Sök
Test av åtta hårinpackningar

Test av åtta hårinpackningar

Gläns med välvårdat hår

2009-01-13

En bra hårinpackning ger snabbt ett synbart resultat och vårt test visar att dyrast inte alltid är bäst. Smartson testar åtta produkter där vissa ger silkeslent hår och andra är verkningslösa.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nivea Intense repair 22/25 75 Bäst i test
Redken Real control intense renewal 21/25 390 Silkeslent hår
L’Oréal Elvital re-nutrition 18/25 80 Resultat på kort tid
Wella care Dry & damaged 17/25 40 Ger ingen glans
The Body shop Brazil nut moisture mask 16/25 175 Nötig
Kérastase Masquintense fint hår 15/25 340 Dyr
Schwarzkopf Gliss nutri-protect 13/25 80 Torris
Garnier Fructis Instant wonder treatment nutri-repair 12/25 65 Ingen fruktkompott

Sammanfattning

Oavsett årstid kan håret bli torrt och slitet och behöva lite extra vård. En bra hårinpackning stärker håret och ger det glans tack vare dess ingredienser, men det finns många ”vårdande” produkter som lovar större resultat än vad de uppvisar.

Inledning

Vinnande ingredienser
Den prisvärda testvinnaren från Nivea innehåller extrakt från bambu och madonnalilja som ska verka återuppbyggande. Efter behandling märks en klar skillnad på håret som både blir glansigt och fräscht. Även L'Oréal innehåller naturliga ingredienser och ska enligt tillverkaren göra underverk med håret. Slutresultatet blir klart godkänt, men att kalla det för underverk är en överdrift. Redken lyckas bättre med att uppfylla sitt löfte om ett omedelbart resultat. Produkten är dessutom riktigt bra med silkeslent hår som följd. Det som drar ner totalbetyget är det höga försäljningspriset. Sämst betyg i testet får Garnier fructis som lovar att håret blir som nytt på bara två sekunder. Det är visserligen en intensivinpackning som kan sköljas ur direkt, men resultatet håller inte måttet i jämförelsen utan produkten är mer som balsam. Sammantaget varierar testresultaten en del, men så också priserna. Vårt test visar att det helt klart går att få fräschare hår utan att gräva djupa hål i plånboken.

Tips!
Applicera hårinpackningen och vira en handduk runt håret och sätt dig en stund i bastun. Har du inte tillgång till en bastu går det bra att sätta en plastpåse över håret som gör att värme bildas och gör att inpackning verkar intensivare.

Så gjorde vi

Hårinpackningarna har testats på långt och tjockt hår och har applicerats enligt anvisningen. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

betygNivea Intense repair - Bäst i test

Förpackning: Burk med skruvlock
Verkningstid: 5-10 minuter
Innehåller: Extrakt från bambu och madonnalilja
Volym: 200 ml

Hårinpackningar 2008Omdöme:
Niveas hårinpackning innehåller extrakt från bambu och madonnalilja och ska verka återuppbyggande. Den är dryg och tränger lätt in i håret och räcker till många appliceringar. Doften är fräsch. Burken med skruvlock är inte helt optimal, men går att få upp trots blöta händer. Produkten ger fint resultat redan efter fem minuter, men för ännu bättre resultat rekommenderas 10 minuters verkningstid. Håret blir lättkammat och när det har torkat blir det luftigt och glänsande. Resultatet håller i sig ett par dagar.
Cirkapris: 75 kronor

betygRedken Real control - Silkeslent hår

Förpackning: Burk med skruvlock
Verkningstid: 5-15 minuter
Innehåller: Sheasmör
Volym: 250 ml

Hårinpackningar 2008Omdöme:
Produkten innehåller bland annat proteiner och sheasmör för styrka och släthet. Tillverkaren lovar omedelbart resultat vilket den också ger. Det är enkelt att täcka hela håret med den dryga konsistensen. Plus för att resultat redan syns efter bara fem minuters behandling. För allra bästa resultat rekommenderas 15 minuter. Doften är behaglig. Burken med skruvlock går enkelt att öppna innan applicering, men är svår att stänga när händerna är blöta. Trots dyr prislapp är produkten prisvärd tack vare att håret blir silkeslent och med mycket glans.
Cirkapris: 390 kronor

betygL’Oréal Elvital - Resultat på kort tid

Förpackning: Snabbkur
Verkningstid: 1-2 minuter
Innehåller: Bidrottninggelé
Volym: 200 ml

