Sök
NHL Eastside Hockey Manager

NHL Eastside Hockey Manager

Championship Manager fast på ishockey

2004-11-05

NHL Eastside Hockey Manager är det första managementspelet för ishockey där likheter med Championship Manager finns då det är samma utgivare som står bakom. Testarna tycker att spelet är omfattande och kul men brister stundtals.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 86/100 ”Fängslande!”
PC Hemma 13/15 ”Kontroll in i minsta detalj”
Nordic Gamers 60/100 ”Halvdan management”
Gamespot 8,4/10 ”Manna for hockey fans”

Vad tycker testarna?

NHL Eastside Hockey Manager har en bra livslängd, men kan stundtals bli lite långtråkigt då det inte händer mycket mellan matcherna. Menysystemet upplevs initialt som rörigt och vissa testare tyckte att det liknar de tidigaste versionerna av fotbollsvarianten Championship Manager. Något som efterlyses av alla testare är en 2D motor, som det är nu så upplevs inte matcherna alls som livfulla. Att elitserien är med och att det dessutom går att spela på svenska uppskattas, men en testare anser att man inte har gjort ett tillräckligt bra arbete med de svenska spelarnas egenskaper. Överlag så är testarna glada att det äntligen finns ett managementspel för hockey, som dessutom är så omfattande, men det krävs en och annan förbättring för att det ska bli riktigt bra.

PC Gamer

”Fängslande!”

NHL-Eastside-Hockey-Manager

PC Gamer skriver att gränssnittet hos NHL Eastside Hockey kan kännas rörigt för nybörjare i spelgenren. För den som tidigare spelat Championship Manager går det snabbt att komma igång då upplägget är väldigt likt. Spelet kan kännas lite segt, vilket beror på den stora mängden data på spelare, tränare och lag som processas. Den stora datamängden drar också upp systemkraven och de känns lite väl maffiga för ett managerspel skriver testaren. Spelupplägget påminner även det om Championship Manager med träning, spelarköp, förhandlingar av kontrakt och hantering av pressituationer. Men det som främst skiljer är taktiken då det rör sig om en helt annan sport. De taktiska val som finns under matchspel är väl utarbetade för hockey men testaren saknar en 2D som visar hur spelarna rör sig. Nu kan man enbart se vart pucken befinner sig och vilka spelare som finns på isen. I övrigt tycker testaren om att Elitserien är med men den svenska översättningen brister. Gillar man Championship Manager och har lite hockeyintresse så kommer man definitivt att ta till sig det här spelet, avslutar PC Gamer.

Källa: PC Gamer, augusti 2004
PC Hemma, nr 8, 2004
Till Nordic Gamers hemsida
Till Gamespots hemsida

PC Hemma

”Kontroll in i minsta detalj”

PC Hemma skriver att man har total kontroll över sitt lag i NHL Eastside Hockey Manager. Och att ha full kontroll innebär att det är en massa detaljer som man måste handskas med vilket gör att det tar tid att sätta sig in i spelet. Men när man väl kommit in i det så är det helkul. Att det dessutom finns nästan tusen lag gör att spelet håller sig en bra stund. Är man ett fan av denna genre så bör man inhandla spelet snabbt som tusan, avslutar PC Hemma som förutspår att spelet kommer att gå åt.

Nordic Gamers

”Halvdan management”

NHL-Eastside-Hockey-pla

Nordic Gamers hemsida skriver man att spelet mest påminner om en gammal version av fotbollens motsvarighet Championship Manager. Menyerna har inte samma intuitiva upplägg och designen av menysystemet känns överlag lite tråkigt. Att det dessutom saknas en 2D motor gör att spelet känns mindre levande. Testaren tycker inte att det gjorde någon skillnad vilken taktik man valde under spelet utan resultaten upplevdes som mer slumpartade än baserade på hur man spelade. Dessutom anser testaren att det inte finns mycket att göra under spelets gång. En annan faktor som bidrog till den negativa upplevelsen var att Elitserien inte var väl scoutad alls. Spelarna i de olika lagen har nästan alla samma status och det var inga problem att slå seriens ledarlag med bottenlaget. Alla dessa faktorer gör att spelet efter ett tag känns oengagerande, skriver Nordic Gamers. För NHL så är det dock bättre, där stämmer variationerna lagen och spelarna emellan bättre överens med verkligheten. För den som verkligen vill ha hockey och nöjer sig med halvdan management så är spelet ett okej val, men för den som vill ha ett fullfjädrat managementspel så är det fortfarande Championship Manager som gäller, konstaterar testaren

Gamespot

”Manna for hockey fans”

Gamespot skriver att NHL Eastside Hockey Manager är ett omfattande spel med alla ligor som finns att välja emellan. Att alla logotyper från NHL och lägre ligor finns med känns seröst. Man har stor kontroll över de enskilda spelarna i laget och det är kul att vissa egenskaper som påverkar deras spel faktiskt är tagna från verkligheten. Att man dessutom har en fix budget gör att svårigheten höjs en smula. Att manuellt coacha ett lag under matchen är inte det enklaste då datormotståndaren gör alla tänkbara förändringar. Det som drar ner spelkänslan något är att det inte kommer upp några ”sportnyheter” under spelets gång vilket gör att man mellan matcherna inte har mycket att göra. Det är också tråkigt att vissa spelare är låsta och inte går att köpa samt att man manuellt inte kan göra ändringar i statistik och upprätta egna lag. Att komma igång kan till en början försvåras av menysystemet som har en webbkänsla men som stundtals kan upplevas som stökigt och ologiskt. Men när man väl blivit bekant med systemet så flyter det på. Trots sina brister så rekommenderar Gamespot spelet, som anses vara det hittills näst bästa managementspelet, efter Championship Manager.

Cirkapris: 600 kronor

Produktfakta:

NHL Eastside Hockey Manager är ett managementspel utgivet av Sigames. Fungerar med PC eller Mac. Spelet är menybaserat och det handlar om att föra fram sitt lag till seger i rollen som tränare. Man kan välja att spela på ett av fyra språk, däribland svenska. Under matcher simuleras spelarnas individuella prestation. Spelarna har fysiska och mentala attribut som avgör hur de mår och presterar. Det går att köpa, byta och sälja spelare. Men det handlar också om att planera träningar, välja taktik, förhandla kontrakt och hantera press och supportrar. Man kan välja att starta från botten för att hamna som tränare hos en större klubb eller vara sitt lag troget och köra hela vägen. Spelet omfattar 18 spelbara ligor, med runt 1000 lag och över 10000 spelare. Systemkrav är för PC: Windows XP, Pentim III/AMD Athlon 1 GHz och 128 MB RAM. För Mac gäller följande: PowerPC 333 MHz, G3 eller G4 samt MacOS 10.3 och 256 MB RAM.

Modell: NHL Eastside Hockey Manager

Tillverkare: Sega