Sök
Test av 8 hårfönar 2009

Test av 8 hårfönar 2009

Bra tryck ger bäst resultat

2009-04-06

Den viktigaste funktionen hos en hårfön är att torka håret snabbt utan att det blir sprött och trassligt. Alla modeller torkar håret, men det är skillnad på effektivitet och slutresultat visar vårt test av åtta modeller. Bäst i test är BaByliss 6632E.

Modell Betyg Pris Kommentar
BaByliss 6632E 22/25 700 Bekväm testvinnare
Schwarzkopf Professional Ionic 21/25 1000 Lägst effekttal men ändå effektiv
OBH Nordica AC Hair Dryer 2000 20/25 800 Knapparna är inte optimala
Philips SalonDry Pro HP 4992 19/25 500 Tyngst men prisvärd
Bosch PHD9750 19/25 650 Låsbar kalluftsknapp
Braun Satin Hair Colour 14/25 650 Dåligt med kalluft
Remington Ti 2000 11/25 300 Håret blir trassligt
Severin 1800 Ionic 11/25 240 Mycket kort sladd

Sammanfattning

Enligt frisören Pernilla Stjernfeldt på salong Min syster & jag i Stockholm är det viktigt med ett bra ”tryck” i hårfönen för att håret ska torka snabbt. Det är i detta test tydligt att man får det man betalar för. Modellerna i den övre prisklassen är i regel snabbare på att torka håret och ger ett mjukare och glansigare hår. Dessutom har de längre elsladd och bättre kvalitet än billiga modeller. Alla utom två hårtorkar i testet, Schwarzkopf och Severin, har en kapacitet på 2000W men det behöver inte automatiskt betyda en snabbare hårtork. Schwarzkopf har exempelvis mycket bra kapacitet trots lägst effekttal av alla modeller.

Innan köp är det viktigt att prova hur hårfönen sitter i handen och om den känns tung att hålla i. Det finns ett tydligt samband mellan storlek och kapacitet där de större (och dyrare) modellerna erbjuder bättre prestanda. Nackdelen är ett osmidigare format. Budgetmodellerna Remington Ti 2000 och Severin 1800 Ionic är med sina 400 gram lättast av alla testade modeller och är lätthanterliga, men inte lika effektiva som de mer fullvuxna modellerna. Philips modell på 650 gram är tyngst, men om inte detta ses som ett problem är denna fön ett mycket prisvärt alternativ.

Test av hårfönar Front 2


Alla testade modeller har så kallat kalluftsläge för fixering av frisyren och joniserande effekt för att motverka statiskt hår. Problemet med de tre sämst placerade fönarna är att luftflödet inte blir lika kallt som hos övriga modeller. Till varje fön medföljer ett stylingmunstycke och de flesta har även ett så kallat diffusermunstycke som tillbehör. Tänk på att stylingmunstycket helst ska vara smalt för god komprimering av luftflödet. De fem först placerade hårfönarna har bra utformade stylingmunstycken, medan de tre sämst placerade har alltför vid öppning.

Inledning

Stylingtips
Om du vill att ditt hår ska torka likadant på båda sidorna om huvudet är ett knep att helt enkelt byta hand när du byter sida. Speciellt om du ska använda en rullborste är det bra att byta hand för jämnare resultat. Ett tips från hårfrisören Pernilla Stjernfeldt är att föna håret i motsatt riktning för mer volym.

Så gjorde vi

Hårfönarna har testats vid vardagsstyling på axellångt hår med fina hårstrån, det vill säga torkning av handdukstorkat hår med eller utan rullborste. Fönarna har inte använts med diffusermunstycke. Måtten HxB avser höjden, från handtagets nedersta punkt till fönens högsta punkt x bredden, fönens sida från luftutblåsröret till luftintagsgallret. Maxbetyget är 25 poäng baserat på följande kriterier:

Kapacitet: Snabbhet, resultat.
Kvalitet: Material, ljudvolym, värme från utblås.
Design: Utformning, användarvänlighet, sladdlängd, vikt.
Funktion: Vilka funktioner finns och hur fungerar de?
Prisvärde: Prisvärde i relation till ovanstående.

