Sök
Test - Wen Cleansing conditioner

Test - Wen Cleansing conditioner

Kan man tvätta håret utan schampo?

2010-11-02

Wen Cleansing conditioner saluförs som den nya generationens schampo. Den löddrar inte, innehåller inga farliga ämnen och är gjord av naturliga ingredienser. Men kan produkten verkligen få håret rent?

Modell Betyg Pris Kommentar
Wen Cleansing conditioner 16/25 300 Ingen revolution

Inledning

Wen Cleansing conditioner lanseras som en revolutionerande produkt inom hårvård och verkar som schampo, balsam, inpackning, utredare och leave-in balsam i ett. Den varken löddrar eller innehåller starka rengöringsmedel och ska bevara hårets och hårbottens naturliga fetter, samt tillföra håret glans och fukt.

Användning
Eftersom det inte finns något rengöringsmedel i Wen används inte produkten som ett vanligt schampo. Istället börjar man med att skölja håret noggrant i minst en minut. När håret är blött ska produkten fördelas i fyra sektioner, vilka är fram, bak och runt båda sidorna. Tillsätt lite vatten för att lättare fördela produkten och masserar hårbotten grundligt i 2-3 minuter. Sen ska håret kammas igenom med en bredtandad kam så att produkten ytterligare fördelas och sen ska den verka i minst 3-5 minuter. Desto längre produkten verkar desto bättre blir resultatet. Efteråt ska håret sköljas noggrant med kallt vatten under 1-2 minuter samtidigt som man masserar hårbotten och för fingrarna genom håret.

Resultat - inget för morgontrötta
Så snart man öppnar Wen Cleansing conditioner (i doften Cucumber aloe vera) blir man genast Wenförförd av den mintiga doften och det nya konceptet med fem i ett- produkten som ska ge vackert Hollywoodhår. Vid närmare titt på instruktionerna och innehållsförteckningen inser man snabbt att det handlar om att tvätta håret med balsam och det är inte särskilt revolutionerande, då det finns en gammal beprövad teknik som heter co-washing (conditioner washing). Vilket innebär att man tvättar håret med vanligt balsam istället för schampo för att motverka torrt och skadat hår. Man associerar gärna schampons löddrade egenskaper med rent hår men det är faktiskt inte det som rengör håret utan friktionen som bildas när hårbotten masseras. Således kan man därför ”tvätta” håret även med andra produkter.
Det som slår en när man är klar i duschen är att man precis spenderat 10 minuter på att bara tvätta håret. Den här produkten är därför inget för morgontrötta eller för de som har lite tid då det krävs en del arbete. Känslan i duschen är lite ovanlig eftersom produkten inte löddrar, men den pirrar istället skönt i hårbotten. På något psykologiskt plan tror man nog därför att produkten rengör hårbotten lite extra, att den arbetar.
Det omedelbara resultatet blir faktiskt ett otroligt rent, glansigt och lättarbetat hår där framförallt topparna ser fina och välvårdade ut. Men resultatet är inte långvarigt och hårbotten blir tyvärr fet inom loppet av en dag. Hårfärgen bevaras säkerligen längre när man använder en produkt som Wen då den är sulfatfri men det finns även sulfatfria schampon som borde ge liknande resultat. Däremot om man tvättar håret så ofta som man måste göra när man använder produkten kommer färgen tids nog ändå att tvättas ut på grund av allt gnuggande, masserande och sköljande.

Annorlunda men inte revolutionerande
Wen är en kul och lite annorlunda produkt men tyvärr är den inte revolutionerande eller dryg. Wen 2010Enligt hemsidan rekommenderar tillverkaren produkten för ett mellanlångt hår, nedanför axlarna, 40 pumpningar med produkten per hårtvätt. En pumpning är cirka 2,5 ml. Med enkel matematik inser man snart att man för en tvätt behöver 2,5 ml x 40 pumpningar, vilket motsvarar 100 ml. Produkten kostar 300 kronor och kommer i en flaska på 490 ml, dvs. du kan tvätta håret ca 5 ggr innan du måste köpa en ny. På flaskan står dock annan information där är rekommendationen 10-15 pumpningar (mer för långt hår) men även det är mycket då det kanske ger dig maximalt 20 tvättar och eftersom håret blir fetare måste du tvätta håret oftare. I slutändan blir det väldigt mycket pengar.
Jag gillar Wen på längre hårlängder och på hårtoppar och skulle gärna använda produkten som vanligt balsam. Istället för schampo är dock produkten inte så bra. Resultatet är inte långvarigt och hårbotten blir snabbt fet trots att resten av håret ser bra ut. Det finns inget med den här produkten som kan rättfärdiga det höga priset, framför allt inte eftersom man måste använda så mycket av den. Produkten är inte revolutionerande. Det är ett lite lyxigare lättflytande, dyrt balsam och jag skulle hellre rekommendera att köpa ett färgbevarande sulfatfritt schampo om man vill bevara sin hårfärg längre.

Wen betyg
Fakta
För alla hårtyper
Volym: 490 ml
Cirkapris: 300 kronor

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: