Sök

Våga lite mer

2005-12-28

En bra badrumsvåg hjälper dig hålla koll på kroppen och kilona. Smartson testar tio modeller i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
OBH Nordica Rondo 16/25 700 Glassig
OBH Nordica Monitor 19/25 500 Prisvärd
Soehnle Verona 16/25 700 Tydlig
Soehnle New York 20/25 1400 Datorvåg
Scandinavia Bathroom 17/25 560 Ordinär
Tefal Persona 18/25 700 Ferrariröd
Tefal Visis 19/25 500 Klarar mest
Tefal Sense 16/25 400 Superenkel
Bosch Axxence Basic 17/25 425 Röda siffror
Bosch Axxence Swing 21/25 1300 Avancerad

Sammanfattning

Här testas tio elektroniska badrumsvågar i prisklassen 400 till 1400 kronor. Bäst betyg får de mer avancerade och påkostade modellerna från Bosch och Soehnle, men det finns flera bra köp. Alla testade vågar visar vikten ner till en tiondels kilogram.

Inledning

Numera är badrumsvågen elektronisk, vilket innebär att den mäter vikten snabbare och mer exakt jämfört med den gamla mekaniska vågen. Alla badrumsvågar visar lite olika vikt och det kan skilja något kilo mellan olika modeller. Men det viktiga är att vågen visar samma värden vid upprepad vägning, för att man ska kunna lita på sin kroppsvikt. Det är dock viktigt att väga sig utan kläder, helst på morgonen före frukost. Beräkningen av kroppsfett, vattenhalt och muskelmassa som vissa vågar är utrustade med ska kanske inte tas på så stort allvar. Funktionen utgår från förprogrammerade värden och vågen kan inte exakt veta just din halt av fett eller muskler. Men det är en rolig funktion som, om inte annat, kan uppmuntra till en mer medveten kosthållning och ett mer rörligt liv. Maximal belastning är 150 kg på alla vågar utom Tefal Persona och Sense med 130 kg som gräns. Tefal Visis klarar hela 160 kg. Till samtliga vågar utom Tefals modeller bifogas batterier som går att byta när de tar slut.

Så gjorde vi

Vi har kontrollerat vågarnas exakthet samt betygsatt varje modell utifrån kriterierna Design, Kapacitet, Funktioner, Kvalitet och Värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

OBH Nordica RondoOBH Nordica Rondo
Rondo är en stadig och som namnet antyder, rund våg i glas och kromad plast. Displayen har stora, tydliga siffror och vågen uppvisar en konsekvent kroppsvikt vid upprepad vägning. Kortfattad manual. Eftersom glas kan vara halt då fötterna är blöta, medföljer fyra självhäftande små halkskydd i gummi att fästa på glasytan. Ett platt batteri av litiumtyp medföljer. Det finns inga extrafunktioner och Rondo kan därför tyckas vara lite dyr.

OBH Nordica Monitor
OBH Nordica MonitorMonitor är en tämligen enkel basvåg i silverfärgad plast, med en extrafunktion för beräkning av fettprocent. Programmeringen går lätt med hjälp av en välskriven manual och vågen är konsekvent när det gäller kroppsvikten. Däremot är vågen inte så stadig och displayen har små siffror, som kan vara svåra att se i dåligt ljus eller för personer med nedsatt syn. Platt litiumbatteri medföljer. En bra basvåg som inte tar mycket plats och som inte kostar så mycket.

Verona vågSoehnle Verona
Verona är en enkelt utförd basvåg i svart och silverfärgad plast. Den har en svagt välvd form som är skön för fötterna, men som gör det svårt att stå helt stilla på vågen. Displayen har stora och mycket tydliga siffror men det tar en stund innan vågen kan bestämma sig för vad du väger. Vågen är annars stadig och relativt konsekvent, förutom att den verkar arbeta med 300-grams intervaller då man i vårt exempel alltid väger 81,8 eller 82,1 kg, inget däremellan. Enkel, illustrerad manual. Två platta litiumbatterier medföljer. Högt pris.

Soehnle New York vågSoehnle New York
New York är en påkostad våg med extrafunktioner för att räkna ut fettprocent, vattenprocent, muskelmassa och vikt samt programmering av trend över tiden. Vågen är konsekvent på vikten men inte på andelen kroppsfett. Det är ganska svårt att "få igång" vågen före vägning. Displayen visar tydliga siffror, men för en vanlig användare blir vågen lite väl komplicerad. Däremot kan den peppa dig som följer ett program för träning, kost eller viktminskning. Manualen är detaljerad och välskriven. Fyra AAA-batterier medföljer.

ScandinaviaScandinavia Bathroom
En danskdesignad badrumsvåg i glas och silverfärgad plast. Den har inga extrafunktioner utöver att visa kroppsvikten, vilket den dock gör med god konsekvens. Vågen är stadig att stå på och displayen är tydlig, men siffrorna kunde gärna ha varit lite större. Ganska prisvärd om man kan nöja sig med basfunktionen. Manualen är bara på danska och norska. Två platta litiumbatterier medföljer.

Tefal Persona
Tefal Persona vågPersona är en väldesignad badrumsvåg i röd och silverfärgad plast, en skön kontrast till alla vita och silverfärgade modeller. Vågen är stadig och skön att stå på, tack vare att ytan är svagt välvd. Generös display med stora och tydliga siffror. Vågen har tre minnen för att visa avvikelsen mellan dagens vikt och "idealvikten". Den är både snabb och konsekvent i viktangivelsen. Använder två AA-batterier som inte följer med, vilket känns lite snopet. Snålheten återspeglas även i att den illustrerade manualen är tryckt på tunt och billigt papper.

Tefal Visis
Tefal Visis vågVisis är en liten, kompakt och fyrkantig våg i glas och silverfärgad plast. Liksom de andra vågarna i glas har även denna våg en liten display, med siffror som kunde vara tydligare. Vågen kräver inte att du trampar på den först utan det är bara att ställa sig på den så visar den vikten direkt, med god konsekvens. Vågen är stadig och klarar hela 160 kg. Använder två AAA-batterier som inte är inkluderade. Samma typ av billiga manual som Tefal Persona. Men Visis är i grunden en prisvärd glasvåg utan krusiduller.

Tefal Sense vågTefal Sense
Testets billigaste våg är också den minsta i formatet. Ytan är så liten att en vuxen man knappt får plats att väga sig, men funktionen är det inget fel på. Displayen visar ganska små siffror men skillnaden i viktangivelse vid upprepad vägning är inte större än 100 gram. Vågen har en välvd form som känns lite ovan mot fötterna. Använder två AAA-batterier som inte heller i detta fall inkluderas. Känns billig och tråkig i jämförelse med konkurrenterna.

Bosch Axxence Basic vågBosch Axxence Basic
Även detta är en lågprisvariant med en enkel, platt design i vit plast. Detta är den enda vågen i testet med LED-display, där siffrorna lyser i rött á la klockradio från 80-talet. Det är samtidigt modellens stora behållning och de stora och självlysande siffrorna syns alltid bra. Däremot kan det skilja ett par hekto mellan två på varandra följande vägningar. Vågen är platt med väl tilltagen fotyta. 9-voltsbatteri medföljer. Kort manual. Ett prisvärt alternativ för den som behöver tydliga siffror.

Bosch Axxence Swing vågBosch Axxence Swing
Swing är en påkostad våg med funktioner för att beräkna andelen kroppsfett, vatten och muskelmassa. Vågen ger även rekommendationer om intag av kalorier samt idealvikt. Den har hela tio minnesplatser där valet bekräftas med ett högt, nästan störande, pipljud. Vågen är märkt med "professional" men enbart avsedd att användas i hemmet. Konsekvent viktmätning och relativt konsekvent beräkning av övriga värden. Väl utförd manual. 9-voltsbatteri medföljer.