Babyliss 6632BaByliss 6632E - Bekväm testvinnarebetyg

Det är bra tryck i blåset och håret torkas snabbt. Hårfönen är lätt och bekväm att hålla i. Sladden räcker till även om den kunde vara längre. Knapparna är mycket lätthanterliga och eftersom de inte sticker ut speciellt mycket är handtaget skönt att hålla i. Funktionerna räcker också till även om de är 2+2 och de flesta i testet har 3+2. Kallknappen är lätt att hålla inne och ger ordentligt med kall luft. Ljudnivån är bland de högre i testet.

Sladdlängd:
250 cm
Vikt: 600 gram
Mått HxB: 275x215 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 48 mm
Reglage: Temp. 2 steg, Fläkt 2 steg
Effekt: 2000 W
Avtagbart luftintagsgaller: Ja
Övrigt: AC-motor, keramiskt element
Cirkapris: 700 kronor

Schwarzkopf_ProfessionalSchwarzkopf Professional Ionic - betygLägst effekttal men ändå effektiv

Liten och smidig hårfön med ett handtag som ryms precis i en normalstor hand. Den torkar mycket effektivt och har ett bra tryck trots det lägsta watt-antalet i testet (1650W). Detta är i sin tur bra eftersom den drar mindre el än övriga testfönar med högre watt. Knapparna är lätta att hantera men kallknappen är lite svår att hålla inne en längre stund. Den ger dock ordentligt med kalluft. Sladdlängden och stylingmunstycket är riktigt bra.

Sladdlängd:
270 cm
Vikt: 600 gram
Mått HxB: 270x205 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 45 mm
Reglage: Temp. 3 steg, Fläkt 2 steg
Effekt: 1650 W
Avtagbart luftintagsgaller: Ja
Övrigt: AC-motor, keramiskt element
Cirkapris: 1000 kronor

OBH NordicaOBH Nordica AC - Knapparna är inte optimalabetyg

Hårtorken känns lätt att hålla i handen även om handtaget är lite halt och skulle kunna ha lite gummering för bättre grepp. Knapparna är inte helt optimala eftersom de sticker ut ur handtaget. Fönen torkar effektivt och utblåsröret är smalt och kan därför användas utan stylingmunstycke om man vill. Sladdlängden är bra. Ett högt pris.

Sladdlängd:
282 cm
Vikt: 600 gram
Mått HxB: 260x245 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 45 mm
Reglage: Temp. 3 steg, Fläkt 2 steg
Effekt: 2000 W
Avtagbart luftintagsgaller: Ja
Övrigt: AC-motor, keramiskt element.
Cirkapris: 800 kronor

Philips HP499201IONPhilips SalonDry Pro - Tyngst men betygprisvärd

Hårtorken känns stor och tung i handen. Håret torkas effektivt och ser okej ut efteråt utan mycket trassel. Kallknappen ger ordentligt med kall luft. Sladden är längst i testet vilket är bra. Ljudet upplevs som godkänt. Knapparna sticker ut rätt så mycket. Funktionerna räcker bra till och det finns en separat ION-knapp som får tryckas in om joniseringseffekt önskas. Den känns som något onödig eftersom nästan alla hårtorkar idag har inbyggd joniseringsfunktionalitet. Varför skulle man inte vilja ha knappen intryckt?

