Sök
HTC Touch 2

HTC Touch 2

Operativsystemet drar ner helhetskänslan

2009-11-16

HTC Touch 2 är en smartphone baserad på Windows Mobile 6.5 som strippats på flashiga funktioner. Användargränssnittet har sina fel och brister, men det anses mer bero på Windows än HTCs TouchFlo som tvärtemot uppskattas stort.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 3,5/5 "A nice smartphone for first-time users"
Tech radar 3/5 "Decent handset for a good price"
Pc pro 4/6 "It isn't a bad option"
Datormagazin - "Lättviktare med bra batteri"
Pocket-lint 7/10 "TouchFLO interface sweetens the deal somewhat"

Vad tycker testarna?

Sett till prisklassen menar testarna att HTC Touch 2 är en helt duglig mobiltelefon. Avsaknaden av lyxfinesser som accelerometer och högupplöst skärm påverkar inte användarförfarandet vidare mycket utan då är det värre att mobilen använder sig av Windows Mobile. Trots att operativsystemet nyligen släppts i version 6.5 och ska ha stöd för touch anser testarna att Microsoft inte lyckats fullt ut. Det finns fortfarande flera delar i systemet som är minimalt utformade och som kräver att styluspennan dras fram. Hemskärmen är inte heller vidare bra varför HTCs egna TouchFlo uppskattas stort då den inte bara är mer funktionell utan också snyggare utformad. Men detta är inte på något vis en dålig telefon och om man behöver Windows Mobile och inte bryr sig vidare mycket om flashiga funktioner så bör den tas i beaktande, menar testarna.

Cnet

"A nice smartphone for first-time users"

Med en tillbakahållen design som smälter in överallt, ett relativt lågt pris och förbättringarna som kommer med nya Windows Mobile 6.5 så menar Cnet att HTC Touch är en utmärkt första telefon för den som vill ta steget in i smartphonevärlden. Men den som har handskats med liknande produkter tidigare kommer förmodligen ogilla att skärmen enbart har 240x320 pixlar samt att den är bygger på resistensteknik. Dessutom så innebär avsaknaden av gyro att mobilens on-screen tangentbord endast visas i porträttläge. Men även om så är fallet så anses skärmen ändå vara ljusstark, klar och snabb. Att användargränssnittet kan växlas mellan HTCs TouchFlo och Windows nya Today-skärm uppskattas, likaså de många funktionerna som kommer med det nya operativsystemet. Att det finns bluetooth 2.1 med stöd för samtliga protokoll samt gps med snabbfixeringen ger pluspoäng men multimediaegenskaperna är inget utöver det ordinära. Processorkraften är hög och mobilen uppför sig precis lika bra som liknande produkter på marknaden avseende lagg och buffring av hemsidor. Samtalskvaliteten är mycket bra men några tester på batteritiden görs inte i Cnets test.

Källa: www.cnet.com (US)

Tech radar

"Decent handset for a good price"

Techradar jämför produktens egenskaper med dem hos Iphone som referens och skriver ganska tidigt att varken hårdvaran eller TouchFlo kommer i närheten av motsvarigheterna hos konkurrenten. Vad gäller inmatningar med fingret så fungerar det mycket bra när man befinner sig inom TouchFlo men när det beges in i rena Windowsfunktioner så är det mycket som är pyttelitet och som kräver att styluspennan dras fram. Och små objekt i användargränssnittet dyker upp här och var vilket är irriterande. Dessutom så är applikationer i TouchFlo inte komplett integrerade med Windows Mobile och vice versa vilket gör att exempelvis vissa filer inte går att öppna utan att gå in i Windowsdelen. Att en gyrometer saknas innebär dessutom att något qwerty-tangentbord inte finns i landskapsläge vilket ytterligare drar ned på inmatningsegenskaperna. Skärmen anses vara godkänd, den är inte direkt suverän vad gäller varken ljusstyrka eller skärpa, men duger utmärkt för både video som stillbilder. Att surfa på mobilen går fint men multitouch och landskapsläge hade underlättat avsevärt. Processorn som sitter i gör att allt flyter på smidigt och batteritiden är riktigt hygglig.

