Sök

Fem GPS-mottagare

2004-03-30

En GPS börjar bli allt vanligare och kan rädda situationen i skogen, i bilen och på sjön. Det är inte lätt att välja i det digra utbudet. Utemagasinet testar fem modeller.

Modell Pris Kommentar
Magellan SporTrak 2495 "Kan hanteras med handskar"
Magellan SporTrak Color 7450 "Färgskärm"
Garmin Geko 201 2250 "Liten och lätt"
Garmin e-Trex Legend 2900 "Praktisk joystick"
Garmin Map 76S 5000 "Flyter som en kork"

Sammanfattning

Utemagasinet testar fem GPS-mottagare. Navigeringshjälp med kartfunktion är en extra säkerhet, men alla har inte denna funktion. Valet av modell beror på vilka behov man har. Till svampskogen klarar man sig med en billigare modell. I verklig vildmark kan det vara bra med både kompass och kartfunktion. Via PC kan man ladda ner kartor från olika leverantörer, så det gäller att ha ett bra minne i mottagaren. En terrängkarta kan gå lös på några tusenlappar.

Inledning

Efter att ha testat fem GPS-mottagare rekommenderar Utemagasinet att inte lämna kompass och karta hemma, samt att grundligt lära sig hur mottagaren fungerar innan man ger sig ut på allvar. Samtliga mottagare kan visa waypoints, tid och distans, hastighet, höjd, spår och rutt. De beräknar även positionskoordinatorer, riktning, tid och är vattentäta. Testaren poängsätter inte modellerna och menar att valet av modell beror på hur mottagaren ska användas. De dyrare har fler funktioner och rekommenderas för dig som är mycket ute på sjön eller fjället.

Garmin-Geko-201
Garmin Geko 201 är den minsta mottagaren i testet med sina 90 g. Den har en enkel och tydlig display och passar utmärkt för den som är ovan. Den har de vanligaste funktionera, men klarar inte lägre temperatur än -10 grader och är svår att använda med handskar på.
Magellan-Sportrak
SporTrak är en enkel GPS med funktioner som kompass och spårkarta. Testmodellen hade svårt med satellitmottagningen, men är lätt att använda och kan skötas även om man bär handskar. Garmin e-Trex Legend är en användbar GPS med joystick. Modellen har kartfunktion men den tappade mottagningen ett flertal gånger och displayen är för liten och otydlig för kartfunktionen.
Garmin-GPSMAP-76S

Garmin Map 76S är en avancerad modell med svartvit display. Passar utmärkt för navigering på sjön eftersom den har larm för grund och är förbered för ekolod. Den har tydlig kartfunktion samt bra och snabb mottagning.

Magellan-Sportrakcolor

SporTrak Color är den dyraste mottagaren i testet med färgskärm och kartfunktion. En avancerad GPS med diger instruktionsbok och nyttiga funktioner för fjällturen och sjön. Klarar -15 grader men är svår att använda med handskarna på.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: