Sök
Pro Evolution Soccer 4

Pro Evolution Soccer 4

Fotboll med levande känsla

2005-03-02

Känslan är det inte något fel på i detta fotbollsspel. Grafiken är bra för det mesta men spelet har sina småmissar, däribland gäller det kommentatorerna som testarna tycker gör alltför mycket fel.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 82/100 ”Mängder av känsla”
Svenska PC Gaming World 90/100 ”Verklighetstrogen bollfysik”
Eurogamer 9/10 ”If you love football”
Game Planet 4/5 “A for excellence, but not for effort”
Game Style 8/10 ”A great game”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att spelet är roligt, verklighetstroget och väl utvecklat. Grafiken är överlag god även om vissa testare tycker att stadion kunde vara bättre framställd liksom åskådarna. Att skjuta, passa och försvara fungerar enligt de flesta bra, men alla testare uppfattar en del smådetaljer som inte fungerar som det ska. De flesta verkar dock tycka att spelet är mycket prisvärt.

PC Gamer

”Mängder av känsla”

Spelare1
PC Gamer menar att det ständigt är en strid mellan Pro Evolutions fotbollsspel liksom FIFAs spel. Helst av allt skulle man vilja kombinera de båda. Men här handlar det om Soccer 4 som anses ha en god bollhantering och ett flytande spel. Emellanåt retar man sig på de dåliga kommentatorerna som dessutom ofta gör fel. Spelarna rör sig väl men kan kännas lite stela. Det är kul att spelet har fått licens för att i åtminstone en del lag ha riktiga lagnamn. Straffar, skjutande på mål och passningar är snygga och verklighetstrogna. Grafiken har klart förbättrats och detta gäller bland annat repriserna. Detaljrikedomen har ökat i jämförelse med tidigare versioner. Allt som allt är spelet roligt men har sina små fel. Man tycker inte att spelet riktigt når några högre höjder även om det känns verkligt.

Källa: PC Gamer, dec 2004
Svenska PC Gaming World, nr 1 2005.
Till Eurogamers hemsida
Till Gameplanets hemsida
Till Gamestyles hemsida

Svenska PC Gaming World

”Verklighetstrogen bollfysik”

domare
Enligt Svenska PC Gaming World är spelet trovärdigt och passar dem som gillar fotboll och spelande. Man anser att spelet är något av det bästa man sett i denna genre. Utvecklingen har gått framåt gentemot föregångarna och det handlar framför allt om detaljer och realistiska rörelser. Kommentatorerna är dock katastrofala och gör miss efter miss. Spelet känns otroligt härligt och flyter bra. Domaren fungerar bättre nu än i tidigare spel. Spelarna fungerar godkänt på planen och begår inte underliga misstag som tidigare. Både försvar och offensiv fungerar fint. Att det finns olika svårighetsgrader är bra, för det gör att spelet passar till alla. Det finns stort utrymme för träningsmatcher. Tråkigt nog har inte licenserna gått igenom vilket gör att många spelare inte har sina riktiga namn, anser denna testare. Det kan förmodligen irritera fotbollsfantasterna. Grafiken är totalt sett bättre än tidigare men man hade gärna sett att mer krut lagts även på stadion och åskådarna.

Eurogamer

”If you love football”

fall
Eurogamer jämför till en början spelet med FIFA Football 2005 och menar att Pro Evolution Soccer 4 drar det längsta strået. Spelet känns tillfredställande, ärligt och trovärdigt. Det ger en känsla av att man verkligen spelar. Spelet engagerar och upplevs fartfyllt. Bra att det finns online-support via Xbox-versionen, men det saknas i Playstation 2 dito. Ett bra steg framåt i fotbollsspelen är att det finns olika europeiska ligor att välja bland. Fotbollskänslan i spelet är enastående och spelet är klart prisvärt, mycket mer än dess föregångare. Animationerna är korrekta och spelarna rör sig realistiskt och springer och passar snyggt, när de faller ser det trovärdigt ut. Det visuella gör spelet ännu mer övertygande. Spelet har ett flyt. Passningarna fungerar väl, detsamma gäller försvaret och spelet känns överlag väldigt intuitivt. Man kontrollerar en spelare åt gången vilket går bra. Spelet känns inte uppgjort eller för tillrättalagt. Däremot anmärks på kommentatorerna som känns lite tråkiga.

Game Planet

“A for excellence, but not for effort”

malnat_vy
Game Planet anser att spelet är ett familjespel som är responsivt, snabbt och trevligt att spela. Spelarna rör sig trovärdigt och spelet laddar snabbt. Möjligheten att spela på Internet eftertraktas. Dessutom tycker även denna testare att kommentatorerna är väl tråkiga och refererar ofta fel. Animationen kunde vara mer detaljerad och stadion där spelet går vara bättre. Men trots nackdelarna anses spelet vara mycket bra. Man anser till och med att spelet tar fotbollsspelen till nya höjder och har gjort många bra förändringar. Det finns många olika inställningsmöjligheter även om tillgången till ”Master League” anses vara något tråkigare utan tillgång till Internet. Det finns bra möjligheter till träningsmatcher. Det är enkelt att kontrollera spelarna och det flyter på bra. Det är roligt att spela, passa, och framför allt att göra mål, då det hela känns väldigt realistiskt. Det finns spel som är bättre på grafik och animation men samtidigt känns detta spel väldigt levande, spontant och actionfyllt.

Game Style

”A great game”

Game Style säger att spelet är späckat med olika lagmöjligheter och animationer. Visuellt känns spelet som en framgång. Det är inte speciellt vackert, men ändå funktionellt och fungerar bra för att få känslan av att spela fotboll. Mera möjligheter till olika lag, fler spelare o.s.v. gör att spelet känns roligare än föregångarna. Spelet fungerar smidigt. Ibland kan det uppstå irriterande sekvenser där spelarna fastnar och står stilla när de inte får tag på bollen. Vid andra tillfällen når bollen en spelare som sedan springer åt andra hållet. Att passa känns osäkert och försvaret fungerar inte heller som det ska alla gånger. Men det som enligt Game Style är huvuddelen i ett spel, nämligen att kunna skjuta, anses fungera i stort sett problemfritt. Trots de små missarna så fungerar spelet bra och är roligt. Grafiken är bättre än tidigare men spelet är inte perfekt utan tar ett par steg bakåt när det gäller spelmekaniken.

Cirkapris: 400 kronor

Produktfakta:

Pro Evolution Soccer 4 är ett fotbollspel som finns för Playstation 2, Xbox och PC. Det är utvecklat och utgivet av Konami. Systemkraven för PC är på 800 MHz för processor, 128 MB RAM liksom grafikkortet från GeForce 3 eller uppåt. Spelet har fem olika svårighetsgrader. Man kan spela vänskapsmatcher, träna och spela träningsmatcher. När det gäller riktiga matcher finns det ett turneringsläge och ett mästarligaläge där man själv startar sitt lag ända från noll. Spelet har ett antal europeiska klubbar med och vissa av dem har spelarnas riktiga data och namn. Rekommenderas från 3 år.

Modell: Pro Evolution Soccer 4

Tillverkare: Konami