Sök

Smartson testar Tomtom One

2007-02-23

Tomtoms billigaste navigator uppvisar samma byggkvalitet som Tomtoms dyrare modeller, men har få extrafunktioner. Begripliga menyer och tydliga anvisningar gör One till ett bra budgetval.

Modell Pris Kommentar
Tomtom One 4000 Bra budgetval

Sammanfattning

Tomtom One Europe är en gps-navigator för bilmontering med kartor över Västeuropa. Det är en navigator i budgetklassen och har lanserats för nybörjare och för "konsumenter med en något mindre plånbok". Ett bra val för den som inte behöver extra lull-lull i form av musikspelare och liknande.

Inledning

Om produkten
Tomtom One Europe är en gps-navigator för bilmontering med kartor över Västeuropa. Finns även i en billigare variant med kartor över Norden för 3000 kronor. Produkten är försedd med usb-port och kabel för pc-anslutning. Batteriet är ett uppladdningsbart li-ion batteri som ska hålla i två timmar. Bluetooth för anslutning till mobiltelefon är standard. Mjukvaran hanterar 18 olika språk. Touchscreen på 3,5 tum och en upplösning på 320x240 pixlar. Det interna minnet är på 32 mb. Dimensionerna är 110x89x34 mm och en vikt på 260 gram. Tillverkad i Kina. Tomtom erbjuder en mängd tillbehör som bärväska, extern antenn med mera.

För vem?
Budgetnavigatorn One har lanserats för nybörjare och för "konsumenter med en något mindre plånbok". Den har färre funktioner än den dyrare Tomtom Go, men också ett smidigare format och det är inga problem att få plats med den i fickan, vilket inte kan sägas om den dyrare varianten. Modellen finns med kartor över Västeuropa eller bara över Norden, då till ett väsentligt lägre pris (ca 3000 kr). Tomtom One har ett smidigt format och utnyttjar designen väl, såtillvida att nästan hela fronten täcks av bildskärmen. Men 3,5 tum är ändå relativt litet och eftersom bilfästet är kort hamnar navigatorn långt från föraren. Å andra sidan kan grafiken göras tillräckligt detaljerad för att tydligt se hur man ska köra. Och bildskärmen är både ljusstark och tillräckligt högupplöst. Det går att välja mellan 3d-grafik och vanlig kartbild.

Hur fungerar den?
Röstanvisningarna kommer i god tid och med mycket tydliga direktiv, den kvinnliga rösten med namnet Astrid talar långsamt men använder en ganska sträng och mästrande ton, inte direkt den trevligaste kartläsaren vi har hört. Andra röster kan dock installeras från bifogad cd. Ljudkapaciteten i Tomtom One är i alla fall utmärkt och man behöver inte alls ställa upp volymen på max för att höra vad som sägs. Till det yttre har One ett väldesignad skal med godkänd kvalitetskänsla. Tyvärr finns inga snabbknappar för volym eller menyer utan allt måste gå via pekskärmen. Menyerna har å andra sidan en bra och logisk uppbyggnad till skillnad från de flesta konkurrenter där man snabbt går vilse innan man lärt sig hur inställningarna fungerar. Den som har en blåtandstelefon kan använda Tomtom One som trådlös handsfree i bilen.

Övriga egenskaper
Gps-mottagaren är hyfsat snabb på att hitta satelliterna och kan ta emot signaler även inomhus. Batteritiden håller inte lika länge som utlovat, men gott och väl en timme klarar den utan laddning även om vi mestadels använde nattläget med lägre ljusstyrka. Det hade varit bra med en direktknapp för just nattläge, istället för att grotta i inställningarna varje gång man vill byta ljusstyrka. Eftersom Tomtom One är befriad från extrafunktioner som bildvisare, musikspelare som dyrare modeller har, är inställningar och menyval inte heller onödigt komplicerade. Detsamma gäller fästet för vindrutan, ett mycket enkelt stag med kulled som är lätt att justera in och som faktiskt sitter bättre än många avancerade och tunga fästen på dyrare navigatorer. När vi testade supporten fick vi svar via e-mail inom tre-fyra timmar. Det går att skriva frågor och få svar på svenska, men det krävs att man först lägger upp ett konto på Tomtoms sajt och registrerar sig innan det går att kontakta supporten.

Bra köp?
För den som söker en enkel men pålitlig navigator och inte behöver musikspelare etc är Tomtom One ett bra val för pengarna. Särskilt den billigare varianten med kartor över Norden, men om du vet att du kommer behöva kartor över Europa kan det vara bra att satsa på det från början. Det går visserligen att uppgradera senare men det blir inte billigare, då Tomtom vet att ta betalt för alla plustjänster. TMC-information om aktuellt trafikläge kostar 40 euro per år och varning för hastighetskameror ytterligare 10 euro. Annars har One det mesta man behöver för att komma till rätt destination utan krångel.

Tomtom One i pressen
T3 påpekar att muntliga instruktioner är klara och tydliga, navigatorn hittar satelliterna snabbt. Kör man fel görs en omkalkylering nästan omedelbart. De områden där Tomtom One uppvisar svagheter är batteriets livslängd på endast två timmar, samt utseendet. Dock är den riktigt prisvärd.

Pocket gps world tycker att One påminner om en liten lcd-tv. Batteriet räcker i cirka två timmar, vilket räcker för att man skall kunna planera körningen utan tillgång till laddkabel. Testaren tycker att den är ett bättre köp än Tomtom Go. Mottagningen är utmärkt liksom mjukvaran. Ljudet håller bra kvalitet.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: