Sök
Test - 8 bilnavigatorer

Test - 8 bilnavigatorer

Hjälper mer än bara till målet

2011-07-25

Utbudet av navigatorer är stort och nyheter lanseras kontinuerligt. Ju mer avancerad modell desto fler spännande finesser följer med. Smartson testar fyra basmodeller samt fyra modeller med bluetooth och röstkommando.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tomtom Go Live 1005 23/25 3500 Håller koll på köerna
Garmin Nüvi 3790T 23/25 3400 Vridbar skärm
Navigon 70 Premium Live 21/25 3500 Sensorstyrd menyrad
Garmin Nüvi 2340LT 20/25 2000 Lättanvänd
Navigon 40 Plus 17/25 2000 Förenklad kartbild
Tomtom Start 25 16/25 1800 Inbyggt fäste
Mio Spirit 687 15/25 2000 Fyra vägval
Mio Spirit 485 15/25 1500 Bra från A till B

Inledning

Navigator som handsfree
Om du väljer en navigator med bluetooth kan du koppla ihop den med din mobiltelefon. Du kan då använda navigatorn som högtalartelefon och behålla händerna på ratten. Dessutom kan du enklare ta emot inkommande samtal och slå telefonnummer.

Flera modeller erbjuder röstkommando vilket innebär att du istället för att använda menyer och tangentbord kan tala in adresssökning eller till exempel justering av volym. Vid detta test är vår erfarenhet att det inte alltid fungerar bra. Vid upprepade tillfällen feltolkades våra intalade gatunamn och siffror. Tankarna gick direkt till humorsketcher där konversationen med automatiska telefonister spårar ur.

Kartuppdateringar
Hur ofta kartan behöver uppdateras är svårt att svara på. Det är upp till användaren att själv avgöra. Med dagens mobiltelefoner har vi vant oss vid att alltid vara uppdaterade i händelser och förändringar. Detta märks även hos bilnavigatorerna där tillverkarna ser en ökad efterfrågan på kartuppdateringar. Garmin erbjuder livslång uppdatering för köpt gps till ett fast pris för 900 kronor. För S485 från Mio ingår två års fria uppdateringar. Vid köp av Navigon går det att inom 30 dagar teckna avtal för uppdateringar för 200 kronor som motsvarar 20% av har fullt pris. Tomtom erbjuder fyra nedladdningar under ett år för 450 kronor.

Hur ofta är ska man byta gps?
Funktionaliteten på navigatorer utvecklas kontinuerligt och kan vara ett skäl nog att med jämna mellanrum köpa en ny gps. Det kan vara funktioner och tjänster som till exempel nummerupplysning, väderinformation, körjournal, analys av körbeteende, lastbilsanpassade vägförslag med mera som tillkommit.

Menyer, röstnavigering
Vi har testat två modeller från respektive tillverkare. Uppbyggnad av menyer, kartbild och röstnavigering är oftast detsamma inom tillverkarens sortiment. Det kan skilja sig i mindre detaljer beroende på varje modells extrafunktioner.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat åtta bilnavigatorer under körning i Stockholms innerstad och förorter. Gatubilden har varierat mellan stadskvarter, villaområde och motorvägar. Produkterna har bedömts efter design, funktioner, navigering, kvalitet och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng. Produktfakta är tillverkarnas uppgifter. Cirkapris är tillverkarnas rekommenderade butikspris och lokala avvikelser kan förekomma.

Tomtom Go Live 1005- Håller koll på köerna

bäst i test gps

tomtom golive

Omdöme
Design: Stadigt fäste, utrustad med magnetfäste som förenklar att fästa navigatorn. Menysystemet är tydligt och intuitivt.
Navigering: Kartbilden är skarp och färgerna klara och kraftfulla men skärmens blanka yta ger mycket blänk. Rösten är mjuk och behaglig med godkänd intonation. Avfarterna är tecknade bilder har ofta felaktigt utseende som kan förvirra.
Kvalitet: Överlag hög kvalitet. Det är smidigt att laddkabeln även används för dataöverföring. Emellanåt tar uppstartsprocessen alldeles för lång tid.
Funktioner: Mycket bra att kunna se aktuellt väder, söka adresser och få aktuell information om vägarbeten. En störande miss är att den i Stockholms innerstad varnar för vägtull även om resan inte planeras genom någon.
Prisvärde: I jämförelse en funktionsmässigt komplett navigator till ett attraktivt pris.

