Sök
TomTom Go 940 Live

TomTom Go 940 Live

Mycket användbar men dyr

2009-07-30

Testarna tycker att de liveuppdateringar och de vägvalsfunktioner som finns i TomTom Go 940 Live är jättebra, men intrycket förstörs lite av det höga priset och månadskostnaden för tjänsterna. I dagsläget finns inte denna modell i Sverige.
Testkälla Betyg Kommentar
PDA Essentials & Gps Advisor 8/10 "The expense makes it harder to recommend"
Connect "Nehmen Sie also immer … ein Tomtom Go 740/940 Live"
Cnet 8/10 "Expensive, but it ups the ante in the sat-nav market"
Chip 5/5 "Go 940 Live empfehlen wir Vielfahrern"
T3 4/5 "Probably the best over-the-counter satnav ever"

Vad tycker testarna?

Testarnas åsikter om TomTom Go 940 Live är samstämmiga. Alla betonar främst det nya "over the air"-systemet som modellens främsta styrka, då flera av dess funktioner (trafikinfo, strategisk vägvalsplanering, väderupplysning) visade sig mycket användbara för testarna. Annars uppskattas pekskärmen och designen, även om ramen kring skärmen och modellens tyngd något drar ned dessa punkter hos vissa testare. Kartorna fungerar bra; navigationen är snabb och exakt. Röststyrningen får också en del beröm. Egentligen finns bara en riktig svaghet och det är ekonomin. Alla testare anmärker nämligen att det höga priset och månadskostnaden gör att modellens alla finesser endast kommer att vara värda priset för professionella förare.

PDA Essentials & Gps Advisor

"The expense makes it harder to recommend"

PDA Essentials & Gps Advisor reagerar först på det pris som denna gps säljs för. Det är högt, men de övriga intrycken är i huvudsak positiva. Designen ser bra ut, men modellen är ganska tung och det finns en ram runt skärmen som inte uppskattas. Skärmen är bra med fina färger och goda prestationer och även högtalaren gör bra ifrån sig. Kartläget är fortfarande minimalistiskt som hos föregångarna, vilket är bra på grund av bristen på distraktion för föraren, men fler hjälpmedel för körningen har inkluderats i denna modell. Systemet med "over the air" är användbart och bjuder bland annat på Googlesökning, trafikinformation och sökning efter närmsta bensinstation. Trafikhjälpen är mycket användbar och förenklar körningen en hel del. Den röststyrning som ingår fungerar också bra, men i högre trafikbrus måste man överrösta detta. Själva navigerandet är mycket imponerande: snabbhet, korrekthet och vägval utefter tid på dagen och trafikljus samverkar för att ge det intrycket. Modellen har allt som krävs och presterar väldigt väl, men priset är för högt för en vanlig konsument.

Källa: PDA Essentials & Gps Advisor (GB) issue 83

Connect

"Nehmen Sie also immer … ein Tomtom Go 740/940 Live"

Connect har inriktat sitt test på huruvida Go 940 Live effektivt kan göra vägval som minskar bränsleförbrukningen, något som ännu är under utveckling hos gps-navigatörer. Med sitt system IQ-Routes som väljer sträcka efter tid på dygnet lyckades Go 940 Live spara bensin på att välja längre sträckor som dock innebar betydligt färre stopp för rödljus. Den myckna direkt¬informa-tionen från nätet är också till god hjälp. Denna modell var i testet den som gav den snabbaste körtiden och den minsta bensinåtgången. Dock finns det en månatlig kostnad för flera av modellens funktioner, vilket gör att bara förare som kör mycket faktiskt tjänar på modellens bensininsparning i slutändan.

Källa: Connect (DE) nr 3 2009

Cnet

"Expensive, but it ups the ante in the sat-nav market"

Cnet tror att Go 940 Live kommer att bli en stor tillgång för professionella förare, men att den antagligen är för dyr för många vanliga bilister. Designen är snygg och flera användbara anslutningsmöjligheter finns. Kartorna är bra, men inte särskilt mycket har hänt sedan tidigare modeller. Menyerna är snygga och välfungerande. Själva navigerandet går snabbt och gör inga misstag. "Over the air"-funktionerna med trafikuppdateringar, väder och Googlesökning är kanske det allra bästa och tillsammans med sökning efter närmsta bensinstation, intelligenta vägval och röststyrning formas en mycket användbar gps. Tyngden och ramen kring skärmen försämrar designen något och kartläget är lite väl enkelt jämfört med konkurrenternas, men i stort är detta en mycket bra modell som dock lider av ett högt pris och en månadsavgift.

Källa: reviews.cnet.co.uk (GB)

Chip

"Go 940 Live empfehlen wir Vielfahrern"

Chip uppskattar främst liveuppdateringarna hos Go 940 Live. Dess information om trafiken och hjälp att undvika köer framhålls speciellt. Beräkningar och vägval görs snabbt, även om tiden det tar för långa sträckor kunde ha kortats. Förutom dessa två grundläggande fördelar är modellens pekskärm också en källa till glädje hos testaren. Däremot är det synd att ingen nätkabel för laddning medföljer, utan endast dockningsstation för usb och kfz. Att körapportering endast är valfritt är inte heller så bra. Det finns till sist en känsla att modellen inte riktigt håller vad den lovar, även om den är en bra produkt.

Källa: www.chip.de (DE)

T3

"Probably the best over-the-counter satnav ever"

T3 tycker om att Go 940 Live fortfarande har kvar ett snyggt menysystem och att skärmen är snygg och har ett praktiskt stöd. Dessa fina sidor till trots är de oviktiga jämfört med de nya livefunktionerna som hjälper bilisten. Den allra bästa av dessa är HD Traffic, då den analyserar kösituationen och genast föreslår nya vägar för att spara tid. Även Googlesökningarna, väderrapporterna och vänsystemet, som hittar ens TomTom-ägande vänners positioner, är användbara tillskott. Dock är priset och månadskostnaden för tjänsterna för hög för att de flesta vanliga förare ska uppskatta dem.

Källa: www.t3.com (GB)

Cirkapris: Ingen uppgift kronor

Produktfakta:

Skärm: 4,3 tums pekskärm, 480x272 pixlar
Mottagare: Sirfstar III
Mjukvara: TomTom Navcore 8.204
Kartor: Teleatlas: Europa, USA (med Hawaii), KanadaTmc: Ja
Batteritid: 3 timmar
Mått: 85 x 127 x 23 mm
Vikt: 224 gram
Övrigt: Liveuppdateringssystem, Bluetooth- och usb-uttag, micro-sd-kortplats, digitalspelare

Tillverkare: Tomtom