Sök
Test av tio kroppslotioner

Test av tio kroppslotioner

Bevara huden mjuk

2008-10-20

Effektiva och återfuktande ingredienser är viktiga i kroppslotion. Smartson testar tio olika märken i varierande prisklasser. Testvinnare är Decléor Paris.

Modell Betyg Pris Kommentar
Decléor Paris – Système Corps (250 ml) 22/25 340 Bäst i test
Organic Surge - Tropical bergamot body lotion(250 ml) 20/25 100 Bästa köp
ACO Sense & Care – Softening bodylotion apricot & almond oil(200 ml) 20/25 60 Bra resultat
Biotherm Lait corporel (200 ml) 19/25 285 Doftar gott
Elizabeth Arden - Eight hour cream, Intensive moisturizing body treatment (200 ml) 19/25 290 Krämig
Nivea Intensive moisturizing lotion (250 ml) 18/25 50 För vardagsbruk
Matis Paris Réponse corps, Essential moisturing body lotion (200 ml) 18/25 395 Dyrast
HTH Balance lotion (200 ml) 18/25 45 Bra budgetval
The Body shop Moringa milk body lotion (250 ml) 17/25 165 Svårapplicerad
Dove Go fresh beauty body lotion fresh touch (250 ml) 12/25 50 Sämst i test

Sammanfattning

Att belöna kroppen med mjukgörande och återfuktande lotion efter duschen är en behaglig rutin för många. Vi har testat lotioner i prisklassen 45 till 400 kronor för att hitta en produkt som är återfuktande och smidig att smörja in huden med. Decléor Paris ger ett utmärkt resultat samtidigt som den är lätt att applicera. Den vinner därmed testet, trots högt pris. Bästa köp utnämns Organic Surge till tack vare omedelbar mjukgörande verkan och bra pris. Dove Go fresh som återfuktar sämst får lägst slutomdöme i vår jämförelse.

Inledning

Lotion eller kräm?
Det som skiljer lotion från kräm är att den första innehåller mer vatten. Därför absorberas lotion snabbare vilket gör den lättare att applicera. Lotionen känns inte heller lika fet som en kräm och lämnar inte kvar någon klibbig yta. Men en högre mängd vatten kräver mer konserveringsmedel. Är du känslig för den typen av ämnen bör du titta på kräm eller en lotion med lägre vattenhalt. Anledningen till konserveringsmedel är förstås att lotionerna håller längre, till och med upp till ett par år. Börjar det dock lukta konstigt om produkten är det ett tecken på att det är dags att kasta den.

Naturliga återfuktare

Lotionernas uppgift är att ge fukt åt det yttersta hudlagret och hålla det intakt. Komponenter som anses bra i sammanhanget kallas för NMF eller Natural Moisturizing Factor. Dessa naturliga, återfuktande komponenter efterliknar strukturen hos frisk hud. Exempel är aprikosolja, jojobaolja, kokosolja, lanolin, majsolja, olivolja, rapsolja, sesamfröolja, sheasmörolja, sojabönolja och sötmandelolja. Även ämnen som till exempel ceramider, kolesterol, glycerin och olika typer av fleromättade fetter kan vara bra för din hud.

I vårt test har bland annat lotionernas konsistens bedömts, dels hur lätt lotionen kommer ut ur förpackningen och dels hur smidig den är att applicera. Även förmågan att återfukta har varit en viktig parameter. Lotionerna varierar en del i konsistens, från löst flytande till tjockare kräm. Testprodukterna innehåller någon eller fler av de så kallade NMF ingredienserna. Produkternas dofter påverkar förstås totalupplevelsen och det som fungerar bäst i lotioner är så kallade eteriska oljor. Exempelvis bergamott i Organic Surge, lavendel i Matis Paris samt citrus och citronella i flera testprodukter.

Så gjorde vi

En person har testat 10 doftsatta återfuktande kroppslotioner i prisklassen 45 till 400 kronor i två månader. Därefter har produkternas egenskaper att återfukta och mjukgöra huden bedömts. Förutom resultatet bedöms applicering, kvalitet (doft och konsistens), prisvärde och förpackning.

DecleorDecléor Paris - Système - Bäst i testbetyg

Decléor doftar underbart och därför är det njutningsfullt att smörja in sig med lotionen. Konsistensen är mjuk som silke och den vita färgen gör den än mer lockande att använda. Huden känns återfuktad och det håller i sig. Lotionen innehåller bland annat kokosolja som är en återfuktande ingrediens. Flaskan är stilig och man ser tydligt hur mycket som finns kvar eftersom den är genomskinlig. Eftersom lotionen är i en pumpflaska kan vara svårt att få upp det sista i botten på flaskan. Decléor kan vara lite svår att få tag på då märket främst säljs i skönhetssalonger. Det höga priset drog ner betyget lite men i övrigt är produkten så bra att den vinner testet.
Cirkapris: 340 kronor

Organic SurgeOrganic SurgeTropical - Bästa köpbetyg

Organic Surge är ett nytt märke i Sverige som säljs på Åhléns. Organic Surge mål är att använda så få tillsatser som möjligt och att tillverka produkter med organiska ingredienser. Lotionen har en ganska tjock konsistens men är ändå lätt att applicera. Den går snabbt in i huden och gör den mjuk. Doften är behaglig och drar lite åt citrushållet. Flaskan är dessvärre inte så praktisk, dels har den skruvkork och dels är den inte speciellt greppvänlig då den glider lite i handen vilket förvärras när man har lotion i händerna. Det som är bra är att den går att återvinna. Innehåller återfuktande ingredienser som mandelolja och kokosolja. Sammanfattningsvis är det här en riktigt prisvärd produkt.
Cirkapris: 100 kronor

