Sök
Top Spin

Top Spin

Snyggt och kul spel

2005-01-26

Top Spin som tidigare endast funnits för Xbox finns nu även för PC och det verkar vara vanebildande. Ett kul spel säger de flesta som provspelat.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 79/100 "Lite för kort livslängd"
Gamershell 8,8/10 "The best tennis game on the PC"
GameSpot 9,1/10 "The most feature-rich game"
GamePro 4,5/5 "Worthy competitor"
IGN 9,3/10 "Best tennis game ever"

Vad tycker testarna?

Av fem testare tycker fyra att Top Spin i dagsläget är det bästa tennisspelet. Man framhåller den fina grafiken och den mycket naturtrogna presentationen och generellt anses även spelet vara utmanande och kul samt mycket variationsrikt. Det klassas som det bästa tennisspelet sedan det kritikerrosade Virtua Tennis. Top Spin har många valmöjligheter, flera banor att spela på, olika underlag samt många speltekniska finesser. Småbrister som ett något enformigt ljud, även om det är realistiskt upplagt och början i spelet är lite för monotont innan man kommer upp i någon proffsklass, verkar inte påverka testarnas bedömning. Det här spelet är kul och utmanande. En testare skiljer sig något i sin kritik och menar att spelet är ganska tradigt i längden, risken för att tröttna finns där och att Top Spin har för kort livslängd.

PC Gamer

"Lite för kort livslängd"

sim-topspin-0002
PC Gamer menar att Top Spin är ganska lätt att spela, eller rättare sagt, man kan snabbt bli rankad som en bra tennisspelare och faktiskt träffa bollarna också. Även riskslagshanteringen blir relativt enkel. Det finns inte mycket variation i spelet, även om det spelas i olika miljöer. Frågan är om viljan att fortsätta hela vägen fram finns när det inte känns som någon utmaning att spela i början, innan spel mot de riktiga stjärnorna, för då börjar spelet bli riktigt tufft. Ljudet låter bra. Bollar och applåder låter naturtroget, men lite enformigt i längden. Eftersom spelet nu utvecklats för PC, vilket är ovanligt, har det snabbt blivit en succé, menar testarna som samtidigt tipsar om att man bör införskaffa en gamepad. Är man fyra spelare är det i och för sig ganska kul, men då behövs egentligen fyra gamepads. Det blir lite problematiskt. Den riktiga känslan infinner sig inte framför en dator. Det som är bra med spelet är att man har en fin kontroll över spelet.

Källa: PC Gamer, december 2004
Till Gamershells hemsida
Till Gamespots hemsida
Till Gamepros hemsida
Till IGN:s hemsida

Gamershell

"The best tennis game on the PC"

sim-topspin-0007
Gamershell tycker att den nya PC-versionen har mycket fin grafik. Spelarna är graciösa och rör sig fint på banan. Man noterar att spelarna rör sig på ett annorlunda sätt på de olika underlagen. Man får en äkta känsla av att vara en av spelarna, trots att det just är genom spelarna som det syns att Top Spin har några år på nacken. Anna Kournikova och Pete Sampras har väl inte spelat någon match på flera år. Så visst saknar man de senaste årens proffsspelare. Visserligen kan man spela grand slam turneringar, men de heter inte riktiga namn, som exempelvis Wimbledon. Ljudet är bra men kan tidvis blir irriterande när man spelar eftersom publikens klappningar stör koncentrationen. Själva spelet i sig är underhållande och kul att spela när man väl lärt sig timingen på bollarna och hur man ska hantera riskerna. Men riktigt kul att spela blir det först när man blir proffs. Det är enkelt att kontrollera spelarna och även när man spelar tillsammans med flera funkar allt fint. Det är definitivt det bästa tennisspelet som finns på PC just nu.

