Sök
UEFA Champions League

UEFA Champions League

Gammalt spel i Champions League-förpackning

2005-04-06

UEFA Champions League 2004-2005 är ett fotbollsspel i samma stil som FIFA 2005. Testarna uppskattar det uppdragsbaserade säsongsläget men hittar också en del försämringar jämfört med föregångaren.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 78/100 "FIFA 2005 med ytterst få förändringar"
Super Play 8/10 "Förra årets forbollsspel blev just ännu bättre
Svenska PC Gaming World 80/100 "FIFA 2005 ger mer för pengarna"
Eurogamer 6/10 "Looks amazing"
Boomtown 8/10 "One of the best football games you can buy"

Vad tycker testarna?

Champions League är en bantad version av FIFA 2005 som är ett riktigt bra spel, vilket innebär att även Champions League är bra. Nya funktioner har tillkommit där t.ex. säsongläget med olika delmål uppskattas av några testare medan bredbildsformatet inte är någon speciellt bra lösning. Testarna är inte helt överens om mervärdet av de nya funktionerna och de flesta tycker att skillnaderna mot FIFA 2005 är för små för att motivera ett köp.

PC Gamer

"FIFA 2005 med ytterst få förändringar"

screen1

PC Gamer finner att det viktigaste i ett fotbollsspel är spelkänslan, när denna är fulländad finns det mest detaljer att slipa vidare på. EA har förnyat rejält i och med att Champions League är uppdragsbaserat, vilket tas emot med förundring av testaren. Rent visuellt är den största skillnaden att spelplanen presenteras i bredbildsformat med svarta lister runtom spelplanen, även om dessa svarta områden utnyttjas för spelinformation uppskattas inte tilltaget som mest bidrar till frustration då spelplanen blir mindre. Spelarna och då främst backlinjen upplevs inte lika trög som tidigare men spelkontrollerna har blivit klumpigare sen förra spelet. Testaren har kluvna känslor inför det faktum att domarna numer inte är helt hundraprocentiga i sin bedömning. Även om det ökar realismen så bidrar det samtidigt till frustration och en del svordomar bakom kontrollerna. Avslutningsvis menar testaren att UEFA Champions League är ett tveksamt köp då skillnaderna mot FIFA 2005 är för små.

Källa: PC Gamer, feb 2005
Super Play, jan 2005
Svenska PC Gaming World, nr 3 2005
Till Eurogamers hemsida
Till Boomtowns hemsida

Super Play

"Förra årets forbollsspel blev just ännu bättre

screen3-goalie

Super Play konstaterar först och främst att Electronic Arts återigen använder sig av ett gammalt spel i ny förpackning i och med lanseringen av ytterligare ett fotbollsspel. Testaren har dock ingenting emot detta så länge det slutgiltiga spelet blir bra. Rent spelmässigt så är mycket sig likt jämfört med FIFA 2005, men matcherna håller högt tempo och de finjusteringar som trots allt är gjorda är till helhetens fördel. Det finns dock några tydliga försämringar jämfört med FIFA 2005, frisparkar och hörnläggningssystemet är sämre än tidigare då spelaren får mindre att säga till om. Livslängden på spelet bedöms vara lång då grundidén från FIFA-serien är kvar samtidigt som EA kryddat spelet med karriärläget som i sig beskrivs som ett litet extra spel. På det hela taget menar testaren att UEFA Champions League är en förbättring jämfört med fjolårets EM-utgåva av EAs fotbollsspel.

