Sök

Torka håret lätt och slätt!

2005-06-14

En bra hårfön torkar ditt hår snabbt, men också ganska högljutt. Smartson testar tio modeller mellan 200 och 900 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jet Set Control 13/25 400 Onödigt plastig
Siemens Porsche 20/25 900 Infällbart handtag
Ion Care 1800 15/25 400 Inte så tyst
Power Protect Ion 14/25 500 Bäst diffuser
Ion Ceramic 18/25 500 Bra effekt
Pamela 19/25 400 Tung och kraftfull
Ion Care 2000 20/25 500 Lång sladd!
Babyliss 1400 10/25 250 Skriker högst
Ionic 18/25 400 Alltid jonisk
Helen 13/25 200 Poppig och billig

Sammanfattning

De trendigaste frisyrerna idag fokuserar på platta och raka linjer, långt från 80-talets permanentade lockar och det har tillverkare av hårtorkar har snappat upp. Men de flesta som har långt hår vill ha en bra hårtork, oavsett frisyr. Vi har de enklaste modellerna som torkar ditt hår med varm luft och två hastigheter, sedan finns mer avancerade modeller som även har kall luft, och slutligen de nya "joniska" fönarna som ser till att ditt hår blir mindre statiskt genom att ta upp eller stöta ifrån sig elektroner, så att hårmolekylerna blir negativt laddade. Detta motverkar positiva laddningar och gör ditt hår mindre flygigt och statiskt, med en glansigare yta. Några av de testade modellerna hade tydligare effekt på statiskt hår än andra, men generellt handlar det inte om någon revolutionerande teknologi. Den antistatiska effekten kan mycket väl åstadkommas med bra balsam eller annan hårvårdsprodukt.

Inledning

Hårfönar kommer med ett fönmunstycke som koncentrerar luftflödet och, eller en cirkelformad platta med lufthål och piggar av plast, som ska fördela luftströmmen jämnare. Alla modeller i testet har upphängning med gummiögla förutom Siemens Porsche, som levereras med skruv och stativ. Samtliga får godkänt när det gäller att torka håret. I testet var det svårt att mäta den joniserande effekten, men det står klart att Babyliss Ion Ceramic åtminstone hade en antistatisk effekt på långt och rakt hår. På övriga joniska modeller uppnåddes liknande resultat med den joniserande effekten i kombination med kall luft. Hos Helen och Power Protect lade vi inte märke till någon jonisk effekt alls. Babyliss Ion Ceramic och Babyliss Ionic får höga betyg tillsammans med Ion Care 2000 från OBH Nordica, Pamela från Eleven och Siemens Porsche. Faktorer som utmärker dessa modeller är låg ljudnivå, bra sladdlängd, smarta designdetaljer och en del extrafunktioner.

Så gjorde vi

Vi använde hårfönarna på såväl långt som kort hår och testade effekt och resultat. Kriterierna för vår bedömning är prestanda, kvalitet, design, funktion och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

01-Helen_ElevenHelen
Helen har två hastigheter och finns att beställa hos Eleven, i tre olika färger. Den är liten och nätt och har ett mjukt gummihölje som gör handtaget skönt att hålla i. Blåser varm luft utan att vara speciellt effektiv. Högljudd. Ska ha en "jonisk" effekt men detta märkte vi inte av alls. Minus för att det inte finns kall luft och hårtorken blir också väldigt varm under användning. Ett fönmunstycke medföljer. Sladdlängd 170 cm. Kortfattad bruksanvisning på svenska. Det går inte att komma åt fläkten för rengörning. En enkel och lätt hårfön för tonårstjejen, i fräcka färger. Effekt 1200 W

02-Ion-Care-2000Ion Care 2000
En hårfön från OBH Nordica med matt gummihölje som gör den mycket skön att hålla i. Handtagets välvda baksida bidrar till detta. Hårtorken är väldesignad med lättskötta och tydliga knappar som reglerar tre olika temperaturlägen samt tre hastigheter. Knappar för kall luft och jonisk effekt finns också, vilket gör att temperaturlägena totalt blir fem. Det är dock inte så tydligt vad som är av och på för dessa knappar förrän man läser bruksanvisningen. Plus för den långa sladden. Fläkten är högljudd, särskilt när munstycket inte sitter på. Ett fönmunstycke. Sladdlängd 280 cm. Bruksanvisning på svenska. Lätt att ta bort fläktskyddet för rengörning. Effekt 2000 W.

03-Babyliss1400Babyliss 1400
En relativt liten hårfön i hårdplast från Babyliss. Designad i två lila nyanser och med lila sladd kan den tänkas tilltala en yngre målgrupp. Hårtorken för dock ett himla väsen och har två munstycken varav det ena (diffusern) ska åstadkomma jämnare fördelning av luft genom håret. Munstycket känns plastigt och okänsligt snarare än effektivt. Den höga värmen går inte att reglera och användningen känns begränsad med endast två hastigheter. Sladdlängd 200 cm. Bruksanvisning på svenska. Fläkten kan inte rengöras. Effekt 1400 W.

04-PamelaPamela
Testets tyngsta modell med en kraftig sladd på 250 cm från Eleven, som nästan ger intryck av skruvdragare. Tre munstycken med olika funktioner. När hårfönen är igång låter den som en professionell hårtork med ett dovt och inkapslat ljud. Den joniska effekten regleras genom en knapp på ovansidan och en grön lampa indikerar tillvalet. Pamela har två hastigheter och tre temperaturlägen. Samlar poäng på flexibilitet genom de olika munstyckena och sladdlängden, men är tung att arbeta med. Kortfattad bruksanvisning. Lätt att ta bort fläktskyddet för rengörning. Effekt 2000 W.

Philips_JetSet-controlJet Set Control
Med något tröga knappar regleras temperatur och hastighet i tre steg på den här modellen från Philips med en extra funktion, Jet Set, med ett extra kraftigt lufttryck och separat temperaturkontroll. Detta känns dock något överflödigt eftersom temperaturen också regleras genom de tre temperaturlägena. Levereras med två munstycken samt jonisk funktion som indikeras av en blå lampa. Modellen är lätt och känns plastig, den har kort sladd och låter mycket. Sladdlängd 195 cm. Saknar bruksanvisning på svenska. Lätt att ta bort fläktskyddet för rengörning. 2 års garanti. Effekt 2000 W.

06-PorscheSiemens Porsche
En väldesignad hårfön i borstad aluminium med smarta gummidetaljer. Mycket lätt att sätta på och ta av de två munstyckena. Tre temperaturlägen och funktion för kall luft. Tre hastigheter. Plus för låg ljudnivå och för att man smidigt kan vika in handtaget för att lättare stuva undan torken. Fläktskyddet fälls enkelt ned och gör filter samt fläkt åtkomliga. Modellen är dock onödigt dyr och det är synd att sladden inte är längre än 190 cm. Men det är en mycket bra hårtork för designmedvetna. Bruksanvisning på svenska. Effekt 1800 W.

07-powerprotect_IonPower Protect Ion
Den här modellen från Philips torkar håret med ordentlig fart på snabbaste inställningen, men till priset av ett högt ljud. Den är stor och helt i plast som gör den lätt trots storleken. Två munstycken där diffusern är smidigare och smartare än på övriga modeller. Jongeneratorn är separat och sitter ovanför utblåsningsöppningen, vilket är ineffektivt. Tre hastigheter och tre temperaturlägen. Sladdlängd 200 cm. Bruksanvisning på svenska. Luftintagsgallret bak går att ta av för rengörning, även om det är svårt. Effekt 2100 W.

08-Ion-care-1800Ion Care 1800
En hårfön från OBH Nordica i ljuslila plast med gummidetaljer som gör att den ligger stadigt på en plan yta. Märkt med “super silent” förvånas vi av att den brummar minst lika högt som många av de andra modellerna på högsta hastighet. Levereras med fönmunstycke. Två hastigheter samt tre temperaturlägen som väljs i kombination, vilket begränsar flexibiliteten. Jonisk funktion indikeras genom röd lampa. Plus för lång sladd på 280 cm. Fläkten går inte att komma åt för rengörning. Bruksanvisning på svenska. Effekt 1800 W.

09-Ion_CeramicIon Ceramic
Namnet på denna modell från Babyliss indikerar att håret behandlas med jämn och mild värme. Det senare är inget vi märkte av, annat än att modellen har tre olika temperaturlägen samt kalluft precis som många andra modeller. Men den joniska effekten märks tydligt genom att håret blir lättkammat och mindre statiskt. En knapp för tre hastigheter som lätt förväxlas med knappen för temperaturlägena. Två munstycken som är tröga att montera. Liksom Siemens har denna modell ett filter som man lätt kommer åt för rengörning. Sladdlängd 195 cm. Bruksanvisning på svenska. Effekt 1800 W.

10-Babyliss_IonicIonic
Babyliss joniska hårtork har en lampa som indikerar att den joniska effekten alltid är på. Det går alltså inte att stänga av funktionen, men den joniska effekten är inte lika bra som hos systermodellen. Värme samt temperatur regleras i två steg, med två olika knappar. Två fönmunstycken som båda ger samma effekt. Handtaget är tjockt, men i övrigt känns modellen smidig och enkel att hantera med tydliga symboler. Även denna modell har löstagbart filter som man lätt kommer åt. Låg ljudnivå. Sladdlängd 200 cm. Bruksanvisning på svenska. Effekt 1800 W.