Sök
Mio A501

Mio A501

Skiftande omdömen

2008-01-15

Mio A501 är en smartphone utrustad med inbyggd gps. Navigering och design väcker blandande känslor hos testarna vilket resulterar i varierande betyg.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 4/10 “Stundtals pinsamt långsam”
Pc för alla 4/10 “Visade positionen helt fel”
Mobil 72/100 “Liten och smidig”
Dator Magazin - “Fullt kompetent”
PDA essentials & Gps Advisor 8/10 “Reasonable all-rounder”

Vad tycker testarna?

Testarna ger Mio A501 blandade omdömen, men det som alla testare är överens om är att det är en brist att wlan saknas och att programvaran är något föråldrad. De testare som är positiva till telefonen anser att designen är tilltalande, menyerna användarvänliga och att satellitnavigeringen fungerar bra. De testare som är negativa tycker att den är klumpig och har stora brister i sin gps-funktion. Satellitnavigatören visade ibland direkt felaktiga positioner och är mycket långsam på grund av en för svag processor.

M3

“Stundtals pinsamt långsam”

M3 anser att Mio A501 är robust byggd, men att den saknar estetiska drag och ger ett klumpigt intryck. Utöver det vanliga operativsystemet finns det ett gränssnitt som samlar basfunktionerna på ett överskådligt sätt. Testaren är missnöjd med den svaga processorn vilket gör Mio A501 väldigt långsam. Gps-funktionen får godkänt vid bilkörning, men om den används till fots anser testaren att det leder till direkt fara eftersom kartorna inte innehåller gångvägar. Testaren efterlyser en kvickare och tunnare Mio med mer genomarbetade kartor.

Källa: M3 (SE) nr 9 2007

Pc för alla

“Visade positionen helt fel”

Pc för alla skriver att Mio A501 ger intrycket av att vara ganska obehändig även om den inte är större än sina konkurrenter. När gps-funktionen används innebär det ofta lång väntan på att uppdateringar av positionerna ska genomföras. I testet visade Mio A501 stora brister där positioneringen var ett par kvarter fel. Den uppenbara missen och det ostrukturerade kartprogrammet ger ett väldigt negativt omdöme. Testaren hittar dock ett positivt attribut till slut och det är den tryckkänsliga bildskärmen som får bra omdömen.

Källa: Pc för alla nr 10 2007

Mobil

“Liten och smidig”

Mobil tycker att Mio A501 har en förhållandevis behändig storlek och ett operativsystem som får goda omdömen. Det är positivt att navigationsprogrammet inte bara kan användas i bilen utan att det även har ett läge för fotgängare. Den inbyggda mobilkameran har både autofokus och fotolampa men testaren anser att upplösningen för kamera kunde varit högre. Till de negativa omdömena hör även bristen på 3g och wlan-uppkopplingar vilket gör Mio A501 mindre lämplig för användare som framförallt vill använda telefonen till att kunna surfa.

Källa: Mobil (SE) oktober 2007

Dator Magazin

“Fullt kompetent”

Enligt Dator Magazin är Mio A501 snabbstartad och har menyer som kan anpassas efter användaren. Testaren ger designen goda omdömen, men placeringen av navigationspinnen gör den svår att manövrera med en hand. Som gps fungerar Mio A501 bra och har de nödvändigaste funktionerna. Det är dock något omständligt att använda pekskärmen under färd. Betyget för Mio A501 dras ner på grund av avsaknaden av 3g och wifi-anslutningar samt det faktum att operativsystemet och programvaran för navigering skulle behöva uppdateras till nyare versioner.

Källa: Dator Magazin (SE) nr 10 2007

PDA essentials & Gps Advisor

“Reasonable all-rounder”

PDA essentials & Gps Advisor är nöjda med Mio A501s robusta och kompakta form. Den ligger bra i handen och navigationspinnen gör den enkel att manövrera. Menyerna är användarvänliga med genvägar till de viktigaste funktionerna. Även kartprogrammet får bra omdöme. Det finns en smart funktion för ficklampa som testaren uppskattar. Mio A501 har mycket god batteritid och ett attraktivt pris. Generellt sett är modellen en mycket bra kombination av mobiltelefon och satellitnavigator men det noteras att uppkoppling till trådlöst nätverk saknas.

Källa: PDA essentials & Gps Advisor (GB) nr 66 2007

Cirkapris: 4700 kronor

Produktfakta: Mio A501 är en smartphone med fyrbands gsm och edge. Den har inbyggd gps-funktion och en mobilkamera på 2 megapixlar med autofokus och blixt. Bildskärmen är en 2,7 tums lcd pekskärm med en upplösning på 320 x 240 pixlar och 262 000 färger. Operativsystemet är Windows mobile 5. Bluetooth 2 och usb finns tillgängligt. Telefonen stödjer minneskort av typen SD/MMC och SDIO. Kartor över Europa ingår. Måtten landar på 95,2x59,6x20,8mm och vikten anges till 140 gram. Batteritiden är satt till 4,5 timmar för tal och 200 timmar i standbyläge. Saknar wifi-uppkoppling.

Tillverkare: Mio