Sök
Flatout

Flatout

Körglädje i en liten box

2005-02-11

Testarna älskar detta rallyspel där det är omöjligt att köra utan att krascha bilen och där kraschar inte enbart påverkar bilens utseende utan även dess köregenskaper.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 85/100 “Inte seriöst, men vansinnigt kul”
Svenska PC Gaming World 81/100 “Tuff körkänsla”
Eurogamer 8/10 “An excellent package”
Total Video Games 8/10 “A mish-mash of ideas”
PC Advisor 8/10 “Fun, enjoyable and instantly playable”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är mycket förtjusta i spelet eftersom det inte är ett rent rallyspel utan snarare ett bilspel där körglädjen är i fokus. Den tekniska biten är nedskuren till ett minimum och istället uppskattar testarna de realistiska krockarna och krascharna som påverkar bilen inte bara utseendemässigt utan även dess körbeteende. Testarna menar att spelet hela tiden är omväxlande och överraskande.

PC Gamer

“Inte seriöst, men vansinnigt kul”

FlatOut_bilfrontal
PC Gamer anser att det här är ett spel där de tekniska inställningarna på bilen ignoreras helt till förmån för ren och skär buskörning. Man börjar med att köra en riktig rishög och har ett antal banor att välja mellan. Spelets absoluta styrka är körglädjen. Fysikmotorn är realistisk i allra högsta grad, bilarna studsar och sladdar och demoleras till höger och vänster. Att köra utan att skada bilen är omöjligt, dessutom är allting så överdrivet att det hela blir otroligt komiskt. Multiplayerläget är otroligt roligt och har man den allra minsta dragning mot bilspel så är det bara att pröva, spelet är beroendeframkallade.

Källa: PC Gamer dec 2004
Svenska PC Gaming World nr 1 2005
Till Eurogamers hemsida
Till Total Videogames hemsida
Till Computer and Video Games hemsida

Svenska PC Gaming World

“Tuff körkänsla”

Svenska PC Gaming World menar att realism är kanske inte det man har prioriterat mest i spelet, men eftersom man knappast har några sådana ambitioner gör det inte så mycket. Är bilen dålig kan man köra några lopp så man vinner lite pengar och sedan uppgraderas bilen. Detta går på ett kick eftersom mekanikavdelningen knappast är detaljerad. Banorna är lite för lika, men tillverkaren har gjort ett bra jobb med kartdesignen och det finns många genvägar där man exempelvis kan köra rakt igenom lador istället för att följa vägen och därigenom spara lite tid.

Eurogamer

“An excellent package”

FlatOut_bilrace

Eurogamer noterar att man tjänar ihop pengar i spelet genom att placera sig bra i tävlingar samt även slutföra tävlingar. Man kan också välja mellan att spela brons- eller bonusläge. I bronsläget tävlar man och i bonusläget gör man slut på sin förare genom att kasta honom genom vindrutan i olika möjliga och omöjliga lägen. Det tar ett tag att få grepp om skillnaden i att köra på gyttja, gräs eller asfalt men det är här spelets styrka ligger. Spelet uppvisar otrolig detaljrikedom, fysik och en skademodellering som är häpnadsväckande. Samtliga banor är väldesignade och roliga att köra, avslutar testaren.

Total Video Games

“A mish-mash of ideas”

Total Video Games menar att det här är ett spel där körglädjen kommer till sin rätt. Man kraschar, krockar och sladdar på löpande band. Spelet är kul att spela och överraskar hela tiden. Rätt vad det är kan man köra på en långtradare som står mitt i vägen så man måste vara på alerten hela tiden. Efter en krasch märker man också tydligt att inte bara bilens utseende utan även dess köregenskaper har förändrats vilket är ett klart plus. Det här är ett något spretigt spel som bygger på flera ideér där ingen specifik idé är stark nog att bära ett helt spel. Dock är underhållningsvärdet stort, menar testaren.

PC Advisor

“Fun, enjoyable and instantly playable”

FlatOut_bilmek
Computer and Video Games skriver att man kan välja att, köpa en billig bil som sedan kan rustas upp eller genast köpa en mer kapabel modell. Är man intresserad av seriösa racingspel är inte det här något man skall satsa på eftersom intresset för den mekaniska delen är minimalt. Här prioriteras istället körglädje och förstörelse med strålande resultat. Såväl din egen bil som motståndarnas påverkas av de otaliga kraschar man deltar i under tävlingens gång, något som ger spelet en känsla av realism. Hanteringen av bilen är responsiv vilket är ett klart plus.

Cirkapris: 400 kronor

Produktfakta:

Flatout är ett rallyspel för PC, Xbox och PS2 där man börjar med några tusen dollar på fickan som man skall köpa sin första rosthög för. Man måste därefter ta sin bil ut på racingbanan för att försöka tjäna ihop mer pengar så man kan byta upp sig. 16 olika bilar finns att välja på och även 36 olika tävlingar. Spelet spelas i såväl singelplayer som multiplayerläge med 1-8 spelare. Flatout är utvecklat av Bugbear. Systemkrav är 1500 MHz, 256 MB RAM. Rekommenderad från 12 år.

Modell: Flatout

Tillverkare: Bugbear