Sök
HP iPAQ Voice Messenger

HP iPAQ Voice Messenger

Snygg smartphone med navigationsbrister

2009-03-31

HP har med iPAQ Voice Messenger skapat en snygg smartphone med tydliga beröringspunkter med Blackberry Pearl. Smidiga funktioner till trots faller den dock på grund av navigationsinstrumentet.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobile Choice 3/5 "Trial and error rather than smooth as silk"
Telekom Idag 7/10 "Vill inte prata svenska"
Know Your Mobile 3.5/5 "A pretty slick and nice looking device"
Trusted Reviews 6/10 "We find it hard to recommend"
PDA Essentials & GPS Advisor 8/10 "We like the VM"

Vad tycker testarna?

HP iPAQ Voice Messenger är en snygg liten telefon som påminner en hel del om Blackberry Pearl, vilket på intet sätt är något dåligt. Telefonen väger nästan ingenting och Windows Mobile är ett lättigenkännligt operativsystem med kända tillgångar och brister. Tangentbordet är smidigt och det finns direktknappar med smarta funktioner. Som kamera och musikspelare är den habil, varken mer eller mindre. Det som håller tillbaka de flesta recensenternas superlativ är HPs val att förse iPAQ Voice Messenger med en touchkontroll som i stort sett är omöjlig att navigera med. Fyra av fem recensenter sliter sitt hår i förtvivlan över dess bristande användarvänlighet.

Mobile Choice

"Trial and error rather than smooth as silk"

Att HP fortsätter undvika touchscreen är inget Mobile Choices testare har problem med. Men att de valde en touchkontroll som navigering istället för en mer traditionell joystick är iPAQ Voice Messengers stora misstag eftersom dess brist på användarvänlighet är det som hindrar denna smartphone från att vara en riktigt bra produkt. Opera är en smidig webbläsare, det går att förstora texten om man tycker skärmen är för liten och flera av knapparna på sidan har riktigt smarta funktioner. Favoriterna för testaren är möjligheten att svara på e-post med ett röstmeddelande samt att med ett enkelt knapptryck stänga av ringljudet. Vore det inte för den överkänsliga touchkontrollen skulle det här vara en riktig vinnare i Mobile Choices ögon.

Källa: www.mobilechoiceuk.com (GB)

Telekom Idag

"Vill inte prata svenska"

Telekom Idags första intryck av HP iPAQ Voice Messenger är överlag positivt. Windows Mobile är ett lättmanövrerat gränssnitt och att komma igång med att ladda hem program och skicka mejl är inga problem. Telefonen upplevs som kompakt med sin 2,4-tumsskärm, men en ganska vanlig kompromiss har fått göras med tangentbordet. Varje tangent får representera två bokstäver och här möter användaren den första sverigediskrimineringen, T9 finns bara för engelska. När man sedan testar röststyrningen är inte den heller anpassad för Sverige och svenskt uttal, så "Tommy Engfors måste till exempel uttalas 'Tammi Ängfers'". Bristen på sverigesatsning hindrar dock inte HP iPAQ från att ha en massa nyttiga funktioner som stöd för Active Sync och Microsoft Exchange. Det går att skriva ut dokument med bluetooth till trådlösa skrivare, men att spara tunga filer på det interna minnet är inte att rekommendera då detta är begränsat till blygsamma 100 megabyte. Musikspelaren och kameran är av det enklare slaget, men överlag tycker testaren att det är en kompetent smartphone om än med dålig internationell anpassning.

Källa: www.telekomidag.com (SE)

Know Your Mobile

"A pretty slick and nice looking device"

HP iPAQ Voice Messenger är så lätt att Know Your Mobiles recensent letar efter ett löst batteri innan han inser att det redan sitter i telefonen. En positiv upplevelse läggs till en annan eftersom batteriluckan är föredömligt enkel att öppna. Mindre lyckat är att man måste öppna luckan även för att sätta in extraminne på sidan och att aluminiumskalet lockar till sig fingeravtryck. Testaren är heller inte glad i touchnavigeringen som har en förmåga att slinka förbi ens val, inte ens med övning blir den särskilt användarvänlig. Tangentbordet upplevs desto lättare att lära sig och för dem som kör windows på sina datorer är Outlook, Messenger och andra Officeprodukter välbekanta. Kameran är okej med autofokus och 5 x digitalzoom även om bilderna blir lite mörkare än väntat. Allt som allt en liten telefon som kunde vara smidigare att använda, tycker recensenten.

Källa: www.knowyourmobile.com (GB)

Trusted Reviews

"We find it hard to recommend"

Även Trusted Reviews testare stångar sig blodig mot navigationsinstrumentet med touchfunktion. Eftersom man är helt beroende av kontrollen skriver recensenten att det här är en otrolig miss av tillverkaren. På den positivare sidan är tangentbordet lätt att lära sig. Det tar inte lång tid att vänja sig vid de dubbla funktionerna för varje tangent, speciellt inte om man använt en Blackberry tidigare, varifrån idén och designen ganska uppenbart är lånad. Opera är en välkommen webbläsare och de flesta är vana vid Officepaketets Excel och Word. Kameran på telefonens rygg är inget märkvärdigt och det saknas möjlighet till videosamtal. Ljudet i de medföljande hörlurarna är okej, de fungerar även som handsfree, men tyvärr är uttaget inte av 3.5-millimetersstandard så du kan inte byta mot egna lurar. Gps-mottagaren har ingen medföljande mjukvara för navigation, men fungerar bra ihop med till exempel Google maps. Slutomdömet lyder att det här är en snygg och lätt telefon som faller på sin touchkontroll.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

PDA Essentials & GPS Advisor

"We like the VM"

Kanske är PDAs recensent lättare på handen, men de andra testarnas invändningar mot touchkontrollen står inte att finna i den här recensionen. Visst krävs det lite övning och kanske är det ingen förbättring mot de mer vanliga trackball eller d-pad, men den upplevs inte som ett problem av testaren. Telefonen är kompakt och smidigt utformad och påminner mer om en vanlig mobil än en handdator. Menysystemet är förbättrat från tidigare versioner och smarta funktioner som att när du läser ett sms dyker svarsfunktionen upp automatiskt uppskattas. Kameran tar rekorderliga foton men har en slutarförskjutning som gör att det är nästintill omöjligt att fånga rörliga motiv. Medan alla datafunktioner fungerar på ett snabbt vis är telefonfunktionen mindre imponerande med ett oväntat svagt ljud. Du får mycket för den ändå ganska väl tilltagna prislappen, tycker recensenten avslutningsvis.

Källa: PDA Essentials & GPS Advisor (GB) nr 82 2008

Cirkapris: 4200 kronor

Produktfakta:

Typ: Smartphone, turbo-3g, gsm fyrband
Skärm: 2,4 tum tft, 320x240 bildpunkter, 64.000 färger
Data: gprs, edge, hspda, wlan
Anslutning: usb, bluetooth, wlan
Max taltid: 4 tim
Max standbytid: 270 tim
Mått: 50x13,6x114 mm
Vikt: 107 gram
Ringsignaler: flerstämmiga, mp3
Operativsystem: Windows Mobile 6.1 Standard
Tangentbord: qwerty
Övrigt: gps, google maps, 3-megapixelkamera, wap

Tillverkare: HP