Sök
Test av ansiktsscrub

Test av ansiktsscrub

Skrubba fram rosiga kinder

2008-05-23

Med en ansiktspeeling kan du få fram en ny lyster i ansiktet. Smartson testar åtta produkter från 30 till 335 kronor. FACE Stockholm får högst betyg.

Modell Betyg Pris Kommentar
FACE Stockholm Green tea exfoliator 23/25 249 Bäst i test
Clinique 7 day scrub cream 21/25 235 Skön
Make Up Store Facial Cream Jojoba 19/25 175 Härlig doft
ACO scrubcreme 19/25 44 Rivig och prisvärd
Lancome Exfoliance Clarte 17/25 325 Tunn konsistens
Apivita Express every day face scrub with apricot 17/25 30 Inte varje dag
Oliv naturell ansiktspeeling 16/25 70 Svår att skölja av
Kiehls pineapple papaya facial scrub 15/25 315 Fruktkompott

Sammanfattning

Testresultatet är jämnt och ingen av produkterna får underkänt. FACE Stockholm ger ett utmärkt resultat och är mycket behaglig att använda och blir därför testvinnare. ACO scrubcreme är det mest prisvärda alternativet och passar dem som gillar hårda och riviga scrubkorn. Sämst betyg får Kiehl’s ansiktsscrub vars korn är ojämna till formen och lite svåra att massera in. Dessutom är den dyr.

Inledning

Att skrubba huden med en peeling, även kallad scrub, är fördelaktigt eftersom den hjälper till att avlägsna döda hudceller. De flesta krämerna ska appliceras på lätt fuktad hud och masseras in med lätta cirkelrörelser. Koncentrera dig på hudpartierna kring näsan och pannan samt de partier där du har fetare hud. Peeling tenderar att ha en uttorkande effekt och ansiktet ska sköljas noga med ljummet vatten så all kräm försvinner. Vissa produkter läggs på som en ansiktsmask och ska verka en stund innan de skrubbas in.

Tips
Vilken effekt vill du att peelingen ska ha? Ska den rengöra på djupet eller bara stimulera blodcirkulationen? Utgå ifrån din hudtyp. Är din hud påverkad av mycket sol kan en peeling med AHA-enzymer vara bra, men har du fet hy med pormaskar kan BHA-enzymer lämpa sig bäst. Skrubba inte för mycket och för ofta, speciellt viktigt vid känslig hud. En normal ansiktspeeling bör användas högst två gånger i veckan.

Två typer av peeling
Det finns två olika typer av peeling, mekanisk (kosmetisk) och kemisk. Vid mekanisk peeling skrubbas döda hudceller bort från hudytan med en peelingkräm som innehåller någon typ av korn. Exempelvis papaya. Kemisk peeling är i regel skonsammare och finns i form av lotion, gelé, crème eller puder som aktiveras med vatten. De innehåller enzymer, antingen AHA eller BHA. Enzymerna verkar genom en kemisk process. De penetrerar därför huden djupare och ger ett mer långsiktigt resultat.

Av Susan Bogyo

Så gjorde vi

Peelingkrämerna användes på normal vintertorr hud utifrån tillverkarnas användningsinstruktioner. Varje produkt har testats av en kvinna under en veckas tid. Produkterna är betygsatta utifrån kvalitet, applicering, resultat, prisvärde och förpackning. Maxbetyg är 25 poäng.

FACE Stockholm Green tea exfoliator - Bäst i test

Omdöme: Doftar fräsch mint. Den snällaste av de testade scrubkrämerna. Behaglig att applicera. De mikrosmå kornen skrubbar milt men ändå effektivt. Huden blir ordentligt len och känns ren utan att torka ut. Innehåller många lugnande och djuprengörande ingredienser. Testfavorit.

Volym: 120 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Hudtyp: Alla
Aktiva ingredienser: Grönt te/aloe/papayaextrakt (rengörande och avgiftande)
Användning: Applicera på fuktig, rengjord hy. Massera in och skölj bort med ljummet vatten.
Cirkapris: 249 kronor

Clinique 7 Day Scrub Cream - Skön

Omdöme: Mycket finkornig och jämn scrub som är skön och lätt att massera in. Skrubbar effektivt. Man behöver inte ta i mycket för att uppnå bra resultat. Huden ser något rosig ut efteråt och känns lite lenare. Doften är dock neutral och i tråkigaste laget.