Svenska PC Gaming World

"FIFA 2005 ger mer för pengarna"

screen2-players

Svenska PC Gaming World skriver att Pro Evolution Soccer 4 fortfarande är marknadens bästa fotbollsspel. UEFA Champions League bedöms vara årets motsvarighet till fjolårets Euro 2004, nya matcher och lag men i princip en reducering av den gällande FIFA-utgåvan. Säsongsläget anses vara spelets höjdpunkt. Målen som sätts upp allt eftersom ger omväxling i serielunken även om det kan vara frustrerande att försöka pricka av ett förutbestämt antal skott på mål etc. Rent grafik- och spelmässigt är det inte mycket som har hänt sedan förra spelet. Frisparksläggningen har dock genomgått en ansiktslyftning och det har blivit svårare att placera bollen i mål vilket är en stor förbättring. Spelet som sådant bedöms trots allt inte vara något direkt ”måste-ha”-spel då storebror FIFA 2005 ger mer spel för i princip samma pengar.

Eurogamer

"Looks amazing"

screen4-goalie

Eurogamer noterar att Champions League är ett FIFA 2005 men med betydligt färre lag. Då spelet enbart innehåller lag från ett begränsat antal länder menar testaren att man faktiskt skulle kunna spela en mer realistisk variant av UEFA CL med laguppställningarna från FIFA 2005. När matchen väl börjat är det inte mycket som skiljer dessa två utgåvor åt. Testaren menar att spelet inte på något sätt är dåligt. Rent spelmässigt bedöms dock Pro Evolution vara det bästa fotbollsspelet men då EA har licensen till alla lag och spelarnamn har deras spel ett visst övertag. UEFA Champions League anses vara ett bra spel, men som sagt det mesta är baserat på FIFA 2005.

Boomtown

"One of the best football games you can buy"

screeen4-field

Boomtown har testat Xbox-versionen av spelet och ger tummen upp för slutresultatet. FIFA 2005 fick mycket beröm för sitt dynamiska spelläge, det snygga utseendet samt det utvecklade Xbox Live-stödet. Spelet hade dock sina brister och testaren menar att Champions League på ett sätt är samma spel fast med färre uppenbara buggar. Testaren menar också att säsongsläget tillsammans med en del andra finesser gör att Champions League faktiskt har ett egenvärde. Det faktum att man själv får designa sin tränare och att denna i allra högsta grad är en central person även under matcherna anses vara riktigt häftigt. Tidningsutklipp och radioprogram där ditt lag diskuteras bidrar till att atmosfären runt matcherna höjs vilket gör mycket för helhetsintrycket. Testaren gillar dock inte de olika uppdragen som man måste utföra utan menar att det är spelet på planen som borde avgöra hur säsongen utvecklar sig, inte några mer eller mindre fåniga delmål. Bredbildsläget får sig också en rejäl sågning då det inte bidrar till något positivt utan enbart försämrar spelupplevelsen. De positiva aspekterna väger dock över och testaren menar avslutningsvis att Champions League är ett väldigt bra spel, även om det har sina tydliga brister.

Cirkapris: 500 kronor

Produktfakta:

UEFA Champions League 2004-2005 är ett fotbollsspel utvecklat av EA Canada och utgivet av EA Sports. Spelet finns till såväl Xbox som PS2, GameCube som till PC. Det finns ett flertal olika spellägen, bland annat säsongsläget där man får skapa sin egen tränare samt spela med sitt lag genom turneringen. Utöver de vanliga matcherna skall man även hantera styrelsens uppsatta mål vilket kan innebära uppsatta resultat eller påtvingande spelarförsäljningar. Det finns 239 lag att välja på från ligor såsom den engelska Premier League, tyska Bundesliga, spanska Premiera Liga, franska Ligue 1 samt italienska Serie A. Utöver spelläget kan man även ta del av fansens åsikter via EA Sports Talk Radio. För PC är systemkraven en 700 Mhz Pentium III med 128 MB RAM (256 MB krävs om datorn använder sig av Windows XP/2000), 800 GB HDD, 32X CD/DVD-ROM, ett Directx 9.0b/c-kompatibelt nätverkskort samt mus och tangentbord. Spelet har en rekommenderad åldergräns på 3 år.

Modell: UEFA Champions League

Tillverkare: EA Sports