GameSpot

"The most feature-rich game"

Det råder ingen tvekan om att Top Spin är det bästa tennisspelet man kan spela idag, menar GameSpot som provspelar. Det finns en bra variation av alla tennisbollar, skruvar och backhand känns mycket realistiska och roliga att spela. Det är kul att våga spela ut riskbollar. Även spelarna, planen och underlaget känns verklighetstroget. Man har verkligen lyckats konstruera ett varierande spel som känns utmanande. Det är nödvändigt att spela bra för att locka till sig sponsorer så att tenniscoacherna kan få sin betalning, annars går det inte att nå upp till de stora turneringarna. Det är möjligt att spela online och då blir det ytterligare ett underhållande speltillfälle, att spela flera tillsammans i ett team. Dragningskraften med spelet är den realistiska presentationen; den fina grafiken och det mycket spännande spelupplägget. Animationen är förträfflig och spelarna känns trovärdiga. Ljudet ligger på toppnivå jämfört med liknande tennisspel och bidrar givetvis också till att det blir en realistisk speleffekt. Ett rafflande och omväxlande spel med många bra effekter.

GamePro

"Worthy competitor"

sim-topspin-0009
GamePro tycker att Top Spin är en värdig konkurrent till det kritikerrosade spelet Virtua Tennis. Spelet känns nytt och fräscht, med några få brister. Spelet är lätt att spela och lära sig. Ganska snart spelar man intuitivt. Det är kul att spela. Det är bara det att som spelare blir man lätt irriterad över att "tappa bollar" som man vet att man borde ha klarat galant. Spinn på bollen är ganska kraftlös eller så kan servrar vara alldeles för utmanande. Testarna menar att spelet alltså tidvis saknar balans. Men action är dock inget som saknas. Det finns det gott om, även en hel del bra finesser som gör det trevligt och spännande att spela. Riktigt kul är rankingen och att spela turneringarna. En karriär som tennisspelare är relativt enkel att mästra och kan till och med kännas för enkel om man tränar upp sig för snabbt. Den visuella presentationen är mycket bra och realistisk. Eftersom det går att vara uppkopplad och spela flera i laget, så bedöms Top Spin som det bästa tennisspelet som går att få på marknaden för närvarande.

IGN

"Best tennis game ever"

IGN är fascinerade av spelet. Som stort fans av Virtua Tennis konstaterar man bara: Top Spin är helt enkelt ännu mer raffinerat. Med bättre kontroll och valmöjligheter blir det så mycket roligare. Här går att välja mellan 16 toppspelare, flera bra banor, olika underlag och givetvis möjligheten att även sätta ihop en egen spelare med en unik profil och utseende. Utvecklarna har lyckats göra en superbra spelpresentation med mycket variation, antingen man spelar själv eller fler uppkopplade tillsammans. Men varför går det inte spela tjejer mot killar? Grafiken är dunder. Mycket detaljrikt, särskilt i små, små detaljer som ger en realistisk känsla. Det låter tennis om det här spelet, men kanske kunde även en röst för kommentatorn utvecklas. Top Spin räcker länge och är det bästa tennisspelet för både avancerade och mindre vana spelare. Och allra bäst: de som inte varit direkta tennisspelare tidigare, kommer alla gånger att älska det här spelet.

Cirkapris: 500 kronor

Produktfakta:

Tennissimulatorn Top Spin för Xbox finns nu även till PC utgivet av Microsoft. Spela som en av världens 16 tennisproffs som exempelvis Lleyton Hewitt, Pete Sampras, Martina Hingis, Anna Kournikova och Sebastian Grosjean eller som dig själv. Du finner dina sponsorer, definierar en unik spelstil, tar risker och diskuterar domarens utslag. Får du med dig publiken så kan du utveckla din egen personlighet på tennisbanan. Spela singelmatcher, dubbelmatcher, turneringar och träningsmatcher, bland annat på grus, hardcourt eller gräs. Genom att träna för olika tränare övar man upp färdigheter av olika slag som stoppbollar, smashar, trickslag, skruvar, servrar som hjälper spelaren att arbeta sig upp genom ranking för att bli bäst och vinna Grand Slams första pris på $1.000.000. Systemkrav för PC: Win 98/98SE/ME/2000/XP, Pentium III, 256MB RAM, 3D Grafikkort med 64MB RAM och 4X CD-Rom. Spelet är för 1-4 spelare. Top Spin finns för Xbox, som distribueras av Atari och för PC som är utgivet av Microsoft. Spelet passar alla åldrar, bedöms som medelsvårt och man lär sig spelreglerna på cirka en halvtimma.

Modell: Top Spin

Tillverkare: Microsoft