Sök
Test - Gillette Fusion Power Proglide

Test - Gillette Fusion Power Proglide

Fem år av utveckling

2011-07-01

Det är fem år sedan Gillette lanserade sin rakhyvel Mach3. Nu kommer uppföljaren Fusion Proglide där rakbladen är ännu tunnare och hyvelns huvud fått förbättrad design.

11 förbättringspunkter
Tillverkaren lyfter fram flera förbättringspunkter. En del av dem är tydliga för ögat som ett större handtag, både bredare och mer greppvänligt. En indikatorlampa varnar för batteribyte och med automatisk avstängning skyddas batteriet från ofrivillig aktiviering i packning. De flesta förbättringspunkter är i rakbladshuvudets tekniska lösning och är svårare att spontant uppmärksamma. Den har tunnare rakblad, en bladstabiliserare som håller bladen på rätt avstånd från varandra. Komfortbandet med oljor och smörjande polymer som frigörs under rakningen är nu ännu bredare och överflödigt rakskum trycks bort än mer effektivt.

Gillette Series
Rakhyveln ingår i en serie tillhörande produkter för rakningens olika moment. Först skall huden rengöras och mjukas upp. Raklöddret gör rakningen mer skonsam och efter rakningen återfuktas huden med en kräm som också innehåller en solskyddsfaktor.Gilette - 2

Så gjorde vi
Raksystemet har använts under flera veckor och provats vid såväl daglig rakning som efter några dagars uppehåll. Det gemensamma helhetsbetyget för serien är redovisat i design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde.

Rakhyvel
Hyveln är rejäl och uppfattas tålig och hållbar över tiden. Den ger ett stadigt grepp tack vare att det breda skaftet och den väl gummerade baksidan. Den har batteridrift för att vibrera under rakning vilket upplevs göra rakningen behagligare. Huvudet rörs sig följsamt efter kind och haka. Bladen är lätta att byta. Rakkapaciteten är mycket bra. För dem som idag rakar sig på Mach3 är rakresultatet redan där bra och en uppgradering inte akut. För användare som vill ha det senaste är självklart ett köp motiverat. Rakhyveln är dyr men i relation till kvalitet och kapacitet ändå prisvärd.

Gilette Fusion hyvlar

Gilette-sh-versionerGillette Fusion Power Proglide finns tillgänglig i dagligvarubutiker från och med augusti och rekommenderat butikspris är 190 kronor. Det finns en version utan batteridrift som heter Fusion Proglide och kostar 140 kronor. Enklast att särskilja dem emellan är färgen där batterihyveln har orange förpackning och den manuella är blå.

Thermal Scrub
Detta moment innan rakning är bra, men kanske mer åt den lyxigare nivån för de flesta. Att göra det känns motiverat och känslan av rengjord hud innan rakning är bra. Det är lite svårt att avgöra doseringen per gång och kan till stor del bero på ovana. På förpackningen står endast att den kan användas dagligen och inget om lämplig mängd. Tuben är kort och bred i sin form och står stadigt på badrumshyllan, det breda locket gör dock att tuben tar upp onödigt mycket plats i necessären.

Användning: Före rakning
Syfte: Värmer upp, rengör och mjukar upp skäggstrån.
Volym: 100 ml
Cirkapris: 100 kronor

Gillette Thermal Scrub


Shave Gel
Denna gel upplevs vara mindre fast än många andra modeller. Det är bara positivt då erfarenheten av fasta gelklumpar är att de om oturen är framme slinker ur handen på väg mot kinden. Gelen löddrar inte mycket utan ger en ganska tunn men tillräcklig hinna på huden. Doften är behaglig och fräsch. Priset godkänt för en förpackning om 200 ml.

Användning: Under rakning
Syfte: Komfort i rakning med avancerat smörjmedel som minskar friktionen mellan blad och hud.
Volym: 200 ml
Cirkapris: 60 kronor

Gilette - rakskum

Hydration Moisturizer +SPF 15
Det som sticker ut på denna återfuktare är det inbyggda solskyddet som är mycket praktiskt. När produkten släpps till hösten är solskyddsfaktor 15 en bra nivå för huden som fått grundfärg från sommaren. Förpackningen är bra med ett skyddslock som håller tätt och en knapp för dosering. Krämen är lätt att arbeta in och har även den en behaglig och diskret doft.

Användning: Efter rakning
Syfte: Återfuktar med B3-vitaminer, E-vitamin och provitamin B5 samt inkluderar skolskyddsfaktor 15.
Volym: 50 ml
Cirkapris: 100 kronor

Läs även: Test - Gillette Fusion Power