Specifikation
betygSkärm: 5,0 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Ja
Röstkommando: Ja
Telefonfunktion: Ja
Batteritid: 2 timmar
Mått: 143 x 88 x 19 mm
Vikt: 266 gram
Cirkapris: 3500 kronor

 Garmin Nüvi 3790T- Vridbar skärm

garmin nuvi


Omdöme
Design: En mycket tunn och smidig modell att bära i fickan. Det är lätt att fästa och lossa navigatorn i hållaren som också är mycket flexibel för olika vinklar.
Navigering: Röstinstruktionerna är tydliga med bra intonation. Kartbilden visar närliggande huvudgator och gatunamnen är lättlästa. Kartskalan anpassas väl till kommande instruktion. Motorvägsskyltar illustreras tydligt men för kort tid på skärmen.
Kvalitet: Hållaren är stabil och tålig samt navigatorn upplevs ha hög kvalitet både i mjukvara och skal. Ytfinishen är känslig för fingeravtryck som syns tydligt när navigatorn är avstängd.
Funktioner: Mycket praktiskt att kunna välja stående kartvisning på skärmen som passar utmärkt för handhållen navigering till fots.
Prisvärde: Saknar livefunktioner men priset är motiverat för den höga kvalitetskänslan, skärmupplösning samt telefon och röstkommando.

Specifikation
betygSkärm: 4,3 tum 800 x 480 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Ja
Röstkommando: Ja
Telefonfunktion: Ja
Batteritid: 4 timmar
Mått: 122 x 75 x 9 mm
Vikt: 114 gram
Cirkapris: 3400 kronor

Navigon 70 Premium Live - Sensorstyrd menyrad

navigon 70 premium live


Omdöme
Design: Fästet har stor gummiyta som sitter väl med hjälp av den kraftiga låsfunktionen. Krångligt att laddkabeln inte går till fästet utan till navigatorn. Den har rörelsesensor för att få fram en snabbmeny som underlättar hanteringen.
Navigering: Bra översikt för närområden längs färdvägen. Gatunamnen i vit text är svåra att avläsa. Vid avfarter delar den upp kartbilden och visar vägval tydligt.
Kvalitet: Hållaren är relativt stor och tål sannolikt mycket. Det tar lång tid för enheten att starta upp och bli redo för navigering.
Funktioner: Stort funktionsutbud med liveinformation för väder, adressökning med mera. Den har även bluetooth för telefon samt funktion för röstkommando.
Prisvärde: En prisvärd och välutrustad modell som är perfekt för den som kontinuerligt vill ha koll på omgivningarna.

Specifikationbetyg
Skärm: 5,0 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Ja
Röstkommando: Ja
Telefonfunktion: Ja
Batteritid: Ingen uppgift
Mått: 137 x 83 x 16 mm
Vikt: 203 gram
Cirkapris: 3500 kronor

Garmin Nüvi 2340LT- Lättanvänd

garmin nuvi 23 40


Omdöme
Design: Enkel montering där navigatorn sitter stadigt med clips på under- och ovansida. Menyssytemet är intuitivt där valet bara står mellan att visa karta eller ställa in adress.
Navigering: Kartbilden har gatunamn som är lättlästa och angränsande större vägar är färgmarkerade. Valet av typsnitt för gatunamn i kombination med starka färger ger en tecknad känsla och en pedagogisk framtoning.
Kvalitet: Det finns inget speciellt att anmärka på i mjuk- och hårdvaran. Responsen är snabb i funktionerna.
Funktioner: Funktionellt är det en basmodell som ger den nödvändigaste informationen utan krångel.
Prisvärde: Godkänt pris som basmodell. För resande utanför Sverige är det värt att veta att det ingår ett livslångt abonnemang på trafikupplysning utomlands.

Specifikation
betygSkärm: 4,3 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Västeuropa
TMC: Ja
Röstkommando: Nej
Telefonfunktion: Nej
Batteritid: 2,5 timmar
Mått: 121 x 76 x 15 mm
Vikt: 142 gram
Cirkapris: 2000 kronor

Navigon 40 Plus - Förenklad kartbild

navigation 40 plus


Omdöme
Design: Den kraftiga låsfunktionen på sugproppen får navigatorn att sitta stadigt. Krångligt att laddkabeln inte går till fästet utan till navigatorn. Enkelt uppbyggt menysystem med flera snabbval.
Navigering: Väginstruktionerna är tydliga både i tal och utritat. Lite väl förenklad kartbild där omgivande gatunamn inte skrivs ut. En smidig informationrad ger avstånd till exempelvis parkering och matställe.
Kvalitet: Det stabila fästet uppskattas och navigatorn känns genomarbetad på både in- och utsidan. Att uppstartstiden är såpass lång överraskar.
Funktioner: En basmodell där utmärkande funktioner är körfältshjälp med rörlig bild samt att för resväg ges två ruttalternativ.
Prisvärde: Ett godkänt pris för en navigator med gedigen känsla men inte lämpligt köp för den som vill ha koll på gatunamn.

