Sök
NEC E616

NEC E616

Störst men inte bäst

2004-08-06

NEC har med E616 gjort framsteg i jämförelse med tidigare modeller. Den har dubbla skärmar och dubbla kameror. Färgskärmen är utmärkt och trevlig att ha vid surfning som går hyfsat snabbt.
Testkälla Kommentar
Dator Magazin ”Bökig programvara”
T3 ”This one’s an improvment”
M3 ”Fortfarande en bit att gå”
Mobil ”Barnsligt roligt”

Vad tycker testarna?

Alla är vi barn i början, så även 3G mobilerna. NEC har visserligen gjort framsteg sedan sist, men testarna vill inte riktigt låta sig övertygas. Skärmen är bra, men E616 tar fortfarande lite mer plats i byxfickan än vad som är bekvämt. Passningstiden är extremt kort med 44 timmar. Att menyerna är svårnavigerade och Bluetooth bara fungerar med headset låter sig inte ens uppvägas av dubbla kameror och skärmar.

Dator Magazin

”Bökig programvara”

Dator Magazin anser att E616 är en av de bästa telefonerna i 3G sammanhang. Men – det är inte samma sak som en bra telefon. Den korta batteridriftstiden är den största nackdelen. Man får med ett extra batteri på köpet, men det gör telefonen otymplig. En extern laddare borde också följt med. Gränssnittet är besvärlig och navigeringen underlättas inte av de många specialknapparna. Det går hyfsat snabbt att surfa men många sidor kan inte visas, så nyttan är begränsad. Att synkronisera ett program med sin dator kräver särskild programvara och känns besvärligt. Skärmen har hög kvalitet och är lätt att läsa även vid starkt ljus. Den är ordentligt tilltagen och färgerna är bra. Testaren tycker dock att de dubbla skärmarna är besvärliga.

Källa:

Dator Magazin, nr 5 2004
T3, June 2004
M3, nr 5 2004
Mobil, nr 5 2004

T3

”This one’s an improvment”

e616-Right-3-Silver---HR

T3 tycker att E616 har trevlig formgivning och påpekar att den är betydligt magrare än tidigare modeller från tillverkaren. Testaren menar att E616 är en av de läckrare telefonerna på marknaden. Skärmen fungerar bra i alla lägen, även för filmmaterial men högtalaren imponerar inte. Den yttre skärmen är bra extrautrustning och bidrar med tydlighet. Med tanke på priset hade man gärna sett generösare lagringsmöjligheter. Bluetooth är en fördel men den fungerar bara med headset, inte med PC. Testare anser att NEC fortfarande ligger efter Nokia och Motorola vad gäller batteridriftstid och mottagning. E616 är en förbättring jämförd med tidigare modeller, men den är inte perfekt.

M3

”Fortfarande en bit att gå”

M3 konstaterar att den är större än vanliga GSM telefoner och känns tyngre än många andra telefoner. Passningstiden är magra 44 timmar vilket kan jämföras med Sony Ericsson z1010 som har 200 timmar. Skärmen har fin bild med god upplösning och ljusstyrka. För att vara en 3G telefon har den bra funktioner, men även här hamnar den efter z1010. Till E616s fördel hör AGPS som gör det snabbare att avgöra position än vanlig GPS. Kamerorna är lågupplösta men levererar tillräcklig kvalitet för ändamålet. Testaren menar att det är en bit kvar till att 3G telefonerna är lika bra som GSM telefonerna.

Mobil

”Barnsligt roligt”

NEC-e616silver_Side

Mobil anser att E616 känns modern men jämförd med andra modeller på marknaden är den stor. Skärmen och formen har förbättrats, men menyerna är svårbegripliga. Knapparna är för svåra att trycka ner, men skärmen svarar snabbt på kommandon. Testaren uppskattar kamera och video som blir överraskande bra. I mörk belysning kan bilderna bli korniga trots extra belysning. Att skicka filmer och bilder är enkelt och videosamtal hanteras utan problem. Man har lite svårt med synken men det är ändå en rolig funktion. Att koppla upp sig med USB kabel är en enkel historia, men man lyckas inte koppla upp sig via Bluetooth.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Mobiltelefon med stillbilds- och videokamera som enligt tillverkaren är marknadens första ”andra generationens” 3G mobil. Den har en yttre monokrom skärm och en inre skärm med 65000 färger. Den yttre skärmen visar inkommande samtal och batteristatus. Den inre skärmen är 35x43 mm stor och har upplösningen 240x176. Förutom streaming hanterar E616 musik och video i formaten MPEG4, WMA, MP3, ACC och MIDI. Den har stereoljud och 40 kanalers polyfoniska ringsignaler. Kameran har en upplösning på 352x288 pixlar. För att lagra bilder och annat material finns 19 Mb minne som kan byggas ut till 128 Mb med ett Sony Memory Stick Duo. Bland övrig utrustning kan nämnas USB port, Bluetooth, java, GPS/AGPS och kompass. Passningstiden är 44 timmar. Måtten är 103x53x26 mm och vikten är 131 g.

Modell: NEC E616