Volym: 100 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Hudtyp: Alla
Aktiva ingredienser: Polyethylene (peelande), kokosolja (fuktgivande)
Användning: Massera på rengjord torr hud. Tvätta av med vatten eller ta bort med bomullsrondell. 
Cirkapris: 235 kronor

Make Up Store Facial Cream Scrub Jojoba - Härlig doft

Omdöme: Peelingen är effektiv och skrubbar lagom hårt tack vare bra mängd och storlek på kornen. Tjock konsistens gör den lätt att massera in, men svårare att tvätta bort. Huden känns len och ser pigg ut. Doftar gott. Engångsförpackning som kan vara praktisk vid resor.

Volym: 4x20 ml
Förpackning: Fyra engångsförpackningar
Hudtyp: Alla
Aktiva ingredienser: Jojoba/ sesamolja (fuktgivande), persikokärnor (peelande)
Användning: Appliceras på torr hud. Låt verka i 10-15 minuter innan den skrubbas in och avlägsnas med ljummet vatten. 
Cirkapris: 175 kronor

ACO scrubcreme - Rivig och prisvärd

Omdöme: River rejält, lite för mycket om man har känslig hud. Lättapplicerad med jämn och krämig konsistens med många små korn. Huden känns ordentligt len efteråt, men också något torr. Enligt innehållsförteckningen kan den vara ett alternativ för allergiker. Dessutom luktfri och bra storlek på tuben. Prisvärd.

Volym: 60 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Hudtyp: Alla men försiktighet på känslig hud
Aktiva ingredienser: Polyethylene (peelande), Paraffinum Liquidum (mjukgörande)
Användning: Masseras på fuktad hud. Tvättas bort med ljummet vatten.
Cirkapris: 44 kronor

Lancôme Exfoliance Clarté - Tunn konsistens

Omdöme: Konstig rinnande geléaktig konsistens med stora vita vaxkorn innehållandes BHA-enzym. Dessa i kombination med mindre korn ger en jämn scrub som gnuggar ganska försiktigt. Resultatet blir mjuk och ren hud. Doftar gott. Synd att tuben har en skruvkork, mera praktiskt med en kapsylkork. Högt pris.

Volym: 100 ml
Förpackning: Plasttub med skruvkork
Hudtyp: Bland- och fet hy
Aktiva ingredienser: Polyethylene/ananas-, papayaextrakt/salicylic acid (peelande)
Användning: Masseras in på fuktad hud och tas bort med ljummet vatten.
Cirkapris: 325 kronor

Apivita Express every day face scrub with apricot - Inte varje dag

Omdöme: Grovkornig kräm som skrubbar rejält. Det är inte en peeling att använda varje dag så som produktens namn antyder. Den är lite svår att tvätta bort, men huden känns mjukare efteråt. Doftar fräsch aprikos. Engångsförpackningar som räcker minst två gånger per förpackning.

Apivita ExpressVolym: 2 x 10 ml
Förpackning: Två engångsförpackningar
Hudtyp: Alla
Aktiva ingredienser: Oljor från aprikos och jojoba (fuktgivande), vindruvekärnor och polyethylene (peelande), grönt te (lugnande)
Användning: Applicera på rengjord och lätt fuktad hud. Massera försiktigt och skölj av med ljummet vatten. 
Cirkapris: 30 kronor

Oliv naturell Ansiktspeeling - Svår att skölja av

Omdöme: Doftar intensivt av oliv. Rikligt med mellanstora bruna korn i geléform. Skrubbar ganska hårt och gör huden rosig. Slutresultatet är godkänt, men huden känns torr efteråt. Peelingen är lite svår att skölja av då kornen tenderar att fastna på huden. Bra storlek på tuben.

Volym: 75 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Hudtyp: Alla
Aktiva ingredienser: Olivkorn (peelande), olivolja (fuktgivande)
Användning: Masseras in på fuktad hud och sköljs av med ljummet vatten.
Cirkapris: 70 kronor

KiehlsKiehl’s Pineapple Papaya Facial scrub - Fruktkompott

Omdöme: Kornen som består av fruktenzymer är ojämna, dessutom ganska stora vilket gör den något svår att massera in. Konsistensen påminner lite om mosad banan. Svag doft. Huden var förhållandevis len efteråt men också lite rödflammig, det försvann dock efter en stund. Onödigt stor tub och dyr.

Volym: 125 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Hudtyp: Alla utom akne och mycket känslig hud.
Aktiva ingredienser: Papaya extrakt och ananaskärnor (peelande), mandel-, sesam- och aprikosolja (fuktgivande)
Användning: Massera försiktigt på rengjord och lätt fuktad hud. För en utökad peelingeffekt kan skrubben lämnas kvar på huden i ett par minuter. Avlägsna med ljummet vatten.
Cirkapris: 315 kronor