3300 och medger att även om det inte är den bästa kvalitetstelefonen, så är det inget större fel på modellen och den passar bra till en yngre målgrupp som den ju faktiskt är ämnad för.

Mobil

"Bra ringsignaler"

Mobil tycker att 3300 är en rejäl nöjestelefon och passar bra för den som gillar att ha musik i öronen för jämnan. Man anser att Nokia lyckats bra med att förbättra föregångarmodellen 5510, som var något otymplig. Även denna telefon känns lite klumpig, men nydaningarna är bland annat en fin färgskärm och Internetanslutning. Man testar med hörlurarna som medföljer i kartongen. Det hela fungerar smidigt. Snabbt överförs musikfiler från datorn via en USB-kabel till telefonen. Musik från CD-skiva, MP3 och vanlig radio kan man med fördel lyssna till, men tyvärr måste man koppla in hörlurarna för att sätta igång radion. Radiomottagningen är heller inte optimal. Detta är dock en kul musiktelefon med en hel del roliga finesser för den som vill spara ner sina favoritlåtar. Menyn är lättbegriplig och enkel att sköta. Skärmen på 3300 är helt acceptabel, men batteritiden och den halvbra wap-funktionen drar ner betyget.

Källa: Mobil nr 7, 2003
Till Amobils hemsida
Till Infosync worlds hemsida
Till Xonios hemsida

Amobil

"Mest brukervennlige MP3-telefonen"

Amobil bedömer 3300 som den billigaste och mest användarvänliga MP3-telefonen på marknaden. Givetvis tilltalar den här modellen musikälskare, men användare som främst vill ha en bra mobiltelefon, kanske bör titta på andra alternativ. Tyvärr anser man också att den är alldeles för stor och klumpig. På så sätt blir den svår att hantera när man vill skriva SMS. Ytterligare en nackdel är att den är lite magert utrustad. Här finns ingen kamera, ingen blåtand eller infraröd port. En relativt trög GPRS erbjuder en tungrodd WAP-uppkoppling som inte kan mäta sig med konkurrenterna. Fördelarna är att 3300 reagerar snabbt och är enkel att förstå sig på. Lagringskapaciteten är mycket bra och det finns en hel del utrymme för musik, meddelanden och spel och möjlighet att kunna personifiera mobilen genom att anpassa till ens egen individuella smak. 3300 lovar totalt sett mer underhållning och mindre mobilfiness.

Infosync

"A breath of fresh air"

Infosync menar att 3300 är en frisk bris inom mobil underhållning. En mycket bra FM-radio kombinerat med otaliga möjligheter att spela, lyssna och ladda ner musik gör modellen till en attraktiv och skojig telefon. Förvisso ser den lite lustig ut med det vertikala tangentbordet, men den är snabb och enkel att använda och detta gör 3300 till en mycket funktionell mobil. Synd att det inte går att lyssna på radion över högtalarna och tyvärr finns det heller ingen kontakt för vanliga hörlurar, förutom de som medföljer i paketet. Att överföra musik till telefonen fungerar smidigt och batteriet håller utlovad prestanda. Hela 9 timmar musik kan man lyssna till. Detta väger upp nackdelar som till exempel sämre minneskapacitet och avsaknaden av några önskvärda finesser, som en flink WAP-uppkoppling. Men totalt sett är 3300 en rätt bra telefon.

Xonio

"Ein gelungenes Spasshandy"

Kombinationen musik och mobil tilltalar Xonio och 3300 är en klart förbättrad mobil jämfört med föregångaren 5510. Trots att 3300 har samma vertikala tangentbort känns den både smidigare och lättare att hantera. Modellen har både för- och nackdelar. Funktionsmässigt klaffar allt perfekt. Radio, MP3-överföring, ringsignaler och spel är riktigt roliga finesser och allt verkar mycket enkelt att sköta. Som vanligt är Nokias meny väldigt överskådlig. En kamera är den enda finessen som man saknar och man konstaterar dessutom att som businesstelefon är 3300 inte heller helt optimal eftersom den varken har HSCSD, infraröd port, blåtand och e- postklient.

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Nokia 3300 är en dualband (900/1800 MHz) mobiltelefon med en STN-display på 128x128 pixlar och 4096 färger. Utrustad med 45 olika ringsignaler, både polyfoniska och TrueTone-signaler samt ett minneskort på 64 MB, kan denna modell både överföra och lagra MP3-filer och AAC-filer från en kompatibel dator. 3300 har en design som ser ut som ett litet tangentbort med en fyrvägstangent för att förenkla hanteringen. Bland finesserna finns: FM-stereo med 20 radiokanaler och upp till 11 timmar speltid, 4 inbyggda Java-spel med möjlighet att lagra upp till ytterligare 50 Java-baserade spel, Xpress-on skal samt WAP-läsare via GPRS/CSD, MMS, SMS och telefonbok med 250 platser. Passningstiden är upp till 230 timmar och taltiden 3,5 timmar. Telefonen mäter 114x63x20 mm och väger 125 gram.

Modell: Nokia 3300