Sök
Trackmania Sunrise

Trackmania Sunrise

Bilspel med pusselkänsla

2005-06-27

Nu är uppföljaren till Trackmania här. Trackmania Sunrise är precis som föregångaren en blandning mellan ett bilspel och ett pusselspel. Kul med möjlighet att bygga egna banor men kan vara frustrerande svårt ibland skriver testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 73/100 "En fråga om tålamod"
Eurogamer 9/10 "A must-buy game"
Super Play 6/10 "Ett av de originellaste bilspelen"
Game Spot 8,2/10 "A truly great sequel"
Gamershell 8,1/10 "Insanely difficult"

Vad tycker testarna?

Alla testare är överens om att Trackmania Sunrise har förbättrats rejält jämfört med föregångaren och de flesta testare anser att bygga egna banor är den största behållningen med spelet. Trackmania Sunrise är ett svårt spel, och några testare anser att det är så svårt att det blir frustrerande. Grafiken är överlag bra och musiken är godkänd.

PC Gamer

"En fråga om tålamod"

2bilar_fram
PC Gamer hade inga större förväntningar på detta spel men blev positivt överraskade. Jämfört med föregångaren har nu spelet bättre grafik och musik samt en bättre och enklare baneditor. Genomgående för spelet är att det kräver stort tålamod skriver testaren. I "race" kan man behöva spela en bana 30-40 ggr innan man lyckas slå den bästa tiden vilket kan vara minst sagt frustrerande. Testaren tycker att det mest intressanta spelläget är "Puzzle" vilket kräver en hel del tankeverksamhet. Här testas inte bara körskicklighet utan också förmågan att designa en bana. Testaren förväntar sig ingen försäljningssuccé men gillar man helvrickad lättillgänglig action och klurig bandesign kan detta spel vara värt att kolla in.

Källa: PC Gamer, nr 5 2005
Till Eurogamers hemsida
Super Play, maj 2005
Till Gamespots hemsida
Till Gamershells hemsida

Eurogamer

"A must-buy game"

2bilar_bak
Eurogamer påpekar att utvecklarna verkligen kan sin produkt utan och innan och därför också förstår hur man designar banor för att göra spelet spektakulärt och fängslande. Banorna är intelligent designade och väl genomtänkta. Rent visuellt är spelet snyggt och har en hög detaljrikedom. Trots en hög detaljrikedom är det inga laddningstider då man startar om från senaste checkpoint eller början på banan. En del har klagat på att det är frustrerande att försöka om och om igen men eftersom det inte är några laddningstider är detta inte så farligt menar testaren. En utmärkt kombination av racing och pussel gör detta till ett måsteköp.

Super Play

"Ett av de originellaste bilspelen"

bro_av
Super Play skriver att även om det finns många olika former av racing är det ändå pusseldelen av spelet som är roligast att spela. I pusselläget har man en karta med olika hinder och det gäller att designa en bana som gör att man så fort som möjligt lyckas ta sig i mål. Till sin hjälp har man en begränsad uppsättning byggdelar i form av hopp, slag, ramper och fartsträckor. Man kan även göra helt egna banor och dela dessa med andra spelare. Grafiken får bra betyg men musiken är inget speciellt skriver testaren. Spelkontrollen är helt ok men att bara styra med tangenter gör att precisionen blir lidande. Att spela multiplayer är inte direkt varierande men spelet är riktigt kul så länge det varar.

Game Spot

"A truly great sequel"

bilar_flyger
Game Spot gillade föregångaren till Sunrise och skriver att detta spel bara blir bättre och bättre. Bilarna känns fortfarande lite som leksaksbilar men fysiken är ändå en stor förbättring jämfört med originalet. Spelet kan vara relativt svårt och vissa lösningar kan kännas ologiska, men detta vägs lätt upp av variationen och spelglädjen. Att kunna bygga egna banor är verkligen kul och något man lätt spenderar många timmar på. Man kan också lägga upp banor man gjort på nätet vilket är en av de bästa funktionerna skriver testaren. Spelet har en dynamisk kamera som automatiskt zoomar in och ut beroende på situationen och omgivningen. Detta fungerar bra för det mesta men kan ibland ställa till problem. Annars har testaren inte mycket negativt att säga och gillade man det första spelet är detta definitivt ett spel värt att köpa.

Gamershell

"Insanely difficult"

checkpoint
Gamershell tycker att den största förbättringen från föregångaren är grafiken. Fler visuella effekter och snygga miljöer höjer helhetsintrycket. Då man kommer nära objekt ser man dock att texturer och detaljer inte är alltför avancerade. Man kan förändra sin bils utseende genom att välja mellan olika medföljande inställningar, men att inte själv kunna lägga in bilder gör att bilarna känns opersonliga tycker testaren. En annan negativ sak är att man inte kan krocka med andra bilar. Istället är bilarna bara där som tidsreferenser vilket i sig är onödigt då man ändå har en klocka att gå efter. Testaren tycker om att spela i singleplayer så länge det inte blir för svårt. Det blir faktiskt helt otroligt svårt efter ett tag och risken att man ger upp är överhängande. Detta är också en faktor som märks då man spelar multiplayer. Testaren rekommenderar inte spelet till alla men gillar man att köra galet fort och inte tappar tålamodet finns det en hel del att hämta.

Cirkapris: 300 kronor

Produktfakta:

Trackmania Sunrise är uppföljaren till Trackmania och precis som föregångaren är detta spel en blandning mellan ett bilspel och ett pusselspel. Det finns fyra olika spellägen och grundidén är att man ska försöka ta sig igenom en bana med olika hinder på så kort tid som möjligt. Förutom de olika spellägena som finns kan man också välja att designa egna banor. Är man nöjd med en bana kan man spara denna och lägga upp den på Internet för andra att ladda ner och använda. Det går att spela multiplayer över Internet eller LAN med upp till 32 spelare. Spelet finns bara för PC. Minimikrav är en PIII 500 MHz med 128MB RAM och 16MB grafikkort. 4xCD-ROM och 900 MB fri hårdiskplats samt Win98/2000/XP med DirectX9.0b. Rekommenderas från 3 år.

Modell: Trackmania Sunrise

Tillverkare: Nordic Softsales