Sök
TomTom Go 930T

TomTom Go 930T

Fullspäckad gps med topprestanda

2008-07-21

TomTom Go 930T är en lyxlirare bland navigatorer och erbjuder bland annat bluetooth-fjärrkontroll, fm-sändare och tillverkarens nya routingteknologi IQ Routes. Det är samtidigt en snygg, lättanvänd och välbyggd enhet.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 455/500 "Ein Technologieträger"
PDA Essentials & GPS Advisor 9/10 "A powerful navigational aid"
Pc pro 5/6 "The ultimate sat-nav device"
Trusted reviews 9/10 "Solid routing, great navigation, and superb usability"

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer alla TomTom Go 930T för att den besitter solida och välfungerande grundfunktioner för navigation. Det uppges vara en enhet som andas kvalitet och som är enkel att använda tack vara ett responsivt och tydligt gränssnitt. Möjligheten att mata in adressen genom röstigenkänning uppskattas av flera testare. Det som får mest uppmärksamhet är den nya IQ Routes-funktionen. Den uppges spara tid på en del, men inte alla, sträckor och testarna är ense om att låta tiden utvisa huruvida det är ett nyttigt tillskott eller inte. Det blir också mycket beröm rakt igenom för alla extrafunktioner som ingår och för att dessa alla fungerar riktigt bra. Negativt är dock att allt extragodis dragit upp priset ganska rejält.

Connect

"Ein Technologieträger"

När tyska Connect kikar på fyra olika navigatorer så är det TomTom Go 930T tillsammans med Navigon 8110 som placerar sig högst upp på prispallen. TomToms navigator uppges vara en produkt som får till det väldigt bra med de essentiella funktionerna. Röstguidningen är klar, med hög volym och kommer vältajmade. Själva kartmaterialet återges stort och tydligt. Enheten reagerar också snabbt och att lägga upp en rutt går utan minsta fördröjning. Den nya funktionen IQ Routes uppskattas av testaren då den får fram den för stunden snabbaste vägen, för den kortaste är ju inte alltid den snabbaste. Alla de extra funktionerna som finns med är väl integrerade och håller en hög nivå. TomTom Go 930T är en navigator som har allt nytt som kan tänkas i ett väl utfört paket, menar Connect. De övriga två deltagarna i testet var Asus R700T och Becker Traffic Assist 7977.

Källa: Connect (DE) nr 6 2008

PDA Essentials & GPS Advisor

"A powerful navigational aid"

Enligt PDA Essentials & GPS Advisor är den stora nyheten gentemot föregångaren Go 920T den nya IQ Routes-tekniken. Den uppges fungera ganska men innebär inte alltid en tidsvinst när testaren sätter funktionen på prov. Då tekniken fortfarande är ny och bygger på inrapporterad statistik tror testaren att det är något som kommer att bli bättre med tiden. Gränssnittet hos navigatorn är blixtsnabbt och med små estetiska uppdateringar från tidigare modeller. Röstinmatning av destinationer som också lagts till uppges fungera förvånansvärt bra. Guidningen fungerar mycket bra och några problem med tappad signal förekommer inte. Testaren gillar hur kartan ändras när föraren närmar sig en avfart på motorvägen och visar vilket körfält man ska lägga sig i för att komma rätt. Röstguidningen är utan anmärkning och kartmaterialet återges tydligt. Dock hade testaren gärna sett att kartorna varit mer detaljerade. Att enheten förutom allt detta innehåller en hel del extrafunktioner som fungerar riktigt bra gör att den känns som ett väldigt komplett alternativ, avslutar PDA Essentials & GPS Advisor.

Källa: PDA Essentials & GPS Advisor (GB) nr 75

Pc pro

"The ultimate sat-nav device"

Pc pro skriver att likt övriga modeller från TomTom är också GO 930T en snygg och välbyggd enhet. Skärmen är skarp och ljusstark och högtalarna kraftiga med tydligt ljud. Gränssnittet är intuitivt och responsivt och testaren uppskattar att användaren själv kan definiera sina egna genvägar. Priset är lite i högsta laget men med alla extrafunktioner som ingår och som dessutom fungerar mycket bra och den nya navigationsfunktionen IQ Routes så menar testaren att prissättningen är förståelig.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

Trusted reviews

"Solid routing, great navigation, and superb usability"

Även Trusted reviews anser att lite har förändrats rent fysiskt från tillverkarens tidigare modeller. Detta är dock inget negativt då det fortfarande handlar om ett stilrent och attraktivt yttre. När det gäller förändringarna på sidan ger även Trusted reviews IQ Routes mest uppmärksamhet. Den uppges förkorta restiden på en teststräcka men testaren vill ändå reservera sig och låta tiden utvisa hur nyttig funktionen är i praktiken. Den andra stora nyheten som är filväljaren för motorvägsavfarter uppges vara bättre implementerad än hos någon annan navigator hittills. Användarvänligheten är hög, kartor uppdateras snabbt och röstdirektioner ges både vältajmat och med bra ljudkvalitet. Testaren skriver också att alternativet att mata in adresser via röstigenkänning fungerar mycket bra vilket gör att föraren kan hålla ögonen på vägen istället för att trycka på skärmen. Även här blir det beröm för den stora mängden extrafunktioner. Nackdelen är att priset på enheten dragits upp. Det är en absolut topprodukt men testaren ställer sig frågande till om alla extrafunktioner verkligen är värda det man får betala.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: TomTom Go 930T är en gps-navigator som använder sig av Sirfstar III mottagare. Den har en 4,3 tums bredbildsskärm med upplösningen 480x272 pixlar. Processorn kör i 400 megahertz och det integrerade minnet är på 4 gigabyte och kan utökas med sd eller mmc-minneskort. Kartmaterialet är från Tele Atlas och omfattar både Europa och Nordamerika med tillhörande intressepunkter. Navigering sker med 2d- eller 3d-kartor och turn-to-turn röstguide. Utöver navigation finns bland annat funktioner som tmc-mottagare, bildvisare, mp3-spelare med möjlighet att styra ipod, fm-sändare, bluetooth och fjärrkontroll. GO 930T har måtten 118x24x118 mm och väger 220 gram.

Tillverkare: Tomtom