Specifikationbetyg
Skärm: 4,3 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Ja
Röstkommando: Nej
Telefonfunktion: Nej
Batteritid: Ingen uppgift
Mått: 121 x 76 x 15 mm
Vikt: 160 gram
Cirkapris: kronor
Köpinfo:,
Cirkapris: 2000 kronor

Tomtom Start 25 - Inbyggt fäste

tomtom start 25


Omdöme
Design: Det är trångt för händerna att montera fästet som är inbyggt i navigatorn. Väl monterat sitter hela enheten stadigt. Menyns startsida är överskådlig med stora tangenter och symboler. Vid ruttplanering kan du flexibelt anpassa startid mot önskad ankomsttid.
Navigering: Kartan är tydlig och rösten mjuk och behaglig.
Kvalitet: Enheten är tålig och rubust samtidigt som den inte är speciellt flexibel att plocka med sig.
Funktioner: Det finns inte TMC som standard tyvärr, men kan köpas till som uppgradering för 500 kronor. Precis som Go Live 1005 varnar den för falska vägtullar.
Prisvärde: I prisjämförelsen bör man räkna in extrakostnaden för TMC. Den är dyr sett till basfunktioner men samtidigt är 5 tums skärm uppskattat.

Specifikation
betygSkärm: 5,0 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Nej
Röstkommando: Nej
Telefonfunktion: Nej
Batteritid: 2 timmar
Mått: 134 x 93 x 19mm
Vikt: 213 gram
Cirkapris: 1800 kronor

Mio Spirit 687 - Fyra vägval

mio spirit 687


Omdöme
Design: Det är pilligt att behöva montera strömkabeln direkt i navigatorn. Tydliga symboler i menysystemet samt snabbknappen för startmenyn underlättar mycket.
Navigering: Den genomförda sträckan ändras till prickar vilket förbättrar översikten. Gatunamnen i svart text syns tydligt. Bra att den ger flera alternativa vägval efter tid, förbrukning, sträcka och svårighetsgrad. Intonationen på rösten gör att den låter mekanisk.
Kvalitet: Mio är troligtvis hållbar men ger tyvärr ett plastigt intryck som förstärks av att enhetens fäste inte fixerar navigatorn ordentigt.
Funktioner: Den har telefonfunktion och röstkommando. Livefunktionen baseras på din egna telefons datatrafik vilket inte är lika smidigt som de modeller med inbyggt teknik. En bra detalj är bildingång som kan användas för backkamera.
Prisvärde: Mio saknar den gedigna känslan, men för köpare som vill få mycket funktionalitet för pengarna är detta ett bra alternativ.

Specifikationbetyg
Skärm: 5,0 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Ja
Röstkommando: Ja
Telefonfunktion: Ja
Batteritid: 3 timmar
Mått: 142 x 89 x 18 mm
Vikt: 185 gram
Cirkapris: 2000 kronor

Mio Spirit 485 - Bra från A till B

mio spirit 485


Omdöme
Design: Laddkabeln är delvis integrerad med fästet. Kontakten som sticker upp ur fästet försvårar att trycka fast navigatorn. Menysystemet är enkelt med tydliga symboler och tangentbord som väljer bort onödiga bokstäver och siffror vid inmatningen.
Navigering: Röstnavigeringen har ibland konstiga betoningar men är annars tydlig. Kartbilden är sparsam i färgvalen med vit bakgrund och lättavlästa gatunamn i svart text.
Kvalitet: Något stabilare stativ än hos Spirit 687 men ändå svag konstruktion och inpassning mot navigatorn.
Funktioner: Funktionellt en väl fungerande basmodell. Konstruktionen mellan hållare och navigator är inte bra och drar ned kvalitetsintrycket.
Prisvärde: Priset är attraktivt för en navigator som hjälper dig fram på ett korrekt sätt.

Specifikationbetyg
Skärm: 4,3 tum 480 x 272 pixlar
Kartor: Europa
TMC: Ja
Röstkommando: Nej
Telefonfunktion: Nej
Batteritid: 3 timmar
Mått: 127 x 82 x 15 mm
Vikt: 149 gram
Cirkapris: 1500 kronor