Sladdlängd:
300 cm
Vikt: 650 gram
Mått HxB: 280x230 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 49 mm
Reglage: Temp. 3 steg, Fläkt 2 steg
Effekt: 2000 W
Avtagbart luftintagsgaller: Ja
Övrigt: Keramiskt element, AC-motor, rullborste medföljer
Cirkapris: 500 kronor

Bosch PHD9750Bosch PHD9750 - Låsbar kalluftsknappbetyg

Sladden är lång vilket uppskattas. Ljudet upplevs som något högt. Fönen känns tung och handtaget är tjockt. Den högsta temperaturen gav väldigt het luft och därför måste fönen hållas långt ifrån huvudet om den används. Håret torkas dock snabbt och får en mjuk känsla efteråt. Bra storlek på munstycket och på luftutloppet. Ett plus för att kalluftsknappen är låsbar.

Sladdlängd:
298 cm
Vikt: 600 gram
Mått HxB: 275x225 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 50 mm
Reglage: Temp. 3 steg, Fläkt 2 steg
Effekt: 2000 W
Avtagbart luftintagsgaller: Ja
Övrigt: AC-motor
Cirkapris: 650 kronor

Braun Satin Hair ColorBraun Satin Hair - Dåligt med kalluftbetyg

Sladden är för kort och munstyckena är svåra att sätta i. Fönen är lätt att jobba med och hålla i handen. Den har en kul effekt med gröna lampor som lyser på olika ställen när fönen är igång och när färgknappen slås på lyser det även om den knappen. Håret torkas ganska snabbt och känns mjukt efteråt. Ljudet är okej, kanske för att trycket inte är den bästa. Kallknappen ger inte så kall luft och faktiskt är temperaturen densamma som när fönen är på lägsta temperaturen. Stylingmunstycket är nästan lika brett som luftutblåsröret och gör inte så mycket nytta.

Sladdlängd:
193 cm
Vikt: 550 gram
Mått HxB: 230x220 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 59 mm
Reglage: Temp. 3 steg, Fläkt 2 steg
Effekt: 2000 W
Avtagbart luftintagsgaller: Ja
Övrigt: Colour saver-knapp som reglerar mängden av den maximala värmen från hårtorken, oberoende av inställt luftflöde. Den ska motverka färgat hår från att överhettas.
Cirkapris: 650 kronor

Remington Ti2000Remington Ti 2000 - Håret blir betygtrassligt

Sladden är alltför kort. Det finns endast två hastigheter och kalluften blir inte riktigt kall när knappen trycks in som för övrigt är lite svår att hålla inne en längre stund. Hårtorken är lätt och liten. Den ger ett plastigt intryck och har något svårhanterliga reglage. Luftutloppsröret är ganska stort så luften sprids ut för mycket. Det innebär att håret flyger omkring en del och resulterar i att håret känns trassligt efteråt. Det är också risk för att hårstråna flyger in i utblåset vilket inte är bra eftersom det inte finns något avtagbart luftintagsgaller. Därför rekommenderas att man alltid har stylingmunstycket på även om den också är för vid. Det känns att det här är en billigare hårtork men den duger för att få håret torrt.

Sladdlängd:
185 cm
Vikt: 400 gram
Mått HxB: 235x175 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 58 mm
Reglage: Temp. -, Fläkt 2 steg
Effekt: 2000 W
Avtagbart luftintagsgaller: Nej
Övrigt: -
Cirkapris: 300 kronor

SeverinSeverin 1800 Ionic - Mycket kort betygsladd

Sladden är väldigt kort och stylingmunstycket är för brett. Det finns endast två hastigheter och blir inte så varm på den högsta temperaturen. Kallknappen ger inte speciellt kall luft. Det finns inget avtagbart luftintagsgaller. Hårfönen torkar håret men inte lika snabbt som övriga fönar i testet. Den är dock lätt att hålla i handen. Den här modellen är för den som framför allt vill ha en billig och lätt fön.

Sladdlängd:
166 cm
Vikt: 400 gram
Mått HxB: 260x210 mm
Mått luftutblåsrör: Ø 52 mm
Reglage: Temp. -, Fläkt 2 steg
Effekt: 1800 W
Avtagbart luftintagsgaller: Nej
Övrigt: -
Cirkapris: 240 kronor