Sök
TomTom One XL Europe

TomTom One XL Europe

Trygg men tråkig

2007-09-10

TomToms senaste gps har en stor och tydlig display och är mycket lättanvänd, men det är en nackdel att man måste betala extra för kartuppdateringar.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 419/500 "Die Buttongrösse ist daumentauglich"
M3 6/10 "Det finns de som är bättre"
Vi Bilägare "Lättanvänd"
Din Teknik 3/5 "Pålitlig i alla lägen"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker det är ett plus att displayen är väl tilltagen och enkel att läsa av. Dessutom är knappar och bokstäver stora och tydliga. Röstinstruktionerna hålls till ett minimum, vilket ändå är fullt tillräckligt. Dock måste man betala för kartuppdateringar och information om hastighetskameror, något testarna tycker är snålt. Testarna saknar också vidareutveckling av programvaran som trots allt fungerar bra men har konkurrens från billigare modeller. Anvisningarna är korrekta men en testare påpekar att gps:en gärna favoriserar större vägar.

Connect

"Die Buttongrösse ist daumentauglich"

Connect testar förutom TomTom One även VDO Dayton PN 3000 och Falk N220L. Testsegrare är VDO Dayton medan TomTom One hamnar på delad andraplats. Testaren menar att den största skillnaden mellan denna och tidigare modeller från TomTom är att displayen är större. Mjukvaran är i stort sett densamma. Displayen är skarp och färgstark, knapparna i menyn är väl tilltagna. Mjukvaran är användarvänlig och enkel att hantera. Testaren tycker det är synd att tillverkaren inte har satsat mer på att utveckla modellen utan använder sig av den gamla beprövade mjukvaran.

Källa: Connect (DE) nr 6 2007

M3

"Det finns de som är bättre"

M3 påpekar att TomTom är en beprövad aktör, men konkurrenterna börjar närma sig och i vissa fall gå förbi. Användargränssnittet är bra och enkelt. En stor nackdel är dock att man måste betala extra för att få trafikinformation. Det känns lite märkligt när det finns konkurrenter som är både bättre och billigare. Tillverkaren tillhandahåller å andra sidan gratis väderinformation vilket testaren uppskattar. Testaren är dock inte alltför imponerad och menar att det finns konkurrenter som erbjuder samma prestanda eller bättre till betydligt lägre kostnader.

Källa: M3 (SE) nr 6 2007

Vi Bilägare

"Lättanvänd"

Vi Bilägare jämför TomTom One XL med Blaupunkt Lucca 5.2, en jämförelse där TomTom avgår med testsegern. Testaren uppskattar att displayen är väl tilltagen vilket gör att man ser bra, även om fästet sitter långt från föraren. Dessutom är displayen inte känslig för reflexer. De muntliga instruktionerna hålls till ett minimum. Modellen reagerar snabbt och problemfritt. Kartmaterialet är dock inte helt uppdaterat. Vid väganvisningar är modellen mer förtjust i större vägar trots att det finns mindre vägar som är snabbare. Ett minus för komplicerad demontering från vindrutan.

Källa: Vi Bilägare (SE) nr 10 2007

Din Teknik

"Pålitlig i alla lägen"

Din Teknik anser att One XL är mycket lätthanterlig. Det är i stort sett bara att fästa den vid vindrutan och börja köra. Displayen är stor och ljusstark och ikonerna är tydliga. Däremot tycker testaren att mjukvaran känns tråkig med tanke på att det finns konkurrenter som erbjuder betydligt snyggare program. Instruktionerna är tydliga vilket gör att man inte behöver fundera under bilkörningen. Testaren menar dock att det saknas något som får modellen att sticka ut.

Källa: Din teknik (SE) nr 8 2007

Cirkapris: 3900 kronor

Produktfakta: TomTom One XL Europe är en gps-mottagare med dimensionerna 119x86x27 mm och vikt på 208 g. Displayen är 4,3 tum stor med upplösningen 480x272 pixlar. Kartleverantören är Teleatlas. Batteriet räcker cirka två timmar. Det interna minnet är 32 megabyte och kan byggas ut med sd-kort. Modellen har koordinat programmering och kan förses med lösenord. Bluetooth finns.

Tillverkare: Tomtom