Hårinpackningar 2008Omdöme:
En krämgul inpackning som doftar gott och har en dryg konsistens. Den innehåller bidrottninggelé som ska ge näring till torrt hår. Det går lätt att arbeta in produkten i håret och enligt anvisning behöver den bara verka i 1-2 minuter, vilket är bra när man har ont om tid. Håret blir väldigt lättkammat efter första kuren, men när håret har torkat syns inget slående resultat. För att uppnå större effekt och få rikligt med glans krävs ett konsekvent användande. Trots förpackning med skruvlock går den bra att hantera även med blöta händer.
Cirkapris: 80 kronor

betygWella care Dry & - Ger ingen glans

Förpackning: Tub
Verkningstid: 2-3 minuter
Innehåller: Aloe vera-extrakt
Volym: 150 ml
Hårinpackningar 2008
Omdöme:
Snabbkur som passar dem med ett pressat tidsschema då hårinpackningen bara behöver sitta i ett par minuter. Använder du kuren i morgonduschen hinner du precis borsta klart tänderna innan det är dags att skölja ur den. Tubförpackningen gör det enkelt att få ut rätt mängd. Innehåller extrakt från Aloe vera, apelsin, honung och olivolja. Godkänt resultat redan efter en behandling även om håret aldrig riktigt blir tillräckligt glansigt. För att uppnå bättre resultat bör produkten användas flera gånger i veckan och då är det tacksamt med det låga priset.
Cirkapris: 40 kronor

betygThe Body shop - Nötig

Förpackning: Burk med skruvlock
Verkningstid: 15 minuter eller över natten
Innehåller: Paranöts-, sesam- och olivolja samt honung
Volym: 200 ml

Hårinpackningar 2008Omdöme:
Denna hårprodukt skiljer sig från testets övriga inpackningar då den ska appliceras innan schamponering. God doft som drar åt det maskulina hållet. Burken med skruvlock är inte helt optimal då locket är knepigt att få upp med blöta händer. Konsistensen är väldigt tjock vilket gör det svårt att se om håret är täckt. Det är också lätt att överdosera och produkten är därför inte särskilt dryg. Resultat syns redan efter första behandling. Håret blir lättborstat och produkten vårdar och återfuktar väl. Det som saknas är glans vilket produkten inte ger så mycket av.
Cirkapris: 175 kronor

betygKérastase Masquintense fint - Dyr

Förpackning: Burk med skruvlock
Verkningstid: 5 minuter
Innehåller: Kolhydrater, proteiner och lipider
Volym: 200 ml

Hårinpackningar 2008Omdöme:
Trivsam doft och härlig konsistens. Strukturen är smidig och det är lätt att applicera in produkten i håret. Resultatet är inte påfallande utan kuren ger ett ganska mediokert resultat. För ett mer märkbart resultat krävs upprepad användning vilket gör att det går åt en del inpackning. Även om den är dryg och räcker till många behandlingar håller den inte riktigt måttet. Med det i åtanke är priset alldeles för högt. Bra konstruktion på förpackningen och locket är lätt att få upp även om man är blöt om händerna.
Cirkapris: 340 kronor

betygSchwarzkopf Gliss nutri - Torris

Förpackning: Burk med skruvlock
Verkningstid: 5 minuter
Innehåller: Vildrosolja
Volym: 200 ml
Hårinpackningar 2008
Omdöme:
Tjock konsistens som trots detta tränger in i håret på ett smidigt sätt. På grund av produktens fasthet är den inte särskilt dryg. God doft. Skruvlocket på burken är svårt att få på med blöta händer. Produkten innehåller proteiner, uv-filter och vildrosolja som ska reparera skadade partier i håret. Håret blir visserligen glansigt till viss del, men resultatet är torrt och inte särskilt återfuktat. Det finns helt klart bättre alternativ i samma prisklass.
Cirkapris: 80 kronor

betygGarnier Fructis Instant - Ingen fruktkompott

Förpackning: Tub
Verkningstid: Sköljs ur direkt
Innehåller: Fruktkoncentrat
Volym: 200 ml
Hårinpackningar 2008
Omdöme:
Denna snabbkur används som ett slags balsam och sköljs ur direkt efter schamponering. Produkten innehåller ett fruktkoncentrat som ska släta ut och stärka håret. Ingen märkbar skillnad märks och sett till resultatet fungerar också produkten som ett balsam. Den är dock enkel att applicera och håret blir lättkammat, men det blir varken glansigt eller särskilt återfuktat. Plus för att tuben gör det enkelt att få ut rätt mängd i handflatan. Trots tillverkarens namn och ingredienser luktar produkten unket och påminner inte om någon härlig fruktdoft.
Cirkapris: 65 kronor