Sök

Blaupunkt Lucca 5.2: More is less

2007-10-03

Även Blaupunkt har insett värdet av en större bildskärm i gps-navigatorn. Med 4 tum bildyta blir Lucca 5.2 tydligare att navigera efter, men också klumpigare än många konkurrenter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Blaupunkt Lucca 5.2 15/25 5000 More is less

Sammanfattning

Om produkten
Blaupunkt Lucca 5.2 är en gps-navigator med 4 tums bildskärm och kartor över 27 länder i Europa, med tillägg för huvudvägar i ytterligare 14 länder. Tmc-modul och bildvisning via sd-kortplats. Vidare finns musikspelare och automatiskt nattläge i navigeringsläge. Videoingång ger möjlighet att ansluta backkamera, spelkonsol eller dvd-spelare. Internminnet är 2 gigabyte stort. Databas med hastighetskameror ingår, liksom laddare för 12 och 230 volt, tmc-antenn och usb-kabel. Batteritiden uppges av tillverkaren till 5 timmar. Vikt 234 gram, mått 127x94x30 mm.

Inledning

Stor skärm, men
Meningen med en större bildskärm är ökad tydlighet och möjlighet att betrakta skärmen på lite längre håll. När det gäller Lucca 5.2 stämmer det bara delvis. Navigatorn är stor och klumpig, men skärmen är ändå i minsta laget sett till den information som visas, eftersom siffror och symboler är för små för att synas ordentligt. Syndromet förvärras av en bökig och bulkig bilhållare med tre olika rattar att skruva på för att ändra vinkel på navigatorn. Skärmen är annars ljusstark och har bra upplösning, men det hjälper inte i sammanhanget.

Ljudet då?
En annan fördel med ett större format brukar vara bättre ljudkvalitet, eftersom resonansvolymen i höljet blir större. Med Blaupunkt Lucca 5.2 är det tvärt om. Den dras med rassligt ljud och hög distortion, betydligt sämre än många mindre modeller på marknaden inklusive Blaupunkts egna. Volymkontrollens touchknappar svarar dessutom dåligt och man trycker ofta en gång för mycket, vilket får till följd att man sitter och trycker volym upp och ner under körning.

Övrigt
När det gäller själva navigeringen råder också en del tydliga tveksamheter. Mottagningen är långsam och svag, det tar tid för navigatorn att komma igång och mjukvaran har ibland en irriterande fördröjning. Batteritiden ska vara fem timmar, men vi mätte bara upp halva tiden under körning med ett eller två stopp. Dock, navigatorn ger korrekta anvisningar och, med något undantag, oftast i god tid före ett avtag eller liknande. Bruksanvisningen är kanske det starkaste kortet hos Blaupunkt Lucca 5.2, den känns gedigen och genomarbetad med små men tydliga illustrationer.

Bra köp?
Nja.

 Design

 3

 Rejäl men klumpig, dåliga touchknappar
 Kvalitet

 3

 Känns hållbar och tålig, om än plastig
 Kapacitet

 2

 Borde vara bättre med tanke på storlek och pris
 Funktioner

 4

 I stort sätt allt utom blåtand
 Prisvärde

 2

 Stor konkurrens
 Summa

 15/25

 Lite för många missar för att det ska vara okej

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: