Sök
Test - Philips Sonicare HX6731

Test - Philips Sonicare HX6731

Nästan som ett tandläkarbesök

2010-12-17

Philips Sonicare HX6731 är en ny eltandborste som vibrerar med hög frekvens. Smartsons testare Frida Blomgren är nöjd med resultatet.

Sonicare - 2010
Det första som slår en när man testar denna eltandborste är hur snabbt den vibrerar. Det är en avsevärd skillnad från den några år gamla eltandborste som annars får sköta tandborstningen hemma. Känslan är inte helt behaglig till att börja med, speciellt inte om man råkar komma åt tänderna med plasten på ovansidan av borsthuvudet då det känns lite som att vara hos tandläkaren med en borr i munnen. Man vänjer sig dock efter ett tag med det förhållandevis höga ljudet och den höga frekvensen.

Själva borsthuvudet är avlångt och liknar mer en traditionell tandborste än de mindre runda tandborsthuvuden som vi vant oss vid när det gäller eltandborstar de senaste åren. Borsten har en vågad form som ligger bra mot tänderna och det känns även som att den kommer åt bra mellan tänderna. Där det uppstår problem är när man vill borsta på baksidan av framtänderna, både uppe och nere. Det är svårt att komma åt med den avlånga borsten och på grund av den tidigare nämnda vågformen så hjälper det inte heller att vinkla tanborsten och försöka borsta med den övre delen av borsten, eftersom det då bara är några få strån som försöker jobba på. Här saknar man den mindre runda formen på borsten där man lätt kommer åt överallt. Även bakom tänderna längst bak är det svårt att komma åt med borsten. Dock finns ett mindre bortshuvud att köpa till så dessa problem skulle möjligtvis kunna avhjälpas med detta.

Sonicare har tre program. Clean, Sensitive och Clean and White. Alla programmen testades, men den som användes mest var sedan den första, Clean. De två första programmen var lika långa, med skillnaden att Sensitive hade en något lägre frekvens. Det sista programmet var längre, annars märktes ingen skillnad. Enligt tillverkaren ska regelbundet användande av det sista programmet ge vitare tänder på två veckor. Testperioden var i detta fall inte tillräckligt lång för att se om detta kan stämma.

Den största skillnaden på Sonicare jämfört med en äldre eltandborste är helt klart resultatet. Tänderna kändes rena på djupet och hade en fin blank yta utan beläggningar efter varje borstning.  Även tandköttet verkade må bra av tandborsten, trots vissa farhågor i början att vibrationerna kanske var i starkaste laget för ett känsligt tandkött. Så var inte fallet och tanborstningen kändes skonsam. Resultatet kan jämföras med hur det känns efter en grundlig rengöring hos tandhygenisten, även om effekten säkert inte är densamma . Det räcker långt för en känsla av friska tänder och ett välmående tandkött.