Sök
Test av Blaupunkt TravelPilot 700

Test av Blaupunkt TravelPilot 700

Kostsam finessrikedom

2008-12-12

En ny navigator med inbyggd kamera, wlan och digital tv-mottagare, kan det vara något att ha i bilen?

Modell Betyg Pris Kommentar
Blaupunkt TravelPilot 700 20/25 7000 Kostsam finessrikedom

Inledning

Mycket lull-lull
Konkurrensen på gps-marknaden är hård och idag räcker det inte att erbjuda en bra navigator. Inte minst för småspelare i branschen som Blaupunkt krävs något mer för att skapa intresse hos tilltänkta köpare. Ibland går emellertid denna strävan lite väl långt. Det var inte länge sedan vi tyckte att funktioner som bildvisare och och mp3-spelare kändes lite unket i en bilnavigator. Många modeller har också blåtand och tmc, vilka känns betydligt mer relevanta, liksom röststyrning. Nu kommer dock Blaupunkt TP 700 inte bara med allt detta, utan också med kamera för geotaggning samt projicering av körväg på bildskärmen och internet via wlan. Lägg till digital tv-mottagare (!) så är ”infotainment”-paketet  komplett. Om det bara gick att ringa också skulle Blaupunkt TP 700 nästan kunna vara en seriös iPhone-utmanare, i alla fall teoretiskt.

Så gjorde vi

Navigatorn är testad i bil (navigation, tv-mottagning, kamera) samt i hem- och kontorsmiljö (tv, wlan, kamera). Bedömningspunkterna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Men varför inte?
Blaupunkt TravelPilot 700 1Som framgår är vi inte odelat positiva till att stoppa in en massa (onödiga) extrafunktioner i en navigator. Den ska hitta vägen utan krångel och utan fördröjning, allt annat är egentligen distraherande i bilen. Allt för ofta adderas sånt för att kunna ta ut ett högre pris, eller för att skyla över en produkt med tveksam funktionalitet och användarvänlighet. Men Blaupunkt TP 700 är helt okej i det avseendet. När det gäller priset är vi inte lika säkra, det är en av de allra dyraste navigatorerna och det finns modeller som är bättre trots att de kostar hälften så mycket. Då kommer man in på frågan vad det är värt med finesser som kamera, wlan och digital-tv i bilen. Och fungerar det verkligen, eller är det bara bluff? Både och, är kanske det korrekta svaret.

Smart Geotaggning
Blaupunkt TravelPilot 700 2Av alla ”onödiga” finesser fungerar kameran bäst, eftersom den inte är beroende av någon signal till en mottagare. Att projicera körvägen på skärmen känns onödigt (ögonen är bättre än kameran) men det kanske kan vara bra för korta personer i passagerarsätet som annars inte ser vägen framför bilen. Geotaggning är mer användbart, en ganska smart tilläggsfunktion till navigatorn bara man kan dela med sig på något sätt. Det senare har vi inte utrett här. Digital-tv är en rolig bonusfiness som fungerar bra så länge man befinner sig i närheten av en sändare. Utanför tätort blir det svårt med mottagningen, men det finns uttag för extern antenn om man tycker att detta är en vital funktion. Under gynnsamma mottagningsförhållanden blir det riktigt bra bild och ljud. Wlan och internet känns nog som den mest tveksamma finessen i Travel Pilot 700. Mottagningen inom ett hemnätverk är visserligen i klass med en bärbar dator, men browsern dras med tveksam hantering av innehåll och text. Dessutom är textinmatningen på skärmens tangentbord mycket svårarbetad. Det finns e-post och Voip, men detta kräver inloggning och registrering och är inget som ryms inom ramen för detta test.

Blaupunkt TravelPilot 700 2Och navigeringen då?
Efter denna lilla utflykt till extrafinessernas domän är det kanske dags att nämna själva navigeringsfunktionen. Skärmen är i minsta laget för att sitta på en så dyr navigator och ljudet är betydligt burkigare vid navigering än vid tv-tittande. Så mycket för prioriteringen av funktioner i TP 700. Men grafiken är begriplig och köranvisningarna tillräckligt tydliga. Adressen matas in via tangentbord eller via röststyrning, det första fungerar betydligt bättre. Röststyrd input måste ske på engelska och det fungerar inget vidare, även om man tar det lugnt och använder övertydlig röst. På skärmen visas det mesta av intresse men man måste välja mellan att visa ankomsttid eller körtid, det går inte att få båda samtidigt. Formatet på navigatorn är bra men den väger en hel del och har kort batteritid (drygt 1 timme) så det är inget man gärna har med sig i fickan ute på stan. En annan nackdel är att laddaren kopplas in i själva enheten och inte i bilfästet. Blaupunkt har inte utnyttjat storleken till att maximera skärmen, istället sitter knappar för strömbrytare och volym lätt åtkomliga i nederkant av ramen. Produkten dras med en klumpig fordonshållare, som dock sitter bra på vindrutan.

Skulle vi köpa en?
Priset är som redan nämnts mycket högt för denna navigator som är bättre än genomsnittet, men inte bäst när det gäller grundfunktionen. För att kunna motivera ett köp krävs att man verkligen gillar bonusfunktioner som geotaggning och tv.

Om produkten
Modell: Blaupunkt TravelPilot 700
Cirkapris: 7000 kronor
Mottagare: Sirf Titan
Operativsystem: Windows ce
Anslutningar: usb, av/backkamera, hörlurar, serieport, antenn (dvb-t)
Bildskärm: 4,3 tum 480x272 pixlar
Övrigt: Integrerad tmc-antenn, kamera, tv-mottagare, wlan m m
Mått: 123x90x17,5 mm
Vikt: 243 gram