Källa: www.techradar.com (GB)

Pc pro

"It isn't a bad option"

Då Windows Mobile 6.5 inte imponerade vidare mycket på Pc pro så är testaren glad att återfinna TouchFlo hos produkten. Det uppges vara ett mer genomtänkt och långt mer attraktivt användargränssnitt än det som operativsystemet erbjuder. Själva telefonen uppges vara kompakt och har en bra design då den är både lätt att hantera och lätt i fickan. Skärmen uppges vara responsiv och även om multitouch saknas så går det lätt att zooma in och ut ur webbsidor eller dokument tack vare stapeln som dyker upp nedtill. Batteritiden uppges vara god och gps samt 3,5 mm hörlursjack är som alltid uppskattade. Processorn och minnesmängden är densamma som hos alla mobiler från tillverkaren det senaste året och räcker till utmärkt. Men inriktad mot en bredare målgrupp med sin prissättning så kan den inte heller konkurrera med mobiler som HTC Hero eller Iphone. Men den som måste ha en Windowsmobil gör inte fel i att ta sig en funderare kring HTC Touch 2, avslutar Pc pro.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

Datormagazin

"Lättviktare med bra batteri"

Även svenska Datormagazin gillar HTCs egna gränssnitt TouchFlo och menar att det är snyggare och förbättrat än både tidigare version som Windows Mobiles egna gränssnitt. Telefonen i sig är kompakt, lättviktigt och uppges vara enkel att betjäna. Den har en godkänd batteritid men är inte en värsting sett till såväl pris som hårdvara. Lyxfunktioner är dessutom få vilket märks i att både skärmen som kameran har relativt låga upplösningar och i att accelerometer saknas. Men gps är definitivt ett plus. Den som därför inte ställer några specifika krav utan bara vill ha en Windowslur rekommenderas att ta sig en titt på produkten.

Källa: www.datormagasin.se (SE)

Pocket-lint

"TouchFLO interface sweetens the deal somewhat"

Pocket-lint menar att mobilen är slimmad och kompakt för att vara en modern smartphone men att skärmen inte bjuder på den bästa upplösningen och att Windows Mobile som operativsystem innebär att man inte direkt får det snyggaste gränssnittet. HTCs egna TouchFlo skin är däremot underbart och att växla mellan detta och Windows egna gränssnitt liknas vid att gå mellan Dr Jekyll och Mr Hyde. TouchFlo beröms för sin användarvänlighet även om det inte håller samma klass som hos exempelvis HTC Hero. Detta beror till stor del på att det inte är fullt integrerat med Windows, skriver testaren. HTC uppges ha gjort det bästa för att förbättra tangentborden men det funkar fortfarande bäst med stylus och inte med fingertryckningar. Batteritiden är medelmåttig för telefontypen och hårdvaran likaså. Att synka mobilen med Windows 7 flyter på fint och stöd för diverse dokument och e-mail finns ombord vilket gör produkten mycket lämplig för den som ämnar använda mobilen i arbetet. Den som däremot bara är ute efter en häftig mobil med touch och vill surfa eller njuta av multimedia bör se sig om efter annat, avrundar Pocket-lint.

Källa: www.pocket-lint.com (GB)

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta:

Typ: Turbo-3g, fyrbands-gsm, edge
Skärm: 2,8 tum, 240x320 pixel
Processor: 528 MHz
Minne: 512 mb, kan utökas med sd-kort
Kamera: 3,2 megapixel
Filformat: wmv, asf, mp3, 3gp, 3g2, m4v, avi, aac
Taltid: 7,5 timmar
Standbytid: 500 timmar
Anslutningar: Bluetooth 2.1, Wi-Fi, Mini-usb, 3,5 mm
Övrigt: Gps, Windows Mobile 6.5
Vikt: 110 gram
Mått: 104x55x12,9 mm

Tillverkare: HTC