Sök

Gps-duellen: Lyxigast på rutan

2007-11-07

Gps-navigatorerna Blaupunkt Lucca 5.3 och Sony NV-U93 har ställts mot varandra. Vi tar reda på vilken som är bäst på väg till och från jobbet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Blaupunkt Lucca 5.3 18/25 5000 Vanlig men hållbar
Sony NV-U93 23/25 4500 Väldesignad & lyxig

Sammanfattning

Gps-navigatorer för fordon blir allt större, bättre och mer påkostade. Blaupunkt Lucca 5.3 och Sony NV-U93 är två bra exempel. Vi tar reda på vilken som är bäst på väg till och från jobbet.

Inledning

Snabbfakta Blaupunkt Lucca 5.3

Bildskärm: 4,3 tum wide, 480x272 pixlar
Funktioner: Blåtand, TMC och röststyrning, dock ej ännu på svenska. Databas med hastighetskameror och autodimmer.
Kartmaterial: 40 europeiska länder
Minne: 2 gigabyte flash
Mått: 129x95x21 mm
Vikt: 256 gram
Cirkapris: 5000 kronor

Snabbfakta Sony NV-U93

Bildskärm: 4,8 tum wide, 480x272 pixlar
Funktioner: Blåtand, TMC. Autodimmer för bildskärm.
Kartmaterial: 21 europeiska länder
Minne: 2 gigabyte flash
Mått: 145x87x19 mm
Vikt: 250 gram
Cirkapris 4500 kronor

Design
Blaupunkt Lucca ser ut som sina föregångare, en ganska typisk modell i större storleksklassen med hyggligt stor skärm och bra upplösning. Formatet är ändå tillräckligt smidigt för att man ska få med sig navigatorn i jackfickan. Den har en tydligt placerad strömbrytare under skärmen, där även volymkontrollen sitter bra till. Bilfästet är tyvärr en bökig och klumpig historia med tre olika vred för inställning av tittvinkel, även om det till slut sitter bra på rutan och även är lätt att frigöra från enheten.

Sony U93 representerar en elegantare linje, samtidigt som bilden är märkbart större än på Lucca. Sonys navigator ser ut som en plasma-tv i miniformat, tyvärr medger den slimmade utsidan ingen plats för snabbknappar, men det kan man leva med. Bilfästet är påkostat och sitter som gjutet på rutan. Dessutom finns ingång för strömkabel både på själva navigatorn och på fästet, man behöver alltså inte koppla ur sladden varje gång man ska ta med den från bilen. Klar designvinst för Sony alltså.

Kvalitet
Tyskland mot Japan i kvalitetsronden brukar ge samma resultat men på olika sätt i bilvärlden. Här är det samma sak men tvärtom, på så sätt att japanen är mer väldesignad och lyxig, medan tysken känns vanligare men minst lika hållbar. Jämförelsen går igen även under skalet, där Sonys klickljud från skärmen ger ett lyxigare intryck än Blaupunkts enkla, burkiga ljud. Bildskärmarna har bra upplösning och ljusstyrka samt informativa POI symboler för tankställen, restauranger med mera längs resvägen. I default-läge är Sonys karta lugnare än Blaupunkts något plottriga grafik.

Kapacitet
Detta är två kraftfulla apparater med snabb och bra mottagning. Blaupunkt är snabbare på att hitta satelliterna efter att den varit avstängd, men Sony är lite bättre på att ge körhänvisningar i god tid. Dessutom är rösten behagligare och anvisningarna lättare att fatta. Blaupunkts kvinnliga vägvisare bryter på tyska i klass med drottning Silvia och säger saker som att man ska ”byta motorväg”, utan att tala om vägnummer. Ljudkapaciteten är dock ungefär lika bra i båda. Batterikapaciteten ligger runt 2 timmar vilket är okej men inte världsklass.

Funktioner
Stort format brukar medföra många bra funktioner i en gps. Båda har mycket riktigt tmc, blåtand och autodimmer som anpassar ljusstyrkan på skärmen. Hörlursuttag, ingång för backkamera och mediauppspelning är andra mer eller mindre praktiska finesser. En bra grej är att Blaupunkts navigator har röststyrning så man slipper mata in resmålet via skärmen. Återstår att se hur det fungerar i praktiken eftersom finessen ännu inte finns på svenska. Ett teoretiskt men marginellt övertag för Lucca.

Bra köp?
För 5000 kronor eller strax därunder kan man idag vänta sig ganska mycket av en navigator. Alla funktioner man kan begära finns i både Blaupunkt Lucca 5.3 och Sony NV-U93. Men som vanligt är det detaljerna som avgör, i detta fall till Sonys fördel. NV-U93 är en mer påkostad, snyggare och mer begärlig produkt än Lucca 5.3, dessutom är den billigare och känns som ett fynd. Blaupunkts navigator är en bra produkt, men det räcker i detta fall inte mot Sonys fullträff.

ProduktDesignKvalitetKapacitetFunktionerPrisvärde

Summa

Blaupunkt Lucca 5.3

3

4

4

4

3

18/25

Sony NV-U93

5

4

5

4

5

23/25

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: