Sök

Nya vägar till målet

2008-01-07

Gps-navigatorn är årets julklapp 2007. Vi har fått fler och bättre funktioner, större bildskärm och allt mer navigator för pengarna. Men vilken är bästa köpet?

Modell Betyg Pris Kommentar
Porsche Design P9611 18/25 8000 En ren designfråga
Garmin Nuvi 760 21/25 5000 Funktionsrikedom
Panasonic CN-GP50 21/25 4500 Störst skärm
Sony NV-U93 23/25 4500 Mini-plasma
Tomtom Go 720 21/25 5000 Säg ditt resmål
Garmin nuvi 200 18/25 3000 Den enkla vägen
Navigon 3110 17/25 3300 Mycket fakta, liten skärm
Wayfinder Navigator 7 18/25 1800 Alltid uppdaterad

Sammanfattning

Gps-navigatorer blir allt smartare. Med blåtand i både mobiltelefon och navigator får du ett enkelt men smidigt system för handsfree i bilen. Med TMC (Traffic Messaging Channel) via fm-bandet ges information om vägarbeten och andra hinder på väg till målet så att navigatorn kan räkna ut en alternativ rutt. Numera är det också tillåtet med FM-sändare, som skickar röstinstruktioner m m till bilens högtalare vilket ger betydligt bättre ljud, en funktion som dock fungerar bättre i teorin än i praktiken. Det senaste är röststyrning, som gör det möjligt att tala in en destination istället för att använda bildskärmen.

Inledning

Bra kartor en nödvändighet
Navigatorerna blir med andra ord allt mer mångsidiga. Men många har fortfarande ologiska menyer och dåligt uppdaterade kartor. Det senare är lätt att råda bot på i efterhand, medan ett dåligt gränssnitt lätt kan förstöra en i övrigt kompetent navigator. Det är stor skillnad på hur olika tillverkare tillhandahåller kartuppdateringar. Hos Wayfinder laddar man alltid ner de senaste kartorna till telefon eller dator. Hos andra tillverkare sker uppdatering och support enklast via web. Nya europakartor från Tomtom, Garmin och Navigon kostar 600-1000 kronor och uppdateras en gång om året. Har du nyligen köpt en navigator med gamla kartor ska du kunna få uppdatering kostnadsfritt. Garmin, Sony och Panasonic erbjuder support via web och telefon i Sverige. Även Navigon och Tomtom har fri telefonsupport, Wayfinder endast via web.

Så gjorde vi

Här testar vi åtta fordonsnavigatorer i olika prisklasser. Bäst betyg får Sony NV-U93. Andra bra produkter i samma prisklass är Tomtom Go 720, Garmin Nuvi 760 och Panasonic GP50. Som bra budgetköp utser vi Garmin Nuvi 200.

Porsche Design P9611 - En ren designfråga

Bildskärm: 4,3 tum
Funktioner: TMC, Blåtand, FM-sändare.
Kartmaterial: 38 europeiska länder
Mått: 125x82x19 mm
Vikt: 250 gram
Cirkapris: 8000 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgDetta är egentligen en Navigon T6000 som försetts med extra påkostat hölje och gott om funktioner. Den har ett mycket stadigt och påkostat bilfäste, som dock kan vara svårt att fästa på en kall ruta eftersom navigatorns gedigna design gör den tung. I navigatorfönstret finns en snabbknapp för musikuppspelning. Rösten är behaglig och effektiv men ljudet är något burkigt, så att lyssna på favoritlåtarna gör man nog hellre i bilstereon. 4,3 tum ljusstark skärm räcker till men känns inte överdrivet stort. Laddkabeln kopplas in i bilhållaren vilket gör det lättare att ta med navigatorn. 230 volt laddkabel medföljer också, tyvärr är batteritiden undermålig på bara en timme. Godkänd mottagning och bra köranvisningar. Priset är avskräckande, även om navigatorn ger känslan av ett snyggt litet kassaskåp.

Garmin Nuvi 760 - Funktionsrikedom

Bildskärm: 4,3 tum
Funktioner: Färddator, FM-sändare, TMC, Blåtand, databas med hastighetskameror. Kartmaterial: 37 europeiska länder
Mått: 122x76x20 mm
Vikt: 190 gram
Cirkapris: 5000 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgVälbyggd navigator i mellanstora klassen. Det är enkelt att mata in adress via skärmen, men har man bara delvis fel postnummer går det inte att få in rätt gata som destination. När man väl kommit igång är navigatorn snabb på att ta emot signaler och lämnar direktiv i god tid, dock med en syntetisk och onaturlig röst som man stör sig på. Som vanligt hos Garmin är grafiken speciell, nästan barnslig, med rosa och blekgula färger och rullande bil på skärmen. Den långa laddkabeln kopplas in i bilhållaren vilket gör det enklare att ta med sig själva navigatorn. Fästet är enkelt men effektivt. Skärmen är ljusstark och tydlig, om än i minsta laget för prisklassen. Garmin 760 är dyr men funktionsrik och ett ganska bra köp, i alla fall om man gillar grafiken.

