Sök

Störst och dyrast är bäst

2008-07-02

Smartson har spänt fast säkerhetsbältet och monterat de senaste gps:erna från TomTom och Mio på vindrutan. Mio Moov 370 är bra, men kan inte utmana TomToms fullmatade och klart dyrare modell, GO730t.

Modell Betyg Pris Kommentar
TomTom go 730t 21/25 3700 Har allt
Mio Moov 370 17/25 2300 Bra funktioner för priset

Sammanfattning

Första intrycket
Det är TomTom som utmärker sig när vi får klämma och känna på navigatorerna för första gången. Den har en förtroendeingivande tyngd och framstår som mer gedigen. Moov 370 har ett betydligt plastigare skal och känns billigare (vilket den uppenbarligen är). Formen är dock tilltalande och påminner en hel del om en platt-tv i miniformat. Ren och snygg design i princip fri från yttre knappar och reglage. Även TomTom är läcker, men lite mer fyrkantig och bullig till formen. Inledningsvis ligger bollen på TomToms planhalva.

Inledning

Bra funktioner i båda 
TomTom är vassare med bland annat avancerad körfältsguide och röstinmatning. En funktion som röstinmatning kan vara till mycket glädje men också bidra till stor irritation när den fungerar dåligt. I TomToms fall är det i idel leenden då den gör det mesta rätt. Åtminstone när passagerarna är tysta. Bakgrundssorl och röstinmatning är inte en helt lyckad kombination. Gemensamma funktioner under skalet är bland annat tmc-mottagare och bluetooth. Att para ihop dem med en mobiltelefon (Sony Ericsson W960) går problemfritt. Den stora skillnaden märks på högtalaren där TomTom slår Mio ordentligt på fingrarna. TomToms fylliga och kompakta samtalsljud är betydligt bättre än Mios lite burkiga och kantiga dito. Ljudvolymen är dock fullt tillräcklig på båda navigatorerna. En intressant tjänst som Mio inom snar framtid kommer att erbjuda är ”Local search”. Användaren kommer då att kunna använda navigatorn för att söka upp så kallade points of interest (POI= restauranger, sevärdheter mm). Skillnaden mot idag är att de inte är förprogrammerade i enheten utan istället hämtas från en databas som användaren kopplar upp sig mot. Tjänsten är inte aktiverad i Sverige än och vi har därför inte haft möjlighet att testa den.

Trygg navigering 
Under körning levererar båda navigatorerna korrekt och tydlig information. Moov 370 ger lite mer detaljerad och tidig info medan TomTom är snabbare på att hitta en signal och beräkna en ny rutt när vi avviker från den föreslagna. Även gränssnittet hos Mio är betydligt mer detaljerat och lite trevligare än i TomTom. En funktion som utmärker TomTom gentemot övriga tillverkare är IQ Routes. Skillnaden från traditionell navigering är att väginstruktionerna bygger på anonym data som TomTom samlat in från sina användare. Med andra ord är det den faktiska hastigheten som ligger till grund för den föreslagna rutten snarare än den tillåtna maxhastigheten. Under provkörningen märks det inte någon skillnad i vägval mellan de båda navigatorerna, men tanken med tjänsten är god och ju mer information TomTom registrerar desto mer användbar kommer den att bli. Enligt TomTom själva resulterar IQ-routes i en snabbare rutt i omkring hälften av fallen. 

Bra köp?
TomTom är överlägsen när det handlar om kvalitet, funktioner och batteriprestanda. Verkar i en högre och betydligt dyrare division än Mio Moov. Om du inte är i behov av alla dessa funktioner är Mios nya gps ett klart vettigt och prisvärt val. Ger mycket gps för pengarna. Som slutsegrare i denna duell står till slut TomTom vilket visar att David i detta fall inte lyckas bemästra Goliath.

Av Ulf Magnusson 

Om produkterna - snabbfakta

TomTom go 730t
Cirkapris: 3700 kr
Processor: 400 MHz
Skärm: 4,3 tum (pekskärm)
Internminne: 2 gigabyte
Mått: 118x83x24 mm
Vikt: 220 gram
Övrigt: Bluetooth, FM-sändare, IQ Routes, avancerad  körfältsguide, tmc, röstinmatning

Mio Moov 370 
Cirkapris: 2300 kr
Processor: 400 MHz
Skärm: 4,3 tum (pekskärm)
Internminne: 2 gigabyte
Mått: 118x83x24 mm
Vikt: 220 gram
Övrigt: Bluetooth, tmc, navpix-navigering 

Produkternas betyg

TomTom go 730t 
KriterierBetygKommentar
Design4/5Utmärkt bilfäste
Kvalitet5/5Helgjuten
Funktioner5/5Har allt
Kapacitet4/5Bra batteritid
Prisvärd3/5Dyr men fullmatad
Totalt21/25 

Mio Moov 370     
KriterierBetyg   Kommentar
Design4/5Stilren
Kvalitet3/5Helt ok, men plastig
Funktioner3/5Bra för priset
Kapacitet3/5Snabb, men inte snabbast 
Prisvärd4/5Mycket för pengarna
Totalt17/25 

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: