Sök
The Sims 2

The Sims 2

Beroendeframkallande

2004-12-09

Sims är världens mest sålda dataspel, att påpeka att förväntningarna var skyhöga är knappast en underdrift. Få kommer att bli besvikna.
Testkälla Betyg Kommentar
Gamespy 5/5 ”More entertaining than reality TV”
FZ 4/5 ”Godkänt gränssnitt och AI!”
PC Gamer 87/100 ”Omöjligt att inte bli känslomässigt engagerad”
PC Gamer (UK) 92/100 ”Don’t play it. Live it.”
PC Hemma 10/15 ”Hoppade över en natts sömn”

Vad tycker testarna?

Testarna är helt hänförda. De kan inte slita blicken från datorn och plågar hela sin bekantskapskrets med utvecklingen i sina simshistorier. Som väntat jämför alla testare den nya versionen med den tidigare försäljningssuccén. Testarna tycker att spelet fått en hel del roliga nyheter. Framför allt är det den nya 3D grafiken, och ”simarnas” egna vilja som väcker uppmärksamhet. En testare tycker att det saknas valmöjligheter i denna version i jämförelse med föregångaren som hade en hel del prylar att välja mellan.

Gamespy

”More entertaining than reality TV”

The-Sims-2_Fame

Gamespy oroade sig för att Sims 2 inte skulle ha samma attraktionskraft som ettan, men kunde till sin lättnad upptäcka att 2:an är precis lika underhållande. Man behöver inte ägna spelet särskilt lång tid innan man inser hur omfattande spelet är. Ny arkitektursimulator med 3D motor ger ordentligt med valuta för pengarna. Nu har man möjlighet att röra kameran oberoende av vinkel och zooma in så mycket att man kan betrakta miljöerna ur ”simarnas” perspektiv. Man får också tillgång till betydligt mer komplexa strukturer för husbyggnationer än tidigare.

Källa: Till Gamespys hemsida
Till FZs hemsida
PC Gamer, sept 2004
PC Gamer (UK), okt 2004
PC Hemma, nr 10 2004

FZ

”Godkänt gränssnitt och AI!”

The-Sims-2_Spring-Break-3

FZ och alla andra som spelade ettan känner igen sig. För dem som inte kan spelet sedan tidigare finns bra interaktiva lektioner där man kan lära sig spelets grunder, liksom en välskriven manual på svenska. Det är dock osmart att tillverkaren valt att lägga spelet på fyra cd-skivor i stället för på en dvd-skiva eftersom installationsprocessen blir onödigt långsam. Grafiken har fått ett ordentligt lyft med 3D och bättre kameraperspektiv. Gränssnittet är intuitivt och lättmanövrerat och har samma upplägg som i första versionen. En rolig nyhet är att ”simarna” nu har egen vilja och på det hela taget fungerar artificiella intelligensen i systemet riktigt bra.

PC Gamer

”Omöjligt att inte bli känslomässigt engagerad”

The-Sims-2_Pool-Party-1b

PC Gamer finner det helt omöjligt att inte bli känslomässigt engagerad. De grundläggande spelsegmenten är densamma som tidigare, men karaktärerna har fått mer subtila ansiktsuttryck och kroppsspråket är lätt att avläsa. Husbyggandet är lika enkelt som tidigare, men ibland upplever testaren att 3D grafiken försvårar snarare än underlättar. Den nya simverkstaden har fått ett rejält lyft. Eftersom ”simarna” nu mer dör av hög ålder är karaktärerna tidsbegränsade. En av de roligaste nyheterna är att ”simarna” kommer med egna önskemål utifrån sina personligheter men testaren hade gärna sett utökad funktionalitet. Nästan allt man skapar kan laddas upp på sims2.com. För att skapa filmerna måste man dock ha egen mjukvara för redigering som iMovie och Premiere. Liksom föregångaren är Sims 2 beroendeframkallande och har mycket varm humor och liberal människosyn.

PC Gamer (UK)

”Don’t play it. Live it.”

The-Sims-2_Caress

PC Gamer (UK) blir så fångade av att bygga historier i spelet att man totalt glömmer att det handlar om ett gränssnitt. Den främsta förbättringen jämfört med tidigare versioner är grafikmotorn. Animationerna är ruskigt bra. Nu kan man zooma och röra sig relativt fritt runt sina ”simar” istället för vyn ovanifrån man hade tidigare. Att ”simarna” nu fått egen vilja är en stor förändring mot förra versionen. Spelet är helt enormt, man kan spela med ett stort antal karaktärer. Sims 2 är ett spel där mycket betyder bättre. Det är helt uppslukande och väcker känslor. Spelet får utmärkelsen ”Must Buy”.

PC Hemma

”Hoppade över en natts sömn”

PC Hemma tycker att det börjar lovande. Det är kul att man kan anpassa ”simarnas” utseende in i minsta detalj. Den som har mer bråttom kan använda sig av någon av de färdiga familjerna. Testaren som är van vid gamla Sims med alla dess prylar saknar valmöjligheter. Det finns inte så mycket saker att välja mellan när man ska inreda sitt hem till exempel. Det var så roligt att spela att testaren hoppade över en natts sömn för att spinna vidare på intriger mellan ”simarna”. Dock saknas alternativ som husdjur, kunna bli filmstjärna och t.ex. åka på fjällsemester.

Cirkapris: 600 kronor

Produktfakta:

Sims 2 är uppföljaren till det omåttligt populära The Sims. Spelet går ut på att du själv sätter ihop karaktärernas utseende och egenskaper och bygger upp deras miljöer utifrån ett antal moduler. Sedan följer du med dina karaktärer genom hela livet från födsel till död om man vill. ”Simarna” ärver egenskaper från sina föräldrar, så att barnet blir likt i både utseende och beteende. Beteendet och intressen förändras sedan genom åren beroende på vilka de umgås med. Spelet har 3D grafik och med hjälp av kameran har man, som tidigare, perspektiv ovanifrån, men man kan nu också få samma perspektiv som ”simarna”. Spelet har utvecklats av Maxis som också har gett den nya generationens ”simar” lite mer personlighet med ett visst mått av egen vilja och bättre animationer. Spelet utges och distribueras av EA Games. Systemkrav: 800 MHz CPU (P3), 256 MB RAM (384 MB med Windows 2000/XP), 3,5 GB HD-utrymme, 32 MB T&L-grafik, CD-ROM (8x), ljudkort (kompatibelt med DirectX 9), Windows 98/ME/2000/XP. Rekommenderad minsta ålder är 7 år.

Modell: The Sims 2

Tillverkare: EA Games