Panasonic CN-GP50 - Störst skärm
Bildskärm: 5 tum
Funktioner: Blåtand, Röststyrning, databas med hastighetskameror. Kartmaterial: 37 europeiska länder
Mått: 129x87x31 mm
Vikt: 275 gram
Cirkapris: 4500 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgPanasonics nya navigator har en riktigt stor skärm och ett påkostat yttre. Funktioner finns det också gott om, men TMC är tillbehör. Grafiken är bra och naturlig, liksom den behagliga rösten som man känner igen från Navigons produkter. Du kan lagra 500 destinationer och ange via röststyrning, vilket är bra eftersom skärmen ibland missar inmatningar och har viss fördröjning. Den stora skärmen är inte lika ljusstark som hos t ex Garmin Nuvi 760, men grafiken är trevligare och mer detaljerad. Laddkabeln kopplas in i navigatorn via ett litet hål på sidan och måste lossas varje gång man tar med sig enheten från bilen. Mycket navigator för pengarna.

Sony NV-U93 - Mini-plasma/betyg/21.jpg
 
Bildskärm: 4,8 tum wide, 480x272 pixlar
Funktioner: Blåtand, TMC. Autodimmer för bildskärm.
Kartmaterial: 21 europeiska länder
Mått: 145x87x19 mm
Vikt: 250 gram
Cirkapris: 4500 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgDenna navigator gör verkligen skäl för namnet widescreen. Sony U93 ser ut som en liten plasma-tv och representerar något av det elegantaste som finns i gps-kategorin just nu. Tyvärr medger formen ingen plats för snabbknappar, men det kan man leva med. Bilfästet är påkostat och sitter som gjutet. Dessutom finns ingång för strömkabel både på navigatorn och på fästet. Detta är en kraftfull apparat med snabb och bra mottagning samt körhänvisningar i god tid. Dessutom är rösten behaglig. Batterikapaciteten är 1-2 timmar, okej men inte världsklass. En påkostad och väldesignad gps-navigator och ett av julens absoluta fynd.

Tomtom Go 720 - Säg ditt resmål

Bildskärm: 4,3 tum
Funktioner: Blåtand, TMC (mot avgift), Röststyrning.
Mått: 118x83x24 mm
Vikt: 220 gram
Cirkapris: 5000 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgTomtom Go 720 har ett påkostat format och 4,3 tums bildskärm, med väl sammansatta funktioner som blåtand och röststyrning. Detta är en gps som är bra på navigering och som inte fokuserar på irrelevanta funktioner som att visa bilder eller spela musik. Det enkla bilfästet fungerar förvånansvärt bra och ljudet räcker mer än väl till. TMC kostar dock extra och de svenska rösterna är robotmässiga, vilket irriterar i längden. Det är kanske dags för Tomtom att byta ut Astrid och Patrik mot röster med lite mjukare framtoning. Bryr man sig bara om att direktiven är tydliga och snabba blir man dock nöjd med Tomtom Go. En stor fördel är möjligheten att tala in en sparad destination istället för att trycka på skärmens knappar.

Garmin Nuvi 200 - Den enkla vägen

Bildskärm: 3,5 tum
Funktioner: Databas med hastighetskameror.
Mått: 97x71x20 mm
Vikt: 147 gram
Cirkapris: 3000 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgMånga nya navigatorer är packade med en rad mer eller mindre relevanta extrafunktioner. Så icke Garmin Nuvi 200. Detta är en liten men välpresterande budgetnavigator, med logiska och bra menyer. Ett par knapptryckningar på skärmen justerar volymen. Funktionerna är få men bra, exempelvis en utmärkt miniräknare och databas över hastighetskameror. Mottagningen är snabb och bra, medan grafiken på kartmaterialet är barnsligt enkel, på gott och ont. Bilfästet är föredömligt enkelt att ställa in men ganska kort. Det bästa är att batteritiden är fem timmar. Nuvi 200 gör jobbet utan att krångla.