ACOACO Sense & Care - Bra resultatbetyg

Konsistensen är lagom tjock och lotionen är lättapplicerad. Det känns att huden blir mjukare direkt tack vare de återfuktande ingredienserna mandel- och aprikosolja. En söt och fruktig doft sprider sig när lotionen pumpas ut ur flaskan och ger associationer till just aprikos tackvare sin färg. Pumpen fungerar utmärkt så länge det finns något kvar i flaskan men det sista kan vara svårt att få upp. ACO Sense & Care är helt klart ett prisvärt alternativ som dock endast finns på apoteket.
Cirkapris: 60 kronor

BiothermBiotherm Lait corporel - Doftar gottbetyg

Biotherm Lait corporel återfuktar utmärkt och har en fräsch citrusdoft som dröjer sig kvar länge på huden. Oliv- och sojaoljan som finns bland ingredienserna är bra naturliga återfuktare. Konsistensen är något rinnig, lite mer åt mjölkiga hållet. Trots det är den ändå lätt att applicera och den går snabbt in i huden. Flaskans kork sitter fast i flaskan via en smal plastdel och den känns bräcklig. Frågan är inte om den lossnar utan snarare när. Biotherm är i dyraste laget men annars är den en av favoriterna i testet.
Cirkapris: 285 kronor

Elizabeth ArdenElizabeth Arden - Eight - Krämigbetyg

Elizabeth Arden har den tjockaste konsistensen av de testade lotionerna, den påminner om salva eller handkräm. Trots det är den förvånande lätt att smörja in sig med. Den innehåller sheasmörolja som är en återfuktande ingrediens och visst gör lotionen huden återfuktad. Den passar även utmärkt för torr hud. Det som känns mest negativt med Eight hour cream är doften som är svår att beskriva. Den är nästan lite kemisk och man har försökt att dölja lukten med en mängd citrusaktiga doftkomponenter. Man vänjer sig lite efter ett tag men det är nog bäst att provlukta på den innan köp. Tuben med kapsylkork är praktisk då den är lätt att packa ner och eftersom den står på korken kan även det sista klämmas ut. Högt pris!
Cirkapris: 290 kronor

NiveaNivea Intensive moisturizing - För betygvardagsbruk

Nivea känns som en alldaglig lotion som tack vare sitt pris kan användas varje dag. Doften är fräsch och lagom diskret som inte sticker ut. Konsistensen är åt det tunnare hållet när lotionen kommer ut ur flaskan och den går lätt att smörja in i huden. Flaskan är helt okej men kanske lite för hög och smal så det gäller att ha plats på höjden åt den i badrummet. Dessutom är den inte helt ultimat att ha med sig i resväskan heller. Klart prisvärd.
Cirkapris: 50 kronor

MatisMatis Paris Réponse - Dyrastbetyg

Matis Paris är en salongsprodukt som kostar därefter och man kan fråga sig om den är värd sitt pris som den dyraste produkten i testet. Den återfuktar bra och har bland annat illipesmör som en återfuktande ingrediens. Lotionen är skön att smörja in sig med tack vare lagom konsistens och lämnar ingen kladdig yta på huden. Doften är god om än ganska stark så den kanske inte passar alla. Plasttuben med kapsylkork är praktisk då den är lätt att såväl ställa i badrummet som att ta med sig i väskan.
Cirkapris: 395 kronor

HTHHTH Balance lotion - Bra budgetvalbetyg

HTH Balance lotion är klart prisvärd. Den återfuktar bra med bland annat sheasmörolja. Konsistensen är lite rinnig och liknar mer en mjölklotion men den går ändå smidigt att applicera. Lotionen känns dock lite klibbig på huden direkt efteråt så det är bäst att vänta en stund innan man tar på sig kläder men därefter blir huden mjuk. Tack vare bra storlek på flaskan är HTH praktisk att ha i träningsväskan exempelvis.
Cirkapris: 45 kronor

The Body ShopThe Body shop - Svårappliceradbetyg

Body shops Moringa serie doftar verkligen härligt av blomster, dock ganska starkt så doftkänsliga kanske ska avstå. Det här är en så kallad mjölklotion så konsistensen är tunn och lite rinnig. Den går snabbt in i huden, om den nu träffar huden! Det som drar ner betyget är nämligen förpackningens konstruktion. Flaskan är inte speciellt greppvänlig med sin glatta yta och dessutom har den ett spraymunstycke som är svår att hantera med en hand efter att händerna är hala från lotion. Det krävs två händer och när lotionen sprayas ut så skvätter den ut åt olika håll, alltså hamnar det lätt lotion på golv och väggar om man inte är försiktig. Bättre förpackning efterlyses!
Cirkapris: 165 kronor

DoveDove Go fresh - Sämst i testbetyg

Dove Go fresh återfuktar men känslan försvinner ganska fort. Glycerin är produktens återfuktande ämne och det finns inga naturliga återfuktande oljor i lotionen. Konsistensen är lagom tjock men huden känns lite klibbig direkt efter appliceringen. Doftblandningen av gurka och grönt te är inte så tilltalande. Den känns lite konstgjord och efter att ha luktat på den en stund påminner den nästan om en slags svettdoft. Flaskan är greppvänlig och den ljusgröna färgen sticker ut i butikshyllan. Go Fresh är billig och därför kan man mycket väl köpa den i brist på annat men det finns bättre alternativ i samma prisklass.
Cirkapris: 50 kronor