Navigon 3110 - Mycket fakta, liten skärm

Bildskärm: 3,5 tum
Funktioner: Hörlursuttag.
Mått: 107x83x22 mm
Vikt: 155 gram
Cirkapris: 3300 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgNavigon 3110 är en mångsidig navigator för användning i bil, till fots och på cykel. Batteritiden uppgår till cirka fyra timmar. Skärmen är ljusstark men grafiken innehåller mycket grått, ljusgult och andra bleka färger vilket försvårar avläsningen. Samtidigt visar den lilla skärmen väldigt mycket fakta, även om det går att välja själv vad som ska visas. I grundläge är det lätt att drabbas av överdos. Eller vad sägs om höjd över havet, hastighet, kompassriktning, avstånd till mål, körtid, ankomsttid, aktuell hastighetsbegränsning etc. Bilhållaren sitter bra. Ljudkapaciteten är tillräcklig och Navigon 3110 är lagom stor för jackfickan. Höljet ger en plastig men hållbar känsla. Plus för möjlighet att koppla in hörlurar. Vid navigering kommer mottagaren igång snabbt men kan ibland vara sen med anvisningarna. På det hela taget gör Navigon 3110 ett bra jobb både i bilen och till fots, men man får vara utan finesser som blåtand eller musikspelare.

Wayfinder Navigator 7 - Alltid uppdaterad

Bildskärm: Beror på telefon
Funktioner: Blåtand, TMC (mot avgift).
Mått: -
Vikt: -
Cirkapris: 1800 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Navigon-Porsche.jpgWayfinder är en gps-mjukvara för mobiltelefon. I priset ingår separat blåtandsmottagare och livstids mjukvarulicens med möjlighet att ladda ner aktuella kartor över hela Europa. Tillkommer gör kostnader för data, TMC och varning för hastighetskameror. Kartor går dock att ladda ner via datorn och sedan föra över till telefonen. Bland nyheterna märks 3d-karta och nattläge. Nackdelen är den begränsade bildskärmsstorleken och ljudkapaciteten. Systemet kräver högtalare i telefonen eller handsfree, helst bilmonterad sådan. Sladdburen handsfree fungerar på korta resor och ute på stan. Även med headset på maxvolym är ljudkapaciteten dock märkligt låg, men eftersom anvisningarna ges ofta och tydligt fungerar det ändå. Det är enkelt att växla mellan kartläge, körriktning och färdstatus på bildskärmen men hållaren får inte sitta för långt bort i bilen med tanke på den begränsade skärmstorleken.

Betygstabell

Porsche Design

 

 

Design

5

Saknar motstycke i klassen

Kvalitet

4

Kassaskåpschassi, vanlig insida

Funktioner

4

Bra, men inte superbra

Kapacitet

3

Ljusstark skärm, kort batteritid

Prisvärde

2

Överdrivet högt pris

Summa

18

En ren designfråga

 

 

 

Garmin Nuvi 760

 

 

Design

4

Gedigen känsla, bra bilhållare

Kvalitet

4

Syntetisk röst irriterar

Funktioner

5

Har allt man kan behöva

Kapacitet

4

Snabb, något liten skärm

Prisvärde

4

Ett bra köp, men inget fynd

Summa

21

Bra, men inte upphetsande

 

 

 

Panasonic Strada

 

 

Design

4

Snygg, men några detaljmissar

Kvalitet

4

Välbyggt chassi, bra röst

Funktioner

4

Bra med röststyrning

Kapacitet

5

Stor skärm, tydliga anvisningar

Prisvärde

4

Bra pris med tanke på storleken

Summa

21

Om man gillar stor skärm

 

 

 

Sony NV-U93

 

 

Design

5

Ser ut och känns som en liten lcd-tv

Kvalitet

4

Gedigen känsla i hölje och menyer

Funktioner

5

Allt utom röststyrning fungerar utmärkt

Kapacitet

4

Snabb, bra volym, utmärkt skärm

Prisvärde

5

Mycket gps för pengarna

Summa

23

Snygg, kompetent och prisvärd

 

 

 

Tomtom Go 720

 

 

Design

4

Påkostat yttre, bra menyer

Kvalitet

5

Känns hållbar och lyxig

Funktioner

4

Plus för röstigenkänning

Kapacitet

4

Snabb och tydlig

Prisvärde

4

Inte billig, men kapabel

Summa

21

Med prioritet på navigering

 

 

 

Garmin Nuvi 200

 

 

Design

3

Basutrustad men genomtänkt

Kvalitet

4

Enkel men robust

Kapacitet

4

Bra batteritid, liten skärm

Funktioner

3

Bara det nödvändigaste

Prisvärde

4

Föredömligt enkel och billig

Summa

18

Bra budgetköp utan krusiduller

 

 

 

Navigon 3110

 

 

Design 

3

Helt okej 

Kvalitet 

4

Hög kvalitet

Kapacitet 

3

Inget extra, men bra grundfunktioner 

Funktioner 

3

En större skärm hade behövts 

Prisvärde 

4

Klart överkomligt 

Summa 

17

Kompetent liten grundmodell

 

 

 

Wayfinder Navigator 7

 

 

Design 

3

(endast mottagare) 

Kvalitet 

4

(endast mottagare) 

Kapacitet 

4

(endast mottagare) 

Funktioner 

4

(beroende på telefon) 

Prisvärde 

3

(abonnemangskostnad)

Summa 

18